Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Μείωση μισθών έκανε το 27% των ελληνικών επιχειρήσεων

Σε μειώσεις μισθών για ορισμένα επίπεδα εργαζομένων προχώρησε το 27% των επιχειρήσεων, το 2ο εξάμηνο του 2011, ενώ 6 στις 10 επιχειρήσεις θα παγώσουν τους μισθούς και το 2012.

Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας της Aon Hewitt, στην οποία συμμετείχαν 100 ελληνικές και πολυεθνικές εταιρείες, με περισσότερους από 50.000 εργαζόμενους στη χώρα μας, ένα ακόμα αποθαρρυντικό στοιχείο της έρευνας αφορά στις αυξήσεις μισθών. Ενώ, στην ευρωζώνη, 9 στις 10 επιχειρήσεις θα προβούν σε αυξήσεις, το 2012, στην Ελλάδα, η αναλογία είναι μόνο 3 στις 10, με το ποσοστό αύξησης να μην ξεπερνά το 2,3%, ποσοστό 25% χαμηλότερο από αυτό που είχε προβλεφθεί το φθινόπωρο του 2011.

Η Ελλάδα υστερεί σημαντικά σε αυτή την ποσοστιαία αύξηση, σύμφωνα με την έρευνα, καταλαμβάνοντας την τελευταία θέση ανάμεσα στις χώρες της ευρωζώνης, με “πρωταθλητές” το Βέλγιο και την Αυστρία με αυξήσεις της τάξης του 3,3%. Οι χώρες, που ακολουθούν, είναι οι ακόλουθες: Η Γερμανία με 3%, η Ιταλία με 2,9%, η Ισπανία με 2,7% και η Ιρλανδία με 2,6%.

Τα στοιχεία της έρευνας, αναφορικά με τις μορφές απασχόλησης, δείχνουν πως αρκετές επιχειρήσεις στρέφονται στην εκ περιτροπής εργασία και στη μετατροπή των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερικής, ιδιαίτερα σε κλάδους που πλήττονται έντονα.

Αυτό, όπως επισημαίνεται στην έρευνα, δημιουργεί επιπρόσθετη ανασφάλεια στα στελέχη των εταιρειών, τα οποία φοβούνται το ντόμινο των ανακατατάξεων, που θα προκληθεί. Συγκεκριμένα, εκφράζονται έντονοι φόβοι μήπως οι αναμενόμενες μειώσεις των κατώτατων μισθών συμπαρασύρουν και εκείνους των υψηλότερων βαθμίδων.

Διαβάστε
Συμψηφισμός του εφάπαξ με δάνειο στην τράπεζα;

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε