Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

«Μεταξεταστέες» πάλι οι εφορίες – Δεν γίνονται έλεγχοι, δεν εισπράττονται έσοδα

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Σχεδόν μηδενικό έργο εμφάνισαν τον Ιούνιο οι 34 μεγαλύτερες εφορίες της χώρας, οι οποίες εισπράττουν το περίπου 70% των συνολικών φορολογικών εσόδων.

Αυτό προκύπτει από τα αναλυτικά στοιχεία απόδοσης των 34 μεγαλύτερων ΔΟΥ, που ανάρτησε στο διαδίκτυο η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

Τα στοιχεία αυτά αφορούν στον αριθμό των προσωρινών ελέγχων ανά υπάλληλο, στην πρόοδο των προσωρινών ελέγχων και στην προώθηση των διασταυρώσεων. Επίσης αφορούν στα έσοδα που προκύπτουν από αυτές, στην ένδειξη μη συμμόρφωσης των φορολογουμένων και στον αριθμό των κατασχέσεων σε σχέση με τον αριθμό των ληξιπρόθεσμων οφειλετών.

Σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία, στις 28 από τις 34 ΔΟΥ, κάθε υπάλληλος πραγματοποίησε κάτω από έναν έλεγχο, ενώ στις υπόλοιπες έξι Εφορίες οι έλεγχοι φθάνουν έως το 1,82 (ΔΟΥ Χαλκίδας). Επίσης, οι 12 μεγαλύτερες ΔΟΥ δεν έχουν ελέγξει ούτε καν μια υπόθεση.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το στοιχείο της μη συμμόρφωσης των φορολογουμένων στις οχλήσεις των Εφοριών για υποβολή δηλώσεων και απόδοση φόρων. Ενδεικτικά, στη ΔΟΥ Παλλήνης η μη συμμόρφωση ανέρχεται στο 46,12% και στη Β΄ Ηρακλείου στο 37,96%.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, πάντως, τα στοιχεία αυτά είναι ενδεικτικά της έλλειψης ρευστότητας από την πλευρά των επιτηδευματιών, οι οποίοι δεν προσέρχονται στις Εφορίες να τακτοποιήσουν τις υποθέσεις τους.

Με αργούς ρυθμούς κινείται και η διαδικασία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων χρεών και των κατασχέσεων, καθώς οι 33 από τις 34 Εφορίες παρουσιάζουν απόδοση κάτω του 1% και μόλις σε μια Εφορία (Β΄ Θεσσαλονίκης) έχουν γίνει κατασχέσεις στο 4% των ληξιπρόθεσμων οφειλετών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ούτε οι εφορίες δεν πιάνουν τους… στόχους

Δεν κλείνει η «μαύρη τρύπα» των εσόδων – 15,6 δισ. το έλλειμμα

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε