Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Μην πετάτε τις αποδείξεις!

Από την Πρωτοχρονιά μαζέψτε ο,τι απόδειξη σας δίνουν γιατί πολλές από αυτές θα εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα.

Τα σενάρια που πιθανότατα θα γίνουν πραγματικότητα είναι τα εξής :

1. Σύνδεση του αφορολόγητου ορίου με το ύψος των αποδείξεων που θα συλλέξει κάθε φορολογούμενος ανάλογα με την εισοδηματική του κατηγορία.
Το αφορολόγητο παραμένει στα 12.000 ευρώ και γίνεται ενιαίο για όλους τους φορολογουμένους. Οι αποδείξεις ακόμα και για μισθωτούς και συνταξιούχους πρέπει να φτάνουν τα  5.000 – 6.000 ευρώ, όταν για τους ελεύθερους επαγγελματίες οι απαιτούμενες αποδείξεις προτείνεται να είναι στο ύψος του σημερινού τους αφορολογήτου, των 10.500 ευρώ.
Ειδικά για τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους το ύψος των αποδείξεων που θα προσκομίζουν στην εφορία προτείνεται να είναι χαμηλό, στο επίπεδο των 1.000 ευρώ.

2. Έκπτωση του 100% της δαπάνης με αποδείξεις από το εισόδημα. Στην περίπτωση αυτή, οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι όσοι πραγματικά έχουν εισόδημα χαμηλότερο του αφορολογήτου, αφού είτε υποβάλουν αποδείξεις στην εφορία είτε όχι δεν πρόκειται να κερδίσουν τίποτα. Το εισόδημά τους ήταν αφορολόγητο και παραμένει, επομένως δεν έχουν και κίνητρο να ζητήσουν απόδειξη.

3. Μείωση του εισοδήματος κατά το ποσοστό του ΦΠΑ που αντιστοιχεί στις αποδείξεις. Η αγορά εντός προϊόντος αξίας 100 ευρώ θα φέρει μείωση εισοδήματος κατά 19 ευρώ εφόσον η απόδειξη προσκομιστεί στην εφορία. Και σε αυτή την περίπτωση δεν κερδίζουν τίποτα όσοι βρίσκονται κάτω από το αφορολόγητο όριο.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να «περνούν» στην εφορία όλες οι αποδείξεις παροχής υπηρεσιών από γιατρούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, λογιστές αλλά και από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωματιστές, αλουμινάδες, πατωματζήδες.

Το ίδιο θα ισχύσει όμως και για αποδείξεις από καταστήματα ένδυσης και υπόδησης που σήμερα οδηγούν σε έκπτωση φόρου ή εισοδήματος, αλλά και για τις αποδείξεις από συνεργεία αυτοκινήτων, κομμωτήρια, γυμναστήρια, ινστιτούτα αισθητικής, ταβέρνες, μπαρ, κέντρα διασκέδασης και ξενώνες που εκπίπτουν μεν αλλά με πολύ μικρότερα οφέλη για τους φορολογουμένους.

Οι αποδείξεις δεν θα υποβάλλονται στην εφορία.
Τα στοιχεία τους θα καταγράφονται ξεχωριστά σε ειδική φόρμα η οποία και θα αποστέλλεται ηλεκτρονικά μαζί με τις φορολογικές δηλώσεις.
Στη φόρμα αυτή θα καταγράφονται τα στοιχεία των αποδείξεων δαπανών με την αναγραφή του ΑΦΜ του πωλητή προϊόντων ή του επαγγελματία που παρείχε υπηρεσίες και το ύψος της δαπάνης, ώστε η ΓΓΠΣ να μπορεί να κάνει και διασταυρώσεις.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε