Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Μιλιέτ: Ο “ξεροκέφαλος” Κασίνης ευθύνεται για τις γεωτρήσεις – Το “Πίρι Ρέις” στην Κύπρο και ο Παπανδρέου στην Άγκυρα!

Η τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ ρίχνει τις ευθύνες στον Σόλωνα Κασίνη για τις γεωτρήσεις ενώ υποστηρίζει τον Δημήτρη Χριστόφια. Κι όλα αυτά ενώ ο Παπανδρέου ετοιμάζει τις βαλίτσες για Τουρκία.
Ενδιαφέρον μπορεί να χαρακτηριστεί δημοσίευμα της Μιλιέτ το οποίο υποστηρίζει ότι ενώ ο Πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας ήθελε να διακοπούν οι διαδικασίες γεώτρησης στο οικόπεδο 12 όσο διαρκούν οι συνομιλίες, τελικά ξεκίνησαν οι γεωτρήσεις με πρωτοβουλία του «ξεροκέφαλου» όπως τον χαρακτηρίζουν Σόλωνα Κασίνη.
 
Σε δηλώσεις προχώρησαν τόσο η Υπουργός Εμπορίου, Πραξούλα Αντωνιάδου όσο και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου των οποίων τα λεγόμενα αντικρούονται. Αυτό γιατί η Πραξούλα Αντωνιάδου υποστήριξε πως ουδέποτε τέθηκε θέμα διακοπής των εργασιών ενώ ο Στεφάνου είπε πως αφού αξιολογήθηκαν τα δεδομένα τότε η κυβέρνηση προχώρησε με το θέμα. Από την πλευρά του ο Σόλων Κασίνης είπε πως παρόλο που υπήρχαν πολιτικά ζητήματα στο τραπέζι ο ίδιος πάντα υποστήριζε πως oι διεργασίες έπρεπε να προχωρήσουν ότι και να γινόταν.
 
Θυμίζουμε ότι στην έκτακτη σύνοδο που κάλεσε ο Δημήτρης Χριστόφιας πριν από περίπου δύο βδομάδες, ο ίδιος μαζί με την Υπουργό Εμπορίου, Πραξούλα Αντωνιάδου, υποστήριξαν πως οι διεργασίες στο οικόπεδο 12 θα έπρεπε να ματαιωθούν προκειμένου να μην τιναχθούν οι συνομιλίες για το κυπριακό στον αέρα.
 
Ο Σόλων Κασίνης «μπήκε σφήνα» στην υπόθεση απειλώντας πως θα απεκάλυπτε τα πάντα εάν διακόπτονταν οι διαδικασίες στο οικόπεδο 12, αποτρέποντας έτσι τα σχέδια του Προεδρικού.
 
Ταυτόχρονα φανερώνεται πως εάν τελικά ματαιώνονταν οι διεργασίες στο οικόπεδο 12, τότε η Τουρκία ίσως πανηγύριζε σήμερα, αφού φαίνεται ξεκάθαρα πως η εξέλιξη των πραγμάτων μετά την παρέμβαση Κασίνη δυσαρέστησε τους Τούρκους.
 
 
Από την πλευρά της η Υπουργός Εμπορίου, Πραξούλα Αντωνιάδου, δήλωσε πως τα όσα αναφέρονται για δήθεν σκέψεις της κυβέρνησης να αναβάλει την έναρξη γεώτρησης στο οικόπεδο 12, είναι μυθοπλασίες.
Υποστήριξε ότι τέτοια σκέψη δεν έγινε επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση κινήθηκε για λίγο μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας προκειμένου να διασφαλίσει και τη στήριξη του διεθνούς παράγοντα.
 
Απόδειξη όλων αυτών όπως είπε το γεγονός ότι η γεώτρηση στο οικόπεδο 12 άρχισε δύο βδομάδες νωρίτερα από ότι είχε προγραμματιστεί.
 
Σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου είπε πως «Η Κυβέρνηση σταθμίζοντας τα δεδομένα αποφάσισε να προχωρήσει η διαδικασία της ερευνητικής γεώτρησης και τώρα βρισκόμαστε στη διενέργεια της γεώτρησης»
 
 
Ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας Σόλων Κασίνης, σε δηλώσεις του ανέφερε πως ο ίδιος πάντα πίστευε πως οι διαδικασίες έπρεπε να προχωρήσουν ασχέτως των πολιτικών θεμάτων που προέκυπταν.
 
«Στα πλαίσια των διερευνήσεων από την πολιτική ηγεσία μελετήθηκαν όλα τα ενδεχόμενα. Είναι γεγονός ότι ήταν δύσκολη η απόφαση ενόψει και των πολιτικών θεμάτων, τα της Τουρκίας και των συνομιλιών. Αυτό που μετρά είναι ότι προχωρήσαμε, ότι η Κύπρος έχει τη δική της εθνική αξιοπρέπεια και προχωρεί βασιζόμενη στο διεθνές δίκαιο και χωρίς ν’ απεμπολεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Όσο για εμένα, εγώ ταχθεί στη ζωή μου γι’ αυτό το θέμα και ήμουν πάντοτε υπερασπιστής της άποψης ότι πρέπει να προχωρήσουμε. Διερευνήθηκε το ενδεχόμενο τι γίνεται, ποιες αποζημιώσεις θα πληρώσουμε αν αναβάλουμε κτλ. Εγώ δεν αποτέλεσα μέρος αυτών των συζητήσεων, αυτές έγιναν στο Υπουργικό Συμβούλιο. Συζητήθηκε και στο Υπουργείο με την αρμόδια υπουργό, αλλά ο χώρος όπου συζητήθηκε το θέμα για να ληφθεί τελική απόφαση ήταν το Υπουργικό Συμβούλιο. Είπα πως δεν θα ήταν σωστό ν’ αναβάλλαμε, γιατί αν αναβάλλαμε αυτή τη στιγμή δεν θα κάναμε ποτέ γεώτρηση.»
 
Αυτά συνέβησαν τρεις ημέρες προτού ανακοινώσει ο Πρόεδρος ότι θα κάναμε τη γεώτρηση.
 
 
Όλες αυτές οι δηλώσεις γίνονται την ώρα που το “Πίρι Ρέις” κόβει βόλτες στα ανοιχτά της Κύπρου και με τους Τούρκους να συνεχίζουν το βιολί τους για να προκαλέσουν ένταση στην περιοχή. Όμως φαίνεται πως ο κ. Παπανδρέου σχεδιάζει να επισκεφθεί την Τουρκία με στόχο την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς”,γράφει η τουρκική ΧΟΥΡΙΕΤ, αναφερόμενη στη συνομιλία Παπανδρέου-Ερντογάν.
 
 
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε