Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Μνημείο ο τόπος μαρτυρίου του Ρήγα Φεραίου στο Βελιγράδι

Ο τόπος που άφησε την τελευταία του πνοή ο Ρήγας Φεραίος, ο πύργος Νεμπόισα της Σερβίας αναστηλώνεται και θα γίνει εκθεσιακός χώρος.

Ο πύργος θα είναι έτοιμος να δεχτεί τους πρώτους επισκέπτες στο τέλος του έτους, σύμφωνα με την εφημερίδα “Κουρίρ” του Βελιγραδίου.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμά, η αναστήλωση του Πύργου και η μελλοντική συμμετοχή του στα πολιτιστικά δρώμενα του Βελιγραδίου αποτελεί το μεγαλύτερο έργο του είδους όχι μόνο στη Σερβία, αλλά σε όλη την περιοχή.

Ο Πύργος Νεμπόισα θα αποτελεί εκθεσιακό χώρο στον οποίο, με αυθεντικό τρόπο και με τη χρήση σύγχρονων οπτικο-ακουστικών μέσων, σε όλα τα επίπεδά του, θα φιλοξενηθούν εκθέσεις με διαφορετικές θεματικές, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Οι επισκέπτες θα είναι σε θέση να μάθουν για την ιστορία του Πύργου και να δουν έκθεση αφιερωμένη στην Α’ Σερβική Εξέγερση, στους απελευθερωτικούς αγώνες της Ελλάδας και της Σερβίας, καθώς και στον Ρήγα Φεραίο, ο οποίος βασανίστηκε και θανατώθηκε στον Πύργο.

Σημειώνεται ότι ο Ρήγας συνελήφθη στην Τεργέστη το 1797 καθώς θεωρήθηκε ότι διέδιδε ανατρεπτικές ιδέες. Οδηγήθηκε στη Βιέννη όπου ανακρίθηκε και αφού παραδόθηκε στους Τούρκους κατέληξε στις φυλακές του Βελιγραδίου. Φυλακίστηκε στον πύργο Νεμπόισα με επτά συντρόφους του. Οι άνδρες υπέστησαν βασανιστήρια και στραγγαλίστηκαν στις 24 Ιουνίου του 1798 ενώ τα σώματά τους πετάχτηκαν στο Δούναβη.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε