Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Να απαγορεύονται οι διαδηλώσεις ζητά ο Καμίνης

Σε πρόταση νόμου που παρουσίασε ο Δήμαρχος Αθηναίων προβλέπεται, μεταξύ άλλων, πως σε περίπτωση επεισοδίων οι διοργανωτές θα αποζημιώνουν όσους πλήττονται ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι διαδηλώσεις θα απαγορεύονται.

Πρόταση νόμου για τις διαδηλώσεις παρουσίασε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, με στόχο να αρχίσει ένας δημόσιος διάλογος αλλά και να λειτουργήσει ως νομοπαρασκευαστικό εργαλείο.

Η πρόταση νόμου, που έχει ήδη σταλεί στα κόμματα, θα αποσταλεί σε κάθε ενδιαφερόμενο και θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του δήμου ενώ όπως είπε ο Δήμαρχος τη δημοσιοποίησε τώρα, ώστε τα κόμματα “να πάρουν σαφή θέση” ενόψει εκλογών.

Συμφωνα με την πρόταση αυτή, “ο οργανωτής οφείλει να μεριμνά για την ειρηνική πραγματοποίηση της δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης λαμβάνοντας κάθε αναγκαίο μέτρο, όπως είναι η απομάκρυνση προσώπων που φέρουν όπλα ή άλλα αντικείμενα για την άσκηση βίας και η εν γένει περιφρούρησή της”. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είπε ο κ. Καμίνης οι διαδηλωτές θα πρέπει να ειδοποιούν άμεσα την αστυνομία ώστε να επέμβει και θα πρέπει επίσης να ειδοποιείται άμεσα ο εισαγγελέας.

Σε περίπτωση βλαβών ζωής, σωματικής ακεραιότητας και ιδιοκτησίας, οι διοργανωτές διαδήλωσης υποχρεούνται να αποζημιώσουν όσους υπέστησαν τις βλάβες.

Επίσης ορίζεται ότι διαδηλώσεις μπορούν να απαγορευθούν “αν επαπειλείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, λόγω ιδιαιτέρως πιθανής διάπραξης σοβαρών εγκλημάτων ιδίως κατά της ζωής, της ακεραιότητας, της ιδιοκτησίας και της πολιτειακής εξουσίας”. Μπορούν να απαγορευτούν επίσης “σε ορισμένη περιοχή, αν απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής”.

Για την απαγόρευση διαδήλωσης αρμόδιος είναι ο κατά τόπους αστυνομικός διευθυντής σε συνεργασία με τον πρόεδρο Πρωτοδικών και τον δήμαρχο ενω σε περίπτωση που απαγορευθεί διαδήλωση οι διοργανωτές έχουν δικαίωμα να προσφύγουν στην Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Διαδηλώσεις λίγων ατόμων μπορούν να περιορισθούν, για παράδειγμα στο πεζοδρόμιο, ώστε να μη διαταράσσεται η λειτουργία της πόλης . Μπορεί επίσης να διαταχθεί διάλυση διαδήλωσης, εάν οι συμμετέχοντες δεν συμμορφώνονται στους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί. Όσοι παρεμποδίσουν τη διεξαγωγή διαδήλωσης, ή παρεισφρήσουν σε αυτήν με σκοπό να αλλοιώσουν τον ειρηνικό χαρακτήρα της τιμωρούνται με φυλάκιση δυο ετών.

Σύμφωνα με την ίδια πρόταση, η αστυνομία “οφείλει να διασφαλίζει την ανεμπόδιστη και αποτελεσματική άσκηση” της διαδήλωσης και “σε συνεργασία με τον οργανωτή (να) λαμβάνει προς τούτο κάθε αναγκαίο μέτρο”.

Σε περίπτωση διάλυσης διαδήλωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη η αστυνομία “οφείλει προηγουμένως να απευθυνθεί προς τον οργανωτή ζητώντας του να καλέσει τους συμμετέχοντες να απομακρυνθούν ειρηνικά. Αν δεν συμμορφωθούν επιβάλλει τη διάλυση, αφού προηγουμένως καλέσει δυο τουλάχιστον φορές τους συμμετέχοντες να απομακρυνθούν ειρηνικά».

Στο ίδιο άρθρο απαγορεύεται η χρήση χημικών για τον περιορισμό, την απαγόρευση ή τη διάλυση διαδήλωσης.

Διαβάστε

Ποια είναι τα μέτρα για την αποκατάσταση των ζημιών το κέντρο

Δέκα εκατομμύρια στις επιχειρήσεις που καταστράφηκαν από τα επεισόδια


Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε