Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Μπαίνει οικονομικό όριο για τις μετεγγραφές φοιτητών

Θα κατατεθεί και η ρύθμιση για τη δυνατότητα να λάβουν απολυτήριο χωρίς να περάσουν από τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Oικονομικό όριο στο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 50.000 ευρώ, κατά μέσον όρο στην τελευταία τριετία, για τους δικαιούχους μετεγγραφής, παιδιά πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών, ενώ δεν θα υπερβαίνουν το 20% των εισακτέων, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που κατέθεσε το υπουργείο Παιδείας στη Βουλή, με στόχο τον περιορισμό των μετεγγραφών στα κεντρικά Ιδρύματα Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Πιο συγκεκριμένα, η ρύθμιση αφορά τους υποψηφίους-παιδιά τρίτεκνων ή πολύτεκνων οικογενειών, με αδελφό που φοιτά σε διαφορετική πόλη της μόνιμης κατοικίας των γονέων τους, ορφανούς ή τέκνα άγαμης μητέρας καθώς και υποψηφίους με γονείς, τέκνα, αδέλφια ή σύζυγο με βαριές παθήσεις (τυφλοί, κωφάλαλοι, νεφροπαθείς με μυϊκή δυστροφία Duchenne, με αναπηρία άνω του 67%).

Πρόσφατα είχαν δοθεί στη δημοσιότητα λεπτομέρειες των ρυθμίσεων που αφορούν τις μετεγγραφές ειδικών κατηγοριών. Επίσης το υπουργείο κατέθεσε τροπολογία με την οποία προβλέπεται ότι οι απόφοιτοι προηγούμενων ετών μπορούν να διεκδικήσουν μία θέση από το 10% των θέσεων στα ΑΕΙ χωρίς εξετάσεις «μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012».

Κατόπιν αυτού του χρονικού περιθωρίου, καταργείται αυτή η δυνατότητα των αποφοίτων παλαιοτέρων ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, αναμένεται ότι για εφέτος θα είναι μειωμένος ο αριθμός των εισακτέων, αλλά κυρίως θα υπάρχει καλύτερη κατανομή ώστε να μη συνωστίζονται εισακτέοι σε τμήματα κεντρικών ιδρυμάτων που δεν έχουν πλέον περιθώριο απορρόφησης φοιτητών και σπουδαστών.

Τέλος, κατατίθεται και η ρύθμιση για τη δυνατότητα να λάβουν απολυτήριο χωρίς να περάσουν από τις πανελλαδικές εξετάσεις , όσοι απόφοιτοι λυκείου, δεν επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Είναι δηλαδή επαναφορά της παλαιάς “πέμπτης” δέσμης. Το απολυτήριο που θα πάρουν μέσω των ενδοσχολικών εξετάσεων θα είναι ισότιμο με των υπολοίπων συμμαθητών τους.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε