Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Μνημόσυνο – συλλαλητήριο για τον Τ.Παπαδόπουλο

,

Τελέστηκε το πρωί στη Λευκωσία το πρώτο ετήσιο μνημόσυνο του τέως προέδρου της Κύπρου Τ.Παπαδόπουλου

Το μνημόσυνο έγινε σε βαρύ κλίμα μετά την κλοπή της σωρού του κύπριου ηγέτη τα ξημερώματα της Παρασκευής. Αν και το μνημόσυνο είχε προγραμματιστεί να γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο κατέληξε σε μορφή συλλαλητηρίου αφού εκατοντάδες πολίτες μαζεύτηκαν στο νεκροταφείο της Δευτεράς με πανό και συνθήματα για συμπαράσταση στην οικογένεια Τάσσου Παπαδόπουλου.

Παρόντες όλη η πολιτική και θρησκευτική ηγεσία του νησιού αλλά και πολιτικοί από την Ελλάδα. 

Με σκληρά πρωτοσέλιδα περιγράφει σήμερα ο κυπριακός τύπος την κλόπή της σωρού.

ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ

Για την κλοπή της σορού χθες βράδυ του τέως προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου στο κοιμητήριο Δευτεράς η αστυνομία, σύμφωνα με το ΡΙΚ, ανέκρινε τρεις Εθελοντές Πενταετούς Υπηρεσίας στην Εθνική Φρουρά από την Ελλάδα. Η αστυνομία αξιολογεί πληροφορίες ότι στο κοιμητήριο υπήρχε ένα ασθενοφόρο όχημα της Εθνικής Φρουράς και ένα μαύρο αυτοκίνητο με τρεις επιβάτες. 

 Και οι τρεις, όμως, πρόβαλαν άλλοθι και δεν προέκυψαν στοιχεία εναντίον τους. Έτσι οι έρευνες στρέφονται προς διάφορες κατευθύνσεις, ενώ ο τάφος έχει σφραγιστεί και φρουρείται από την αστυνομία.

Νωρίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες του NewsIt.gr, οι άγνωστοι, αφού σύλησαν τον τάφο, ανέσυραν το φέρετρο, πήραν τη σορό και φεύγοντας έσβησαν τα ίχνη τους αδειάζοντας δύο σάκκους ασβέστη γύρω από τον τάφο.
 Οι δράστες ήταν τουλάχιστον 6 και δεν χρησιμοποίησαν κάποιο μηχανικό μέσο. Η γρανιτένια ταφόπλακα, το βάρος της οποίας ξεπερνά τα 250 κιλά, δεν έχει ίχνη βανδαλισμού.

‘Ολα έγιναν τη νύχτα. Αγνωστοι άνοιξαν τον τάφο του Τάσσου Παπαδόπουλου στο νεκροταφείο της ιδιαίτερης πατρίδας του της Δευτεράς, και έκλεψαν το λείψανό του.
Την πληροφορία για το μακάβριο αυτό γεγονός έδωσε στην αστυνομία γείτονας που αντιλήφθηκε ότι ο τάφος είχε ανοιχθεί.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αρχής ηλεκτρισμού Κύπρου, από τις 03:58 έως τις 04:50 τα ξημερώματα υπήρχε διακοπή ρεύματος σε αρκετές περιοχές του νησιού, συμπεριλαμβανομένης και της Δευτεράς όπου ηταν θαμμένος ο κύπριος ηγέτης.
Επίσης, από τις 03:00 έως τις 05:00 κάτοικοι της περιοχής είπαν οτι άκουγαν τους σκύλους να γαυγίζουν συνεχώς.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΛΙΓΑ ΛΕΠΤΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΜΑΚΑΒΡΙΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ

Το βαθύ συγκλονισμό της για το αποτρόπαιο έγκλημα της ιεροσυλίας και βεβήλωσης του τάφου και της σορού του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου εκφράζει σε γραπτή της δήλωση η οικογένειά του.
”Η ανίερη αυτή πράξη των τυμβωρύχων, πέραν της θλίψης και οργής που προκαλεί, δεν μπορεί με κανένα τρόπο να ενταφιάσει την πολιτική και να διαγράψει τις παρακαταθήκες που κατέλειπε ο Τάσσος Παπαδόπουλος. Οπου και αν βρίσκεται τώρα η σορός του, η φωνή του θα ακούγεται και θα διαρκεί, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς της εθνικής μας υπόθεσης”, αναφέρει η οικογένεια.

Συγκλονισμένος από την είδηση τη σύλησης του τάφου του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι πρόκειται «για μια απαράδεκτη, ιερόσυλη, ανήθικη και καταδικαστέα ενέργεια που πλήττει τα ήθη, τις παραδόσεις, τον πολιτισμό μας, το σεβασμό μας στους νεκρούς».

Μιλώντας στις Βρυξέλλες μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι αυτή η ενέργεια προκαλεί αποτροπιασμό και αναστάτωση και πλήττει την ενότητα του λαού μας που τόσο αναγκαία είναι στο εσωτερικό μας μέτωπο. «Απευθύνω έκκληση στον κόσμο να παραμείνει ήρεμος μπροστά σε αυτή την προβοκάτσια. Δεν μπορώ να χαρακτηρίσω αυτή την πράξη διαφορετικά», ανέφερε.

“Είναι μια απαράδεκτη, ιερόσυλη και αντίθετη με κάθε ελληνική παράδοση πράξη” είπε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου

Το Σάββατο συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον θάνατο του κύπριου ηγέτη. Το μνημόσυνο θα γίνει κανονικά.

Ακούστε τι δήλωσε στο NewsIt.gr ο στενός συνεργάτης του Τάσσου Παπαδόπουλου, Πολάκης Σαρρής:

Η είδηση έχει προκαλέσει σοκ στην κοινωνία της Κύπρου.

“Με απερίγραπτα αισθήματα φρίκης και αποτροπιασμού καταδικάζουμε το ανοσιούργημα, που έγινε στον τάφο του αείμνηστου τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδοπούλου”, αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’.

Ο Μητροπολίτης Ταμασσού, Ησαϊας, μίλησε για “γιγαντιαίο ανοσιούργημα”. Απηύθυνε επίσης έκκληση για ηρεμία και ενότητα στο λαό. 
Ως εγκληματική, βανδαλιστική πράξη ιεροσυλίας χαρακτήρισε το γεγονός ο στενός συνεργάτης του αείμνηστου Τ. Παπαδόπουλου, Χρύσης Παντελίδης.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε