Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Μέχρι 1.000.000 άνεργοι στην Ελλάδα έως τα τέλη 2010

Ο υπουργός Απασχόλησης στη συνεδρίαση της Επιτροπής στη Βουλή ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Ο υπουργός Απασχόλησης στη συνεδρίαση της Επιτροπής στη Βουλή ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Ο υπουργός Εργασίας εκτίμησε πως οι άνεργοι μέχρι το τέλος του 2010 ενδέχεται να αγγίξουν το 1 εκατομμύριο!

«Η ανεργία τώρα βρίσκεται στο 12% και αν προσθέσουμε τους απασχολούμενους που δουλεύουν 2 ώρες την ημέρα, τον μήνα ή την εβδομάδα, το ποσοστό ξεπερνά το 18% αυτή τη στιγμή, μπορεί να έχουμε και 20-21% στο τέλος της χρονιάς» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος.

Ο υπουργός Εργασίας, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με θέμα «2010 – Έτος Φτώχειας», δήλωσε πως δεν υπάρχει η δυνατότητα αύξηση του επιδόματος ανεργίας αλλά «μπορούμε να αυξήσουμε την αγοραστική δύναμη των ανέργων μέσω προγραμμάτων εκπτωτικών κουπονιών για καταναλωτικά αγαθά διατροφής και δημόσιων υπηρεσιών».

«Μπορεί», είπε «έτσι να έχουμε αύξηση της αγοραστικής δύναμης των ανέργων από 60 έως 65 ευρώ το μήνα» κι έδωσε «ραντεβού» για τις σχετικές εξαγγελίες στις 21 Ιανουαρίου, ημέρα  που αρχίζει η πανευρωπαϊκή έναρξη του έτους Φτώχειας.

Ο πρόεδρος της  ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρου, είπε ότι  περίπου το 21% ζει στην χώρα μας  σε συνθήκες φτώχιας. Οι  ηλικίες που πλήττονται περισσότερο είναι  μεταξύ των 16-24 χρόνων και πάνω από 65.
Οι επιπτώσεις προέβλεψε ότι θα είναι πιο δυσμενείς για τις γυναίκες. Χαρακτήρισε ως βασικό εργαλείο την θέσπιση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος που θα δίνει συνοχή στις πολιτικές. Και τόνισε πως η οικονομική  κρίση είπε καταστρέφει τις επισφαλείς θέσεις εργασίας, φέρνει πολλούς νέους στην ανεργία και  βάζει φραγμό και στις ελπίδες των μακροχρόνια ανέργων. 

Ο πρόεδρος της  Οικονομικής Κοινωνικής Επιτροπής  Χρήστος Πολυζωγόπουλος αφού σημείωσε ότι «θα έχουμε δεκάδες χιλιάδες νέους ανέργους το 2010 στη χώρας  μας» τόνισε πως « η κρίση έρχεται καθυστερημένα και θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τα διογκωμένα προβλήματα που έρχονται».  Επέκρινε το γεγονός απουσία συνολικού σχεδιασμού και καθυστέρησης υιοθέτησης ενός συστήματος καταγραφής της φτώχιας. «Δεν υπάρχει αξιολόγηση πολιτικών, λαμβάνονται και τελικά δεν αξιολογούνται, κάνουμε τυφλά βήματα , υπάρχει ανεπάρκεια χρηματοδότησης. Ελλιπής συντονισμός των εμπλεκόμενων φορέων και υστερήσεις στις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Ο κ. Πολυζωγόπουλος είπε πως  πρέπει να κοιτάξουμε ποιο μπορεί να είναι το πλαίσιο και  να αναζητήσουμε λύσεις. Να έχουμε στο  μυαλό μας για πολιτικές που  θα διαμορφώνουν τις ελάχιστες εγγυήσεις για μια αξιοπρεπή διαβίωση, χρειάζεται ένα δίχτυ προστασίας και να μην περιοριστούμε σε ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Μην το δούμε αμυντικά το θέμα αλλά επιθετικά.

Για δε το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής, υποστήριξε πως θα πρέπει να  προσεγγιστεί το θέμα πιο συστηματικά και όχι να το βλέπουμε μόνο ως εργαλείο χρηματοδότησης αλλά ως συνολικότερο εργαλείο κατά της φτώχιας.

“Δεν υποτιμώ  προσπάθειες που έγιναν ή γίνονται αλλά είναι προσπάθειες εμβαλωματικών προσεγγίσεων που δεν σου δίνουν αποτελέσματα αν δεν δούμε και τους αναπτυξιακούς στόχους, θέσεις εργασίας, κίνητρα που θα οδηγούν αυτές τις επιλογές σε αποτέλεσμα, δεν θα μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε”, είπε ο κ. Πολυζωγόπουλος. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : Εκτοξεύθηκε η ανεργία τον Οκτώβριο

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε