weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Μέτρα φωτιά για μισθούς, συντάξεις, φοροαπαλλαγές, αποδείξεις, ακίνητα ΙΧ

Απάντηση στη σκληρή κριτική που δέχεται για τα νέα μέτρα δίνει ο οπουργός οικονομικών με ανακοίνωσή του το βράδυ του Σαββάτου. Ο κ. Βενιζέλος χαρακτηρίζει άδικα αλλά αναγαία τα μέτρα κάνοντας λόγο για «υπαρξιακά αναγκαίες σωστικές κινήσεις».

«Είναι κρίμα» λέει ο υπουργός «να υπονομεύεται η συλλογική ψυχολογία της χώρας και να επικρατεί μια αίσθηση αδιεξόδου και αδικίας, χωρίς παράλληλα να αναλαμβάνει κανείς την ευθύνη μιας ολοκληρωμένης αντιπρότασης που να είναι λιγότερο επώδυνη για τους πολίτες και ταυτόχρονα ασφαλής και όχι επικίνδυνη γι αυτούς και την εθνική οικονομία.
Τις επόμενες μέρες στη Βουλή θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε όλες τις πικρές και σκληρές αλήθειες, έτσι ώστε ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη των επιλογών του» καταλήγει η ανακοίνωσή του.

Διαβάστε την είδηση για την ανακοίνωση του υπουργού οικονομικών

O υπουργός οικονομικών σε συνέντευξή του στο Εθνος της Κυριακής ανακοινώνει την άρση του τραπεζικού απορρήτου για τους φοροφυγάδες χωρίς να έχει προηγηθεί άδεια της εισαγγελικής αρχής. Ο νέος υπουργός οικονομικών κάνει λόγο για κενό της τάξης των 5,6 δισ. ευρώ που υπήρχε στο Μεσοπρόθεσμο και έπρεπε να καλυφθεί έτσι ώστε να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Διαβάστε την είδηση για την άρση του τραπεζικού απορρήτου

Ο κ. Βενιζέλος μετά τον σάλο που προκάλεσε η παράγραφος του εφαρμοστικού νόμου με την οποία ακυρωνόταν η απόφαση για μπόνους σε όσους μάζευαν αποδείξεις, αναγκάστηκε σε αναδίπλωση λέγοντας πως επρόκειτο για παρεξήγηση στη νομοτεχνική διατύπωση που όπως τόνισε θα αρθεί.

Διαβάστε την είδηση για την αναδίπλωση του υπουργού οικονομικών σχετικά με τις αποδείξεις

Με τον εφαρμοστικό νόμο χιλιάδες νοικοκυριά θα βρεθούν σε απόγνωση καθώς θα υποστούν απίστευτη φοροεπιδρομή. Τα πιο βαριά μέτρα θεωρούνται σίγουρα η μείωση του αφορολόγητου καθώς πια φορολογείται μέχρι και η γενιά των 700 ευρώ και η έκτακτη κλιμακωτή εισφορά στα εισοδήματα.

Με τη μείωση του αφορολόγητου, θεωρείται ότι θα επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρο ως 400 ευρώ περίπου 2.500.000 φορολογούμενοι. Το νέο χαράτσι πάει ως εξής:

Το τμήμα από 8.000 ευρώ ως 12.000 ευρώ θα φορολογείται με συντελεστή 10%.

Όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ θα πληρώσουν 400 ευρώ, όσοι έχουν εισόδημα ως 16.000 ευρώ θα πληρώσουν 1.120 ευρώ, όσοι έχουν εισόδημα ως 22.000 ευρώ θα πληρώσουν 2.560 ευρώ, όσοι έχουν εισόδημα ως 26.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν 3.600 ευρώ, όσοι έχουν εισόδημα 32.000 ευρώ θα πληρώσουν 5.520 ευρώ, όσοι έχουν εισόδημα ως 40.000 ευρώ θα πληρώσουν 8.400 ευρώ, όσοι έχουν εισόδημα ως 60.000 ευρώ θα πληρώσουν 16.000 ευρώ και όσοι έχουν εισόδημα ως 100.000 ευρω θα πληρώσουν ως 32.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα ακίνητα η κυβέρνηση στην ουσία κατήργησε το ΕΤΑΚ που ήταν 1 τοις χιλίοις και στην ουσία επιβάλει νέο φόρο στην ακίνητη περιουσία διπλάσιο, δηλαδή 2 τοις χιλίοις και φτάνει και το 1% για ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας 800.000 ευρώ.

Διαβάστε την είδηση για το χαράτσι στους ιδιοκτήτες ακινήτων

Κρυφές παγίδες όμως υπάρχουν και στα αυτοκίνητα, καθώς η κυβέρνηση όχι μόνο αυξάνει τα τέλη κυκλοφορίας όπως είχε ήδη προαναγγείλει, αλλά βάζει πλέον και έκτακτη εισφορά στους ιδιοκτήτες Ι.Χ. άνω των 1929 κυβικών εκατοστών. Η έκτακτη εισφορά αυτή ξεκινάει από τα 440 ευρώ.

Διαβάστε την είδηση για τη μεγάλη επιβάρυνση που θα υποστούν οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων

Ο εφαρμοστικός νόμος προβλέπει και δραστικές περικοπές και απολύσεις στο Δημόσιο. Κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι θα μπουν στη λεγόμενη εργασιακή εφεδρεία, χωρίς να αποκλείεται όμως και η απόλυση.

Διαβάστε την είδηση που αφορά στο μέλλον των δημοσίων υπαλλήλων

«Άγριο» μαχαίρι έως 15% μπαίνει και στο εφάπαξ δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων ενώ ειδικές εισφορές για την ανεργία θα επιβληθούν τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.

Διαβάστε για τις σημαντικές περικοπές στα εφάπαξ

Τέλος, σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ στο 23% υπάγονται αναψυκτικά, χυμοί και ανθρακούχα νερά αλλά και οι υπηρεσίες εστίασης ενώ εξαιρούνται τα κυλικεία που λειτουργούν σε νοσοκομεία, σχολεία και ιδρύματα κοινωνικής πρόνοιας.

Διαβάστε επίσης

ΟΛΟ ΤΟΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Βενιζέλος: «Αδικα αλλά αναγκαία τα νέα μέτρα»

Άρση απορρήτου τραπεζικών καταθέσεων χωρίς εισαγγελική άδεια

Δραστικές περικοπές και απολύσεις στο Δημόσιο δείχνει ο εφαρμοστικός

«Άγριο» μαχαίρι έως 15% στο εφάπαξ δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων

Χαράτσι 500€ για τους ελεύθερους επαγγελματίες με έδρα την Αττική!

Έκτακτη εισφορά και για τα αυτοκίνητα – Ξεκινά από τα 440€

ΦΑΠ(α) για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

#TAGS MM