Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Μέχρι και κατασχέσεις περιουσιών για όποιον δεν πληρώσει το χαράτσι

Κάποιος που έμεινε άνεργος μέσα στο 2010 θα πληρώσει το ίδιο χαράτσι με εκείνον που έχει υψηλά εισοδήματα

Πέρα από το δυσβάστακτο χαράτσι με το ειδικό τέλος στα ακίνητα, η κυβέρνηση με την τροπολογία της που κατέθεσε την Παρασκευή προχωράει ένα βήμα περισσότερο, που δείχνει από τη μία την αγωνία της για είσπραξη χρημάτων, αλλά από την άλλη δείχνει ότι δεν θα σταματήσει ακόμα και μπροστά σε εξαθλιωμένους πολίτες.

Και αυτό γιατί, όπως αναφέρεται στην τροπολογία, όποιος δεν πληρώσει το συγκεκριμένο χαράτσι πέρα του ότι θα του κοπεί το ρεύμα, το χρέος αυτό θα μεταβιβάζεται στην εφορία. Αυτομάτως, αυτό σημαίνει πως εν συνεχεία το κράτος για να εισπράξει αυτά που υποτίθεται ότι του οφείλονται, μπορεί να προχωρήσει ακόμα και σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων.

Στην ουσία δεν αποκλείεται κάποιος που δεν θα πληρώσει το χαράτσι στα ακίνητα, να χάσει κάποιο περιουσιακό του στοιχείο.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την τροπολογία χιλιάδες άνεργοι τελικά θα πληρώσουν το δυσβάσταχτο χαράτσι της έκτακτης εισφοράς για τα ακίνητα, καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να μην τους εξαιρέσει από τους υψηλούς συντελεστές προσδιορισμού του νέου φόρου για δύο χρόνια.

Αυτό σημαίνει ουσιαστικά πως οι άνεργοι που επιδοτούνται από τον ΟΑΕΔ ή απολύθηκαν τους τελευταίους μήνες θα υποχρεωθούν όχι μόνο να το πληρώσουν, αλλά να καταβάλλουν ουσιαστικά το ίδιο ποσό που θα καταβάλει και ένας πολίτης με υψηλά εισοδήματα.

Για άλλη μία φορά με αυτό τον τρόπο, η κυβέρνηση έδειξε την ανοργανωσιά της, καθώς στο βωμό των περισσότερων εσόδων, δεν βάζει σε κανέναν εξαίρεση και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια ακόμα και τους άνεργους ανθρώπους στην απόλυτη εξαθλίωση.

Οι κατηγορίες που θα καταβάλλουν μειωμένη εισφορά (0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο) είναι αρκετά περιορισμένες καθώς τα κριτήρια είναι εξαιρετικά αυστηρά.

Ποιές κατηγορίες θα εντάσσονται στον χαμηλό συντελεστή 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό:

– Πολύτεκνοι
– Μακροχρόνια άνεργοι εγγεγραμμένοι αλλά μη επιδοτούμενοι από τον ΟΑΕΔ και με οικογενειακό εισόδημα του 2010 έως 8.000 ευρώ.
– Ανάπηροι

Ακόμα και αυτές οι κατηγορίες όμως που θα πληρώσουν με χαμηλό συντελεστή, μπορεί μία τέτοια απαλλαγή να ακυρωθεί εάν ισχύουν τα παρακάτω:

– Εάν το ακίνητό του βρίσκεται σε περιοχή με τιμή ζώνης άνω των 3.000 ευρώ.

Εφόσον διαθέτει ακίνητο άνω των 200 τ.μ., τα επιπλέον τετραγωνικά μέτρα πέραν του ορίου αυτού θα φορολογούνται με τους υψηλότερους συντελεστές. 

Παρέχονται επίσης διευκρινίσεις σχετικά με τις εξαιρέσεις από την εφαρμογή του μέτρου. Ειδικότερα για τους ανέργους μη επιδοτούμενους από τον ΟΑΕΔ και με οικογενειακό εισόδημα κάτω από 8.000 ευρώ προβλέπεται ότι για να είναι δικαιούχοι του μειωμένου ειδικού συντελεστή ( 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο), θα υποβάλουν αίτηση ηλεκτρονικά στη ΓΓΠΣ προκειμένου να γίνει διασταύρωση με τα αρχεία της εφορίας ή άλλων δημοσίων υπηρεσιών.

Σύμφωνα με την τροπολογία προβλέπεται η επιβολή προστίμου στη ΔΕΗ και στους άλλους εναλλακτικούς παρόχους ρεύματος αν δεν κόβουν το ρεύμα στους φορολογούμενους που δεν πληρώνουν το τέλος. Το πρόστιμο όπως προβλέπεται στην τροπολογία θα ισούται με το τέλος προσαυξημένο κατά 25% και θα υποχρεούται να καταβάλει η ΔΕΗ ή ο εναλλακτικός πάροχος. Παράλληλα η εταιρία θα ενημερώνει το δημόσιο για τους οφειλέτες αυτούς προκειμένου να κινηθούν τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης της οφειλής

Η τροπολογία περιλαμβάνει τα κλιμάκια και τους συντελεστές υπολογισμού του τέλους ακινήτων από το οποίο προσδοκώνται ετήσια έσοδα 2,6 δισ. ευρώ.

Στη συνέχεια θα ενημερώνεται η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί προμηθευτές προκειμένου να υπολογιστεί ο μειωμένος συντελεστής και να ενεργοποιηθεί η διαδικασία επιστροφής τυχόν καταβληθέντος μεγαλύτερου τέλους.

Για την Εκκλησία ορίζεται ότι από το ειδικό τέλος ακινήτων εξαιρούνται τα ακίνητα που ανήκουν στα θρησκευτικά νομικά πρόσωπα και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για να επιτελούν λατρευτικό, εκπαιδευτικό, θρησκευτικό και κοινωφελές έργο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πως να υπολογίσετε πόσο θα πληρώσετε το νέο χαράτσι

Πλήρης αποτυχία! Βάζουν χαράτσι αλλά δεν εισπράττουν 1,5 δισ. από το ΕΤΑΚ

Ως 30 ευρώ/τ.μ. το χαράτσι το 2012 λόγω αύξησης αντικειμενικών αξιών!

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε