Τρίτη, 16 Απρ.
25oC Αθήνα

Μετά από 2 χρόνια τέρμα στην πολιτική επιστράτευση των ναυτεργατών

Μετά από 2 χρόνια τέρμα στην πολιτική επιστράτευση των ναυτεργατών

 Την άρση της πολιτικής επιστράτευσης των ναυτεργατών, που ήταν σε ισχύ εδώ και δύο χρόνια, αποφάσισε η κυβέρνηση, έπειτα από εισήγηση του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστή Μουσουρούλη, στον πρωθυπουργό.

«Με απόφαση του πρωθυπουργού, κ. Σαμαρά, η κυβέρνηση αίρει την πολιτική κινητοποίηση των επιβατηγών πλοίων και την επίταξη των υπηρεσιών των πληρωμάτων τους που ισχύει εδώ και δύο χρόνια. Οι λόγοι έπαυσαν να υπάρχουν», τόνισε σε δηλώσεις του ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου και προσέθεσε ότι «η Ελλάδα γυρίζει σελίδα». Σημειώνεται ότι η πολιτική επιστράτευση των ναυτικών είχε επιβληθεί στα τέλη Νοεμβρίου του 2010, με απόφαση του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και του πρώην υπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας Γιάννη Διαμαντίδη.

Είχε χαρακτηριστεί αναγκαία η επιβολή της, προκειμένου να αντιμετωπιστεί «η σοβαρή διαταραχή της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του κράτους και της άμεσης απειλής, λόγω διακοπής της επικοινωνίας των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα» που έθετε σε κίνδυνο «την υγεία των κατοίκων τους από τη στέρηση τροφίμων, καυσίμων, φαρμάκων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης».

Η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας στην οποία είχε προσφύγει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) είχε κρίνει συνταγματική την απόφαση της τότε κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου για πολιτική κινητοποίηση των ναυτικών των επιβατηγών και οχηματαγωγών πλοίων με το αιτιολογικό ότι από την παρατεινόμενη απεργία των πληρωμάτων των εμπορικών πλοίων «υπάρχει σοβαρή διαταραχή στην κοινωνική ζωή της χώρας και ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία».

Η ΠΝΟ είχε προσφύγει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ζητώντας να ακυρωθεί η επίμαχη απόφαση, υποστηρίζοντας ότι η επιστράτευση των ναυτικών «αντίκειται στις διατάξεις των άρθρων 22 και 23 παράγραφοι 1 και 2 του Συντάγματος, στις διατάξεις των διεθνών συμβάσεων 29,105, 87 και 98 της Διεθνούς Οργανώσεως Εργασίας, στο άρθρο 4 παρ. 2 και 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στο άρθρο 1 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, οι οποίες απαγορεύουν την επίταξη προσωπικών υπηρεσιών απεργών, ακόμη και αν συντρέχει κατάσταση από την οποία προκαλείται απειλή για τη δημόσια υγεία, διότι η επίταξη προσωπικών υπηρεσιών απεργών καταλύει το δικαίωμα της απεργίας και ισοδυναμεί με υποχρέωση παροχής αναγκαστικής εργασίας».

Σημειώνεται ότι η συνδικαλιστική ομοσπονδία των ναυτικών μέχρι σήμερα δεν αναγνώρισε το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης και γι’ αυτό τον λόγο στο Εθνικό Συμβούλιο της ΠΝΟ, είχε απαιτηθεί «η άμεση άρση του αντιδημοκρατικού και αντικοινωνικού αυτού μέτρου και η κατάργηση της νομοθεσίας που την επιβάλλει».

«Η κυβέρνηση μία μόλις μέρα μετά την ψήφιση με οριακή πλειοψηφία του πιο αδυσώπητου αντεργατικού πακέτου μέτρων έρχεται με επικοινωνιακά παιχνίδια να εμφανιστεί φιλοναυτεργατική, αίροντας την πολιτική επιστράτευση των ναυτεργατών», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο υπεύθυνος του τομέα ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ βουλευτής Θ. Δρίτσας. Προσθέτει ότι «το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης, που πριν από δύο χρόνια χρησιμοποιήθηκε για τρίτη φορά σε απεργία των ναυτεργατών, έχει καταργηθεί στην πράξη καθώς οι ναυτεργάτες, αν και πολιτικά επιστρατευμένοι, έδωσαν αγώνες και πραγματοποίησαν δυναμικές κινητοποιήσεις, διεκδικώντας τα δίκαια αιτήματά τους».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε