weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το Πίρι Ρέϊς!

Καστελλόριζο.

Το Πίρι Ρέις βρίσκεται 45 μίλια νότια του Καστελόριζου από τις 2.30 τα ξημερώματα Σαββάτου.Το παρακολουθεί σκάφος του λιμενικού.

Πεντάγωνο και Υπουργείο Εξωτερικών είναι σε εγρηγορση και όπως τονίζουν καλά πληροφορημένες πηγές η νέα αυτη τουρκική πρόκληση είναι ακόμα πιο σοβαρή από τις προηγούμενες αφού τα ύδατα στα οποία πλέει χρησιμοποιούνται μόνο από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο για εμπορικούς σκοπούς.

Την ενόχληση της ελληνικής πλευράς μετέφερε χθες στον Τούρκο ΥΠΕΞ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας.

Ο κ. Δρούσας συναντήθηκε με τον Αχμέτ Νταβούτογλου στο Καζακστάν, στο περιθώριο της συνόδου του ΟΑΣΕ. Παράλληλα ενημέρωσε τους Ευρωπαίους και τον Αμερικανό ομόλογό του.

Με αφορμή τις κινήσεις του πλοίου «Πίρι Ρέις», ο Δημήτρης Δρούτσας έθεσε στον Αχμέτ Νταβούτογλου το θέμα της διάστασης λόγων και πράξεων της Τουρκίας, που με τις ενέργειές της των τελευταίων ημερών, υπονομεύει τις προοπτικές ενίσχυσης των ελληνο-τουρκικών σχέσεων και της διμερούς συνεργασίας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τόνισε τη συνεχιζόμενη βούληση της Ελλάδας για εξομάλυνση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας και πρόοδο στο θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας μεταξύ των δύο χωρών, μέσω των διερευνητικών επαφών, διευκρινίζοντας όμως ότι οι κινήσεις της τελευταίας περιόδου και ιδιαίτερα η εμφάνιση του «Πίρι Ρέις» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, όχι μόνο δεν συμβάλλουν στη βελτίωση των σχέσεων, αλλά ενέχουν τον κίνδυνο ακύρωσης της όλης προσπάθειας.

Πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών σημείωναν ότι με τις ενέργειες αυτές, η Άγκυρα επιχειρεί να θέσει στο τραπέζι, εν όψει και του επόμενου γύρου των διερευνητικών επαφών, γνωστές θέσεις της που έρχονται σε αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Πρόσθεταν, ακόμα, ότι η ελληνική πλευρά έχει κάνει με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να κατοχυρωθούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, όπως προβλέπονται στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, τόσο με τη διενέργεια διαβημάτων και την επίδοση ρηματικών διακοινώσεων, στις οποίες αναπτύσσονται με ξεκάθαρο τρόπο οι ελληνικές θέσεις, όσο και με την παρουσία σκάφους του Λιμενικού Σώματος στην περιοχή, με την οποία επιβεβαιώνεται η ελληνική κυριαρχία.

Οι καλά όπως φαίνεται σχεδιασμένες κινήσεις των τούρκων εντάσσονται στο σχέδιό τους να σβήσουν από τον χάρτη το Καστελλόριζο, όπως είχε γράψει πριν από λίγες ημέρες το Newsit.

Η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει μία Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) στη Μεσόγειο, όπως ακριβώς έκανε στη Μαύρη Θάλασσα. Στη περίπτωση της Μεσογείου προσπαθεί να αποκόψει την Ελλάδα από τη Κύπρο.

Την τελευταία διετία, περιφρονώντας επιδεικτικά το Δίκαιο της Θάλασσας η Άγκυρα, υποστηρίζει στα σοβαρά ότι Κρήτη και Δωδεκάνησα δεν έχουν ΑΟΖ και η «νότια» Κύπρος έχει κάποια περιορισμένα δικαιώματα ΑΟΖ.

Αυτό που προσπαθούν να πετύχουν είναι να αποκτήσουν με το ζόρι θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο! Το σχέδιο χαλάει η υπάρξη του Καστελλόριζου.

#TAGS MM