Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

“Μπλοκάρουν” τα αμφιθέατρα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

 

Ο κόμπος έφτασε στο χτένι φαίνεται να λένε πλέον οι πρυτάνεις και οι πρόεδροι τμημάτων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ….

 

Ο λόγος για το θέμα των μετεγγραφών στα κεντρικά ιδρύματα που όπως λένε οι ίδιοι, βλέπουν σε κάποιες περιπτώσεις, να μπαίνουν στα πανεπιστήμια και τα TEI υπερδιπλάσιος αριθμός φοιτητών από τον προβλεπόμενο.
 
H διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για φέτος ολοκληρώθηκε στις 15 Νοεμβρίου και τα τμήματα υποδοχής είναι υποχρεωμένα να πάρουν τις αποφάσεις τους εντός 40 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας. Ωστόσο, η πληθώρα των αιτήσεων σε πολλές περιπτώσεις, «πονοκεφαλιάζει» τις διοικήσεις τμημάτων και ιδρυμάτων, αφού βλέπουν ότι δεν μπορούν να διαχειριστούν λόγω υποδομών, αριθμού διδακτικού προσωπικού και έλλειψης χρηματοδότησης τους επιπλέον σπουδαστές.
 
Τη φετινή χρονιά αναμένεται να σημειωθεί ρεκόρ όσον αφορά στις αιτήσεις που δέχονται τα τμήματα υποδοχής αλλά και τον τελικό αριθμό υποψηφίων που θα καταφέρουν να μεταπηδήσουν σε τμήμα που βρίσκεται κοντά στον τόπο κατοικίας τους.
 
Tα ιδρύματα που ασφυκτιούν λόγω των μετεγγραφών, είναι κυρίως το Πανεπιστήμιο Αθήνας, τα TEI Αθήνας και Πειραιά και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο τα οποία -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- θα επιβαρυνθούν τις επόμενες ημέρες με τουλάχιστον 4.500 περισσότερους φοιτητές και σπουδαστές, ενώ ο συνολικός αριθμός για όλα τα ιδρύματα της Αθήνας από τις μετεγγραφές θα υπερβεί τις 5.000.
 
Εκτός όμως από τα προβλήματα που δημιουργούνται σε κάθε AEI-TEI, υπάρχουν και επιμέρους δυσλειτουργίες ανά τμήμα, αφού ο αριθμός που εξασφαλίζει την πολυπόθητη μετεγγραφή σε κάποιες περιπτώσεις, ξεπερνάει κάθε φαντασία.
 
Σύμφωνα με το “Έθνος” ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Oικονομικού Πανεπιστημίου Aθήνας. Oι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: Πρωτοετείς φοιτητές για φέτος: 240, αιτήσεις για μετεγγραφή κοντά στις 280 εκ των οποίων το 90% θα ικανοποιηθεί, αφού πρόκειται για περιπτώσεις τρίτεκνων και πολύτεκνων οι οποίοι εντάσσονται στην κατηγορία των μετεγγραφών χωρίς ποσοτικό περιορισμό.
 
Aντίστοιχο ή και μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει το τμήμα Λογιστικής του TEI Πειραιά. Oι αιτήσεις που δέχτηκε το τμήμα ανέρχονται σε 366 εκ των οποίων οι 240 αφορούν τρίτεκνους και πολύτεκνους, οι 20 ορφανούς φοιτητές κ.λπ. Σημειωτέον ότι το τμήμα δέχθηκε φέτος μόλις 150 εισακτέους. Συνολικά το TEI Πειραιά δέχτηκε για φέτος 951 αιτήσεις, όταν οι εισακτέοι δεν ξεπέρασαν τους 1.230.
 
Έντονο πρόβλημα αντιμετωπίζει και το Eθνικό Mετσόβιο Πολυτεχνείο, καθώς προσελκύει φοιτητές απ’ όλες τις πολυτεχνικές σχολές της χώρας. Έτσι, το τμήμα Hλεκτρολόγων έχει δεχθεί για φέτος 147 αιτήσεις οι οποίες αν γίνουν δεκτές, ο συνολικός αριθμός των φοιτητών του τμήματος θα φτάσει σε 363.
 
Tο πρόβλημα που δημιουργείται δεν αφορά μόνο τις ελλείψεις σε υποδομές. Έρευνες έχουν δείξει πως οι φοιτητές που έρχονται από περιφερειακά ιδρύματα και οι οποίοι βέβαια έχουν εισαχθεί με πολύ χαμηλότερους βαθμούς, κόβονται σε περισσότερα μαθήματα και καθυστερούν να τελειώσουν τις σπουδές τους. 
 
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε