Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Μετακινούνται 80.000 δημόσιοι υπάλληλοι – Έρχεται νέο μισθολόγιο

Μετακινούνται 80.000 δημόσιοι υπάλληλοι – Έρχεται νέο μισθολόγιο

Πρωτοφανείς για την ελληνική ιστορία οι αλλαγές στο δημόσιο που δρομολογεί η κυβέρνηση υπό την εποπτεία της τρόικας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Βήματος, ο Ιούλιος φέρνει μεγάλες αλλαγές για πάνω από 80.000 εργαζόμενους σε νομαρχίες, περιφέρειες, δήμους και υπουργεία, ενώ στα σκαριά είναι και το νέο μισθολόγιο, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή όταν τελειώσει η “απογραφή” των δημοσίων υπαλλήλων.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι, θα κληθούν μέσα σε διάστημα ενός μήνα να διαλέξουν σε ποιά νεοσυσταθείσα με τον “Καλλικράτη” υπηρεσία θέλουν να μεταταγούν, ειδάλλως η μετάταξη θα είναι υποχρεωτική. Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ οι αλλαγές αυτές θα ειναι το μήνυμα και ο προάγγελος συνολικών και μεγάλων ανακατατάξεων στο δημόσιο, το οποίο ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει χαρακτηρίσει τον “μεγάλο ασθενή” του ελληνικού κράτους. Η κυβέρνηση θέλει εξάλλου να στείλει το μήνυμα σε τρόικα και αγορές ότι είναι αποφασισμένη για μεγάλες τομές και ότι δεν θα υπολογίσει το πολιτικό κόστος.

Αναλυτικά, οι μόνιμοι υπάλληλοι των δήμων, των νομαρχιών και των περιφερειών θα πρέπει να δηλώσουν ως τις 31 Ιουλίου σε ποια υπηρεσία θέλουν να εργαστούν. Ωστόσο καθώς οι περισσότερες θέσεις των νέων φορέων δεν θα καλυφθούν με τον τρόπο αυτό, θα στελεχωθούν με υποχρεωτικές μετακινήσεις. Η διαδικασία ξεκινά την 1η Αυγούστου και ολοκληρώνεται στο τέλος Σεπτεμβρίου – καθώς μάλιστα θα έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα ο χρόνος για τις δημοτικές εκλογές. 

Στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών που μιλούν στο ΒΗΜΑ διαβεβαιώνουν ότι οι μισθολογικές παροχές θα διατηρηθούν, για τους υπαλλήλους που θα μεταταγούν και ότι υπάρχει μέριμνα ώστε οι υπάλληλοι να μην αλλάξουν πόλη. 

Με τις αλλαγές που φέρνει ο “Καλλικράτης” το προσωπικό των δήμων αναμένεται να μειωθεί δραματικά, κυρίως καθώς οι συμβάσεις έκτακτου προσωπικού έχουν μειωθεί αισθητά. Παράλληλα, οι 16.492 συμβασιούχοι των ΟΤΑ και οι 9.000 των νομικών προσώπων των δήμων αναμένεται να αποχωρήσουν μόλις οι συμβάσεις τους λήξουν. Η εξέλιξη θα ελαφρύνει το δημόσιο, ωστόσο θα φέρει ένα νέο κύμα ανέργων με όποιες δραματικές συνέπειες στην οικονομία και την κοινωνία θα έχει αυτό. 

Έρχεται νέο μισθολόγιο

Το νέο μισθολόγιο, θα ξεκινήσει να καταρτίζεται αμέσως μετά την απογραφή πληθυσμού στο δημόσιο, που αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουλίουκαι θα φέρει μεγάλες αλλαγές στους υφιστάμενους μισθούς. Οι σκέψεις – σύμφωνα με το ΒΗΜΑ- είναι με το νέο μισθολόγιο που θα τεθεί σε ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2011 να καταργηθούν τα πάσης φύσεως επιδόματα, τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα μισθούς “πολλών ταχυτήτων” ακόμη και για υπαλλήλους των ίδιων υπηρεσιών, και θα αναμορφωθούν οι μισθολογικές κλίμακες.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε