Τετάρτη, 24 Απρ.
24oC Αθήνα

“Μειώστε την γραφειοκρατία και στέλνουμε 5 δισ.”

(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)
(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)

Πέντε συμφωνίες για οικονομική και τουριστική συνεργασία με το…

Κατάρ, ανάμεσα στις οποίες και συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, υπεγράφησαν χθες ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στην κυβέρνηση του αραβικού εμιράτου. Επιπλέον το Κατάρ μελετά περαιτέρω επενδύσεις στη χώρα μας, ύψους 5 δισ. δολαρίων, όπως είπε ο πρωθυπουργός του, σεΐχης Χαμάντ Τζάσεμ μπιν Τζαμπρ αλ Θανί στις συνομιλίες που είχε χθες στην Αθήνα τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια όσο και με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου . Τη μόνη απαίτηση που φαίνεται να έχουν, είναι «να καταπολεμηθεί η γραφειοκρατία» στην υλοποίηση των επενδύσεων.

Οι συμφωνίες αφορούν τη συνεργασία στο φυσικό αέριο για τη δημιουργία ενός νέου τερματικού σταθμού υγροποιημένου αερίου, μονάδας ηλεκτροπαραγωγής και μονάδας βιομάζας στον Αστακό, μια επένδυση της τάξεως των 3,2 δισ. δολαρίων. Με την επένδυση αυτή αναμένονται να δημιουργηθούν περί τις 2.200 νέες θέσεις εργασίας στην Αιτωλοακαρνανία αλλά και στην Αθήνα, όπου θα έχουν το στρατηγείο τους οι επενδυτές του Κατάρ. Το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου θα διοχετεύεται από τον Αστακό μέσω Ιταλίας στην υπόλοιπη Ευρώπη, μπαίνοντας έτσι «σφήνα» στους ρωσικούς και σε άλλους πετρελαιαγωγούς. Μέρος του φυσικού αερίου θα διοχετεύεται και στην εγχώρια αγορά.

 

Οι Καταρινοί ως τώρα έδειξαν ενδιαφέρον για επιχειρήσεις real estate στη χώρα μας, για την αξιοποίηση ενός νησιού στο Ιόνιο ώστε να δημιουργήσουν τουριστική μονάδα, ενώ περιμένουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης για αποκρατικοποιήσεις (ΕΥΔΑΠ, τρένα, αεροδρόμια, λιμάνια κτλ.) για να κινηθούν αναλόγως. Στα ενδιαφέροντά τους, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι και η κατασκευή εργοστασίου αφαλάτωσης σε νησιά, η δημιουργία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ακόμη και τα αγροτικά μας προϊόντα. Στις προτάσεις τους, όπως τις διετύπωσαν κυβερνητικά στελέχη που συνομίλησαν μαζί τους, είναι να μεταφέρουν πρώιμα λαχανικά από Κρήτη, Θεσσαλία και Πελοπόννησο στις λαϊκές αγορές και στα καταστήματα στην Ντόχα. Ο σεΐχης κάλεσε τους Ελληνες «να απομακρυνθούν από τη γραφειοκρατία» ώστε, όπως είπε, «να καταφέρουμε να συνεργασθούμε πιο γρήγορα» και έτσι οι δύο κυβερνήσεις συμφώνησαν να δημιουργηθεί μια ολιγομελής οικονομική επιτροπή που θα εξετάζει πολύ γρήγορα τα οικονομικά θέματα.

 

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε