Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

“Μπλόκο” στις πιστωτικές όσων καθυστερούν τις δόσεις

– Ακόμα και μία ημέρα να καθυστερήσει η καταβολή της ελάχιστης δόσης οι τράπεζες θα μπλοκάρουν την κάρτα
– Με απόφαση δικαστηρίου οι τράπεζες θα μπορούν να παίρνουν τα χρωστούμενα απο καταθετικούς λογαρισμούς
– Στο “κόκκινο” μία στις πέντε κάρτες

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Εθνους οι τράπεζες προχωρούν σε αυτό το μέτρο προκειμένου να εισπράξουν τα χρωστούμενα. Παράλληλα με απόφαση δικαστηρίου οι τράπεζες θα εισπράττουν τα χρήματα απο τους καταθετικούς λογαριασμούς.

1,2 εκατομμύρια κάρτες βρίσκονται στο “κόκκινο”, δηλαδή 1 στις 5 και οι τράπεζες αναζητούν 1,8 δισ. ευρώ απο τις οφειλές. Για το 2011 οι τράπεζες εκτιμούν ότι τα υπόλοιπα των πιστωτικών καρτών θα μειωθούν στα 8 δισ. ευρώ, από 10 δισ. που ήταν στο τέλος του 2009.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του ‘Εθνους το ποσοστό των καρτών που βγαίνει κάθε μήνα εκτός συστήματος -έστω και για λίγα 24ωρα- φτάνει ακόμα και το 50%. Αλλες τράπεζες “μπλοκάρουν” την κάρτα μόλις λήξει ο λογαριασμός πληρωμής και την ενεργοποιούν εκ νέου μόλις πληρωθεί. Άλλες απενεργοποιούν την κάρτα αν ο καταναλωτής δεν πληρώσει 2 συνεχόμενες δόσεις και την ενεργοποιούν μόλις πληρωθεί. Αν κάποιος καθυστερήσει επί τρεις μήνες την πληρωμή της κάρτας του, η τράπεζα μπορεί να ζητήσει την έκδοση διαταγής πληρωμής από το Πρωτοδικείο. Το δικαστήριο αν εκδώσει σχετική απόφαση η τράπεζα μπορεί να εισπράξει το ποσό οφειλής απο καταθετικό λογαρισμό εφόσον όμως ο οφειλέτης διατηρεί στη συγκεκριμένη τράπεζα. Παρ ‘ολ’ αυτά η τράπεζα δεν θα μπορεί να κάνει ανάληψη απο λογαρισμούς μισθοδοσίας ή σύνταξης.

Όσον αφορά στην υπέρβαση του πιστωτικού ορίου, οι τράπεζες χρεώνουν “πέναλτι” 8% με 9%, ενώ στο παρελθόν δεν ξεπερνούσε το 1% με 1,5%.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε