weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Μετεγγραφές μόνο με μόρια!

Μετεγγραφές μόνο με μόρια! | Newsit.gr
EUROKINISSI
Δραστικές αλλαγές στο σύστημα των μετεγγραφών ετοιμάζει για άλλη μια φορά το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να ανακόψει το τεράστιο «ρεύμα» αιτήσεων μετεγγραφής από τα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης της περιφέρειας προς τα κεντρικά.
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Έθνος”, η υπουργός Αννα Διαμαντοπούλου μελετά το ενδεχόμενο -και μάλιστα το ανακοίνωσε στους πρυτάνεις των ΑΕΙ- να μην επιτρέπονται πλέον οι μετεγγραφές από τα τμήματα των περιφερειακών ιδρυμάτων προς τα αντίστοιχα κεντρικά, αλλά μόνο σε αυτά που έχουν ίδια μόρια εισαγωγής. Δηλαδή αν κάποιος εισαχθεί στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης με 15.000 μόρια δεν θα μπορεί να ζητήσει μετεγγραφή στο αντίστοιχο τμήμα του Πανεπιστημίου της Αθήνας το οποίο απαιτεί 17.000 μόρια αλλά σε οποιοδήποτε άλλο που θα έχει βάση εισαγωγής τα 15.000 και ας μην είναι αντίστοιχο.
 
Η πρόταση αυτή έγινε επίσημα από την υπουργό Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου προς τους πρυτάνεις το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, κατά τη διάρκεια της συνόδου τους, που έγινε στο Ναύπλιο. Η σκέψη της υπουργού μάλιστα έγινε αποδεκτή από τους εκπροσώπους των πανεπιστημίων, οι οποίοι χρόνια τώρα ζητούν ουσιαστικές αλλαγές στο σύστημα των μετεγγραφών ή να καταργηθεί, διότι προκαλεί στα ιδρύματα σοβαρότατα προβλήματα λειτουργίας.
 
Για το ζήτημα αυτό δεν έγινε περαιτέρω συζήτηση για τις λεπτομέρειες των αλλαγών (καθώς θα χρειαστούν πολλές επιπλέον ρυθμίσεις) κατά τη διάρκεια των εργασιών της συνόδου, αλλά οι πρυτάνεις δήλωσαν στην υπουργό εκ των προτέρων ότι θέλουν ένα σύστημα μετεγγραφών λειτουργικό, το οποίο δεν θα γίνεται αιτία να «αποδεκατίζονται» τα περιφερειακά ιδρύματα από φοιτητές και τα κεντρικά να φτάνουν σε κατάσταση ασφυξίας.
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πολλά ιδρύματα του κέντρου ο αριθμός των φοιτητών σε διάφορα τμήματα μετά τις μετεγγραφές διπλασιάζεται ή και τριπλασιάζεται, με αποτέλεσμα τα ιδρύματα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις εκπαιδευτικές (και όχι μόνο) ανάγκες.
 
«Εμείς δηλώσαμε στην υπουργό ότι θα στηρίξουμε αυτές τις αλλαγές που θα εξορθολογίζουν το σύστημα των μετεγγραφών και θα ανακόψουν τις αθρόες μετεγγραφές οι οποίες είναι καθοδηγούμενες» τόνισε στο «Εθνος» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Θ. Παπαθεοδώρου.
 
Οι πρυτάνεις μάλιστα θεωρούν ότι το νέο αυτό σύστημα των μετεγγραφών θα λύσει κατά ένα μεγάλο μέρος το πρόβλημα που υπάρχει με το ισχύον και υποστηρίζουν ότι επειδή κανείς δεν θα θέλει να μετεγγραφεί σε τμήμα που δεν θα είναι αντίστοιχο με αυτό στο οποίο εισήχθη, θα μειωθεί δραστικά και ο αριθμός των αιτήσεων, καθώς αυτό θα το γνωρίζουν οι απόφοιτοι των λυκείων εκ των προτέρων.
 
Η εκτίμηση αυτή προφανώς θα επαληθευτεί καθώς είναι δεδομένο ότι κάθε χρόνο χιλιάδες υποψήφιοι που πληρούν τις προϋποθέσεις για μετεγγραφή συμπληρώνουν το μηχανογραφικό δελτίο με βάση τους βαθμούς τους και έχοντας υπόψη ότι μετά την εισαγωγή τους θα μπορέσουν να διεκδικήσουν τη μετεγγραφή τους και να μεταπηδήσουν σε αντίστοιχη σχολή της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης.
 
Συνωστισμός στα κεντρικά ΑΕΙ – 100% η αύξηση των αιτήσεων μέσα σε δύο χρόνια
 
«Κουρελού» έχει καταντήσει το σύστημα των μετεγγραφών στη χώρα μας, αφού κάθε λίγο και λιγάκι αλλάζει ανάλογα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.
 
Τα τελευταία χρόνια άλλαξε μία φορά με απόφαση της Μαριέττας Γιαννάκου και πέρυσι από την Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία καθιέρωσε και το σύστημα των ηλεκτρονικών αιτήσεων. Τον περασμένο Οκτώβριο, μάλιστα, ο αριθμός των αιτήσεων για μετεγγραφή έσπασε κάθε ρεκόρ, αφού έφτασε περίπου στις 15.000 (πρόπερσι ήταν περίπου 7.500), ενώ από αυτές οι 8.955 έγιναν ηλεκτρονικά.
 
Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι από τις 8.955 αιτήσεις, σχεδόν οι μισές έγιναν από σπουδαστές που ανήκουν σε τρίτεκνες οικογένειες. Αυτή μάλιστα η κατηγορία των σπουδαστών είναι που δημιουργεί και τα μεγαλύτερα προβλήματα στα πανεπιστήμια, όπως υποστηρίζουν οι πρυτάνεις και οι πρόεδροι των ΤΕΙ, αφού μόνο από αυτούς πολλές φορές τα τμήματα διπλασιάζουν τον αριθμό των φοιτητών τους, κάτι που έγινε και φέτος και μάλιστα σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό, λόγω της κατάργησης της βάσης του 10.
 
Οι πολύτεκνοι μέχρι τώρα δικαιούνται μετεγγραφή χωρίς κανένα ποσοτικό περιορισμό καθώς και τα παιδιά πολυμελών οικογενειών, παιδιά θυμάτων τρομοκρατίας, ορφανοί από έναν ή δύο γονείς, διακριθέντες στον τομέα του αθλητισμού και πάσχοντες από σοβαρές ασθένειες. Και μπορεί πέρυσι το σύστημα των μετεγγραφών να άλλαξε, αλλά το πρόβλημα δεν λύθηκε, με αποτέλεσμα οι διοικήσεις των ιδρυμάτων να απειλούν ξανά ότι δεν θα δέχονται να κάνουν μετεγγραφές εάν το κράτος δεν τους δώσει πρόσθετη χρηματοδότηση προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες τους.
 
 
Τη χρονιά που μας πέρασε το υπουργείο Παιδείας προχώρησε σε βελτιωτικές παρεμβάσεις στο σύστημα των μετεγγραφών κάνοντας ταυτόχρονα τη σχετική διαδικασία ταχύτερη και περισσότερο αξιοκρατική. Οι νέες διατάξεις όμως μπορεί να αποδείχτηκαν ευεργετικές για τους σπουδαστές αλλά δεν έγινε το ίδιο και για τα πανεπιστήμια.
 
Οι σχετικές αιτήσεις υποβλήθηκαν στις αρχές Οκτωβρίου και όχι τον Νοέμβριο όπως ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια. Οι αιτήσεις υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά από τον ενδιαφερόμενο σπουδαστή μετά την εγγραφή του στο τμήμα προέλευσης και οι ενδιαφερόμενοι ενημερώθηκαν πάλι ηλεκτρονικά για το αποτέλεσμα της αίτησής. Στη συνέχεια οι φοιτητές των οποίων οι αιτήσεις έγιναν δεκτές υπέβαλαν στο τμήμα υποδοχής τα πρωτότυπα όλων των απαιτούμενων δικαιολογητικών για την απόδειξη των προϋποθέσεων μετεγγραφής.
 
Δικαίωμα μετεγγραφής μέχρι τώρα, από το πρώτο εξάμηνο έχουν τα τέκνα των γονέων, που ο μέσος όρος του οικογενειακού εισοδήματος των 3 τελευταίων ετών δεν ξεπερνά το ποσό των 45.000 ευρώ. Στις περιπτώσεις αυτές δικαίωμα υποβολής έχουν και φοιτητές που βρίσκονται στο τρίτο εξάμηνο σπουδών με την προϋπόθεση ότι έχουν εξετασθεί επιτυχώς στο τμήμα προέλευσης σε όλα τα υποχρεωτικά και επιλογής μαθήματα των δύο πρώτων εξαμήνων.
 
Οι μετεγγραφές για τους ανωτέρω δικαιούχους δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν συνολικά σε ποσοστό το 14% του αριθμού των εισακτέων στο τμήμα υποδοχής. Για το λεκανοπέδιο Αττικής και Θεσσαλονίκης, το συνολικό ποσοστό των μετεγγραφών είναι μικρότερο και δεν μπορεί να ξεπερνά το 9%.
 
 

Πηγή: Εφημερίδα «Έθνος»

#TAGS MM