Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Μπαράζ παραπομπών από την Κομισιόν

Κομισιόν
ΦΩΤΟ REUTERS

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο παραπέμπει την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα «δικαιώματα των μετόχων», τους σιδηροδρόμους και τους ΧΥΤΑ. Η Κομισιόν απέστειλε και τρεις αιτιολογημένες γνώμες στη χώρα μας.

Παραπομπή για τα δικαιώματα των μετόχων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα, το Βέλγιο, την Κύπρο, την Ισπανία, τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο, τις Κάτω Χώρες και τη Σουηδία λόγω εκπρόθεσμης εφαρμογής της οδηγίας «για τα δικαιώματα των μετόχων».

Με την οδηγία αυτή καθιερώνονται ελάχιστοι όροι που διασφαλίζουν ότι οι μέτοχοι εταιρειών, των οποίων οι μετοχές είναι εισηγμένες σε ρυθμιζόμενη αγορά της ΕΕ, έχουν έγκαιρη πρόσβαση στις σχετικές πληροφορίες πριν από τη γενική συνέλευση και μπορούν με απλά μέσα να συμμετέχουν σε ψηφοφορία εξ αποστάσεως.

Προσφυγή για τους σιδηροδρόμους

Επίσης, αποφάσισε να προσφύγει κατά 13 κρατών μελών της ΕΕ (ανάμεσα στις οποίες είναι και η Ελλάδα) για μη ορθή εφαρμογή διαφόρων τμημάτων της βασικής νομοθεσίας για το άνοιγμα της αγοράς σιδηροδρόμων της ΕΕ στον ανταγωνισμό, γνωστή ως «πρώτη δέσμη μέτρων για τους σιδηροδρόμους».

Η Επιτροπή αναφέρει ότι δεν έχουν ακόμη επιλυθεί σοβαρά προβλήματα για το άνοιγμα των σιδηροδρομικών αγορών στον ανταγωνισμό στις εξής χώρες: Αυστρία, Τσεχική Δημοκρατία, Γερμανία, Ελλάδα, Γαλλία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβενία και Ισπανία. Τα κράτη – μέλη έπρεπε να αρχίσουν να εφαρμόζουν τις οδηγίες αυτές έως τις 15 Μαρτίου 2003.

Η μη εφαρμογή των εν λόγω μέτρων ελευθέρωσης της αγοράς σιδηροδρόμων αφαιρεί από τις σιδηροδρομικές επιχειρήσεις τη δυνατότητα παροχής υπηρεσιών σε άλλα κράτη – μέλη και στερεί από τους καταναλωτές τη δυνατότητα μεγαλύτερης επιλογής ανταγωνιστικών σιδηροδρομικών δρομολογίων, τονίζει η Επιτροπή.

Παραπομπή για τους ΧΥΤΑ

Ελλάδα, Βέλγιο, Λουξεμβούργο και Γερμανία παραπέμπονται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παράλειψη μεταφοράς της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ στο εθνικό δίκαιο. Ειδικότερα η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της ΕΕ για εσφαλμένη εφαρμογή των οδηγιών 2006/12/ΕΚ και 1999/31/ΕΚ, που αφορούν τα απόβλητα και την υγειονομική ταφή των αποβλήτων, αντιστοίχως, λόγω της κακής λειτουργίας του χώρου υγειονομικής ταφής Φυλής-Σκαλιστήρη στην περιοχή της Αττικής.

Επιθεώρηση που διεξήχθη στις 12 Δεκεμβρίου 2006 επιβεβαίωσε τις ελλείψεις στη διαχείριση του εν λόγω χώρου υγειονομικής ταφής. Η παραβίαση του δικαίου της ΕΕ αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που απορρέουν από την κακοδιαχείριση, σημειώνει η Επιτροπή.

Αιτιολογημένες γνώμες

Αιτιολογημένη γνώμη, που είναι το δεύτερο στάδιο της προδικαστικής διαδικασίας, απέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε 12 κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, ζητώντας να διασφαλίσουν την επιτάχυνση των εργασιών σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση της εφαρμογής της κοινοτικής οδηγίας για τις υπηρεσίες.

Η συγκεκριμένη οδηγία εκδόθηκε στο τέλος του 2006 και έπρεπε να έχει εφαρμοστεί από όλες τις χώρες της ΕΕ έως τις 28 Δεκεμβρίου 2009. Το πεδίο εφαρμογής της καλύπτει ένα ευρύ φάσμα οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως τις υπηρεσίες λιανικής, κατασκευών, τουρισμού και τις υπηρεσίες πολλών νομοθετικώς κατοχυρωμένων επαγγελμάτων, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% του ΑΕΠ και των θέσεων απασχόλησης στην ΕΕ.

Η οδηγία υποχρεώνει τα κράτη-μέλη να εφαρμόσουν ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρύθμισης, συνδυάζοντας την άρση αδικαιολόγητων κανονιστικών φραγμών και τη διοικητική απλούστευση και, σύμφωνα με την Επιτροπή, αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην προώθηση της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης. Τα 12 κράτη μέλη που δεν έχουν ακόμη κοινοποιήσει στην Επιτροπή τη θέσπιση όλων των ρυθμιστικών τροποποιήσεων που απαιτούνται από την οδηγία είναι η Αυστρία, το Βέλγιο, η Κύπρος, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σλοβενία και η Μεγάλη Βρετανία.

Ρυθμίσεις για τις ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από Ελλάδα, Αυστρία, Κύπρος, Εσθονία, Φινλανδία, Ουγγαρία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Λετονία, Πολωνία, Πορτογαλία και Σλοβενία να επικαιροποιήσουν επειγόντως τις εθνικές τους ρυθμίσεις για τις ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές, προκειμένου να συμμορφωθούν με τις διατάξεις της οδηγίας για τις «υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων επικοινωνίας» .

Η οδηγία ΥΟΑΜΕ επικαιροποιεί τους κανόνες της ΕΕ για τις ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της ψηφιακής εποχής και δημιουργεί κανόνες για τη χρήση υπηρεσιών όπως η τηλεόραση μέσω Διαδικτύου, το βίντεο κατά παραγγελία και η κινητή τηλεόραση, ώστε να εξασφαλίσει καλύτερη νομική προστασία για τους ευρωπαίους τηλεθεατές.

Τα κράτη-μέλη έπρεπε να είχαν εφαρμόσει την οδηγία, με τροποποίηση των εθνικών νομοθεσιών τους, έως το τέλος του 2009. Μέχρι σήμερα τα συγκεκριμένα 12 κράτη-μέλη είτε δεν έχουν εφαρμόσει όλους τους κανόνες είτε δεν έχουν ακόμα ενημερώσει επίσημα την Επιτροπή ότι οι κανόνες είναι σε ισχύ, όπως είχαν υποχρέωση να κάνουν.

Συνεπώς, η Επιτροπή αποφάσισε να απευθύνει αιτιολογημένες γνώμες στα εν λόγω κράτη-μέλη. Εάν δεν ενημερώσουν την Επιτροπή εντός δύο μηνών σχετικά με τα μέτρα που έλαβαν για την πλήρη εφαρμογή της οδηγίας, η Επιτροπή ενδέχεται να τα παραπέμψει στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε απέστειλε αιτιολογημένες γνώμες σε 20 κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, ζητώντας την πλήρη εφαρμογή διαφόρων πτυχών της κοινοτικής νομοθεσίας σχετικά με τη δημιουργία ενιαίας αγοράς φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.

Πρόκειται για την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Τσεχία, τη Γερμανία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία, τη Σλοβακία, τη Σουηδία και τη Μεγάλη Βρετανία.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι κοινοτικοί κανόνες που έχουν αποφασιστεί σε αυτόν τον τομέα αποσκοπούν στη βελτίωση του δυναμικού και της διαφάνειας των αγορών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Μια ενιαία αγορά ενέργειας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεσματική και σε πλήρη λειτουργία, αναμένεται να εξασφαλίσει στους καταναλωτές δυνατότητες επιλογής μεταξύ διαφορετικών εταιρειών εφοδιασμού με φυσικό αέριο ή ηλεκτρική ενέργεια σε λογικές τιμές και θα πρέπει να είναι προσβάσιμη σε όλους τους φορείς εφοδιασμού, ιδίως μάλιστα στους πιο μικρούς και σε όσους πραγματοποιούν επενδύσεις σε ανανεώσιμες μορφές ενέργειας.

Τα 20 κράτη-μέλη διαθέτουν πλέον δύο μήνες προθεσμία για να απαντήσουν στις παρατηρήσεις της Επιτροπής. Σε περίπτωση που οι απαντήσεις τους κριθούν μη ικανοποιητικές ,τότε η Επιτροπή μπορεί να παραπέμψει τις υποθέσεις στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε