Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Μία στις 7 εξαγωγικές επιχειρήσεις σταμάτησαν τη δραστηριότητά τους

Μία στις 7 εξαγωγικές επιχειρήσεις σταμάτησαν τη δραστηριότητά τους

Σχεδόν οι μισές ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν οξύτατο πρόβλημα ρευστότητας και κατ επέκταση βιωσιμότητας, σύμφωνα με το πόρισμα δειγματοληπτικής έρευνας του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, για την περίοδο 2009-2012.

Εντονα προβλήματα ρευστότητας εμφανίζει το 38,7% των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων οι οποίες έχουν προχωρήσει σε περικοπές δαπανών ενώ εμφανίζουν δυσκολίες πρόσβασης σε νέες γραμμές χρηματοδότησης, την ώρα που τα τελευταία στοιχεία δείχνουν επιτάχυνση των ρυθμών αύξησης των εξαγωγών (+9,8% τον περασμένο Αύγουστο, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα πετρελαιοειδή) και αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το αντίστοιχο ποσοστό το 2011 βρισκόταν στο 25,2%, το 2010 στο 7,3% και το 2009 (έτος κατάρρευσης των ελληνικών εξαγωγών λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης) στο 10,65%.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας έχουν κλείσει ή σταματήσει την εξαγωγική τους δραστηριότητα το 15,4% των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνταν στις διεθνείς αγορές το 2009 (σχεδόν 1 στις 7 εξαγωγικές επιχειρήσεις). Ωστόσο, θετικό είναι το γεγονός ότι σε σχέση με τα εν λόγω «λουκέτα», υπήρξε ένας σημαντικός αριθμός νέων επιχειρήσεων που είτε ιδρύθηκαν με σκοπό τις εξαγωγές, είτε απέκτησαν εξαγωγική δραστηριότητα την τελευταία 4ετία. Έτσι για κάθε ένα «λουκέτο», «άνοιξαν» 3 νέες εξωστρεφείς επιχειρήσεις.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε