Τρίτη, 23 Απρ.
20oC Αθήνα

Να δουν τους πολιτικούς αρχηγούς θέλουν οι πρατηριούχοι

Να δουν τους πολιτικούς αρχηγούς θέλουν οι πρατηριούχοι

Χωρίς συμφωνία έληξε και η συνάντηση των φορέων της αγοράς καυσίμων με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, για το πετρέλαιο θέρμανσης.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου ζητούν, πλέον, συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ εμμένουν στη σύσταση προς τα μέλη τους να μην διακινούν πετρέλαιο θέρμανσης στην αγορά.

Η πρεμιέρα του πετρελαίου σήμερα έγινε μετ’ εμποδίων, λόγω του «εμπάργκο» των πρατηριούχων, αλλά και εξ αιτίας του ανύπαρκτου ενδιαφέροντος των καταναλωτών για αγορές.

Η εικόνα από την αγορά είναι ότι ελάχιστοι καταναλωτές τηλεφώνησαν σήμερα για να πληροφορηθούν πού διαμορφώνονται οι τιμές, ενώ ακόμα λιγότερες ήταν οι παραγγελίες. Οι επαγγελματίες εκτιμούν ότι οι καυστήρες κεντρικής θέρμανσης θα αργήσουν εφέτος πολύ να ανάψουν, ενώ η ζήτηση προβλέπεται να μειωθεί έως και 50% σε σχέση με τον περυσινό χειμώνα, λόγω υψηλών τιμών αλλά και στροφής των καταναλωτών σε εναλλακτικές πηγές θέρμανσης.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων- Εμπόρων Καυσίμων Χ. Μαυράκης, δήλωσε σήμερα χαρακτηριστικά, μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, ότι στην Κρήτη «ξηλώνονται» αμπέλια και ελαιόδενδρα για ξυλεία θέρμανσης, ενώ και στη Β. Ελλάδα γίνεται συστηματική υλοτομία στα δάση.

Οι τιμές του πετρελαίου σήμερα, από τις εταιρείες εμπορίας που διακινούν ντίζελ θέρμανσης, ξεκινούν στην Αθήνα από 1,34 ευρώ το λίτρο και κλιμακώνονται στην Περιφέρεια μέχρι 1,4 ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα η Ελλάδα έχει την πέμπτη υψηλότερη τιμή για το πετρέλαιο θέρμανσης στην ΕΕ: σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν της περασμένης εβδομάδας, ακριβότερες είναι οι τιμές στην Ουγγαρία (1,53 ευρώ), τη Δανία (1,52), την Ιταλία (1,46) και τη Σουηδία (1,45). Αμέσως φθηνότερη από την Ελλάδα είναι η Πορτογαλία με 1,31 ευρώ το λίτρο, ενώ η φθηνότερη ευρωπαϊκή χώρα είναι το Λουξεμβούργο όπου το πετρέλαιο θέρμανσης διατίθεται προς 83 λεπτά το λίτρο. Η μέση τιμή στις 27 χώρες- μέλη είναι 1,03 ευρώ.

Τα αιτήματα των πρατηριούχων προς την κυβέρνηση, όπως επισήμανε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Μ. Κιούσης, είναι να μην αυξηθεί ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης, να ληφθούν μέτρα για το λαθρεμπόριο και να εγκατασταθούν συστήματα ελέγχου εισροών- εκροών όγκου καυσίμων σε όλη την αλυσίδα διακίνησης καυσίμων. Σύμφωνα με πληροφορίες η θέση του υπουργείου Οικονομικών για τον φόρο στη θέρμανση και για το αίτημα να επεκταθεί σε περισσότερους δικαιούχους το επίδομα θέρμανσης ήταν ότι αυτήν τη στιγμή τα δημοσιονομικά δεν επιτρέπουν άλλες λύσεις πέρα από την εξίσωση του φόρου και ότι το ζήτημα μπορεί να επανεξετασθεί μόνο όταν βελτιωθούν τα έσοδα του Δημοσίου.

Σημειώνεται ότι η εξίσωση των φόρων στα ντίζελ κίνησης και θέρμανσης οδηγεί σε μείωση της τιμής του πρώτου κατά περίπου 10 λεπτά το λίτρο. Ήδη σήμερα η τιμή διυλιστηρίου για το πετρέλαιο κίνησης μειώθηκε στο 1,099 ευρώ, από 1,181 το Σάββατο (-8,2 λεπτά), διαφορά που θα πρέπει να φανεί άμεσα στις αντλίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Χωρίς πετρέλαιο θέρμανσης – Ραντεβού Στουρνάρα με πρατηριούχους που απειλούν με εμπάργκο

Δεν ξεκινά η διανομή πετρελαίου από τη Δευτέρα – Οι πρατηριούχοι απειλούν και ζητούν συνάντηση με τον Στουρνάρα

Επιστροφή φόρου 0,28 λεπτά το λίτρο για το πετρέλαιο θέρμανσης – Ελλάδα

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε