Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

“Μίζες” για να ρίχνουν απόβλητα νοσοκομείων στις χωματερές

 Ζοφερή εικόνα στο θέμα της διαχείρισης των νοσοκομειακών αποβλήτων – παρά τα βήματα που έχουν γίνει – περιέγραψε στη Βουλή η Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μαργαρίτα Καραβασίλη.

Ενημερώνοντας την Επιτροπή Περιβάλλοντος γνωστοποίησε ότι στη χώρα μας παράγονται περίπου 15.000 τόνοι μολυμαστικών απόβλητων κάθε χρόνο, εκ των οποίων μόλις 7,5 τόνοι εναποτίθενται στα Λιόσια κάθε μέρα, ενώ οι υπόλοιποι αναμειγνύονται με οικιακά απορρίμματα και καταλήγουν σε χωματερές.

Υπογράμμισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι ενώ η πρώτη κοινή υπουργική απόφαση για το θέμα ενεργοποιήθηκε το 2003, εξακολουθεί να επικρατεί «χάος πανελλαδικά», με αποτέλεσμα τα τοξικά απόβλητα να καταλήγουν σε ρέματα και δάση. Επίσης, όπως είπε η κ. Καραβασίλη, ενώ κάθε νοσοκομειακή μονάδα υποχρεούται από τη νομοθεσία να έχει κατάλληλο σύστημα συλλογής αποβλήτων και να τηρεί συγκεκριμένες προδιαγραφές ασφαλείας, το 40% των νοσοκομείων εμφανίζονται να έχουν κλιβάνους αποτέφρωσης, οι οποίοι ή είναι παλιοί ή είναι ανενεργοί.

Αίσθηση ακόμη προκάλεσε μια αναφορά της κ. Καραβασίλη σύμφωνα με την οποία υπήρξαν δήμαρχοι που «έπαιρναν μίζες» για να επιτρέπουν την εναπόθεση επικίνδυνων αποβλήτων στις χωματερές του δήμου τους.

Πάντως η κ. Καραβασίλη τόνισε πως παρατηρείται βελτίωση της εικόνας του παρελθόντος (όταν τα φορτηγά συλλογής των νοσοκομειακών αποβλήτων έφταναν στα νοσοκομεία μέσα στον κόσμο), όμως αυτό, όπως ανέφερε, που δεν έχει βελτιωθεί είναι «το ταξίδι» που κάνουν τα απόβλητα φεύγοντας από τα νοσοκομεία. Σε κάθε περίπτωση η δυσάρεστη αυτή κατάσταση επικρατεί και στις ιδιωτικές κλινικές, χειρότερη είναι όμως στην περιφέρεια από εκείνη στις νοσηλευτικές μονάδες της πρωτεύουσας.

Εξήγησε ότι μετά την έφοδο των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στο Αττικό νοσοκομείο- που είχε μετατραπεί σε χώρο αποθήκευσης αποβλήτων από διάφορα νοσοκομεία της Αττικής- μέσα σε έξι μήνες το νοσοκομείο αυτό παρουσιάζει 40% λιγότερα επικίνδυνα απόβλητα και κάνει οικονομία 150.000 ευρώ.

Διαπιστώνοντας η Επιτροπή Περιβάλλοντος πως από την προηγούμενη εξέταση του θέματος είναι μικρά τα βήματα που έγιναν για την επίλυση του προβλήματος, αποφάσισε να καλέσει σε κοινή ακρόαση τους υπουργούς Περιβάλλοντος, Υγείας και Εσωτερικών.

«Έχουν γίνει βήματα από την Πολιτεία, δεν είναι όμως αρκετά» είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Κώστας Καρτάλης, ο οποίος πρόσθεσε πως ίσως πρέπει η αξιολόγηση των διοικητών των νοσοκομείων να γίνεται με κριτήριο τη συμμόρφωσή τους στη νομοθεσία για τα απόβλητα.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε