Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Ναι στην μισθωτή εργασία λένε οι Έλληνες

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

 

Οπαδοί της εξαρτημένης μισθωτής εργασίας εμφανίζονται οι περισσότεροι Έλληνες…

 

σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας της People for Business.
 
Το 91,41% των εργαζομένων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε ότι θα επέλεγε την εξαρτημένη-μισθωτή εργασία σε μία εταιρία και όχι την εξωτερική συνεργασία, που θα αμείβεται βάσει επίτευξης στόχων.
 
Για το 22,98% η εξαρτημένη εργασία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να επιλέξει μία θέση, για το 40,95% η μισθωτή εργασία είναι σημαντική προϋπόθεση, ενώ για το 27,48% το θεωρεί ως βασικό παράγοντα για την επιλογή του. Μόλις το 8,59% δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψη του την μισθωτή εργασία και είναι ανοιχτό σε εξωτερικές συνεργασίες.
 
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι αποκλειστικά και μόνο μισθωτή εργασία θα επέλεγαν τα στελέχη του ανθρώπινου δυναμικού και της οικονομικής διεύθυνσης. Αντίθετα, πιο ευέλικτοι σε εξωτερικές συνεργασίες φαίνονται να είναι οι εργαζόμενοι στον φαρμακευτικό κλάδο.
 
Την εξαρτημένη εργασία επιλέγουν επίσης οι εργαζόμενοι που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα από 26 έως 33 ετών, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 50,9% των εργαζομένων, στην ηλικιακή ομάδα από 33 έως 40 ετών. Τα στελέχη που είναι άνω των 48 ετών εμφανίζονται πιο ανοιχτά στις εξωτερικές συνεργασίες, όπως πιο ευέλικτα στο συγκεκριμένο θέμα φαίνονται και τα στελέχη με ετήσιες μικτές αποδοχές άνω των 50.000 ευρώ.
 
«Τα τελευταία δύο χρόνια η τάση στην Ευρώπη είναι να επεκτείνονται οι εξωτερικές συνεργασίες. Το φαινόμενο αυτό συνδέεται με την κρίση, καθώς οι εξωτερικές συνεργασίες δεν επιβαρύνουν τη μισθοδοσία της εταιρίας με αποτέλεσμα να επιλέγονται από τους εργοδότες”, επισημαίνει η κ. Ρεβέκκα Πιτσίκα Γενική Διευθύντρια της People for Business.
 
Το ευέλικτο 8ωρο απασχόλησης (π.χ. ελαστική ώρα προσέλευσης και αποχώρησης, day off κλπ) φαίνεται ότι κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στην ελληνική αγορά εργασίας. Από την έρευνα προκύπτει ότι το 11,70% των εργαζομένων θεωρεί προτεραιότητα το ευέλικτο 8ωρο, το 29,75% θα επέλεγε ευέλικτο 8ωρο έναντι σταθερού, ως βασική προϋπόθεση για να μετακινηθεί σε μία νέα δουλειά, ενώ το 25,80% το βλέπει μεν θετικά, όμως το ευέλικτο 8ωρο δεν επηρεάζει καθοριστικά την τελική του απόφαση. Σταθερό ωράριο θα επέλεγε το 19,85% των στελεχών.
 
Μεγαλύτερη ευελιξία στο ωράριο αναζητούν οι διευθυντές ανθρώπινου δυναμικού και τα στελέχη που εργάζονται στις φαρμακοβιομηχανίες και στον εμπορικό τομέα, αλλά και αυτοί που το ετήσιο μικτό εισόδημά τους ξεπερνάει τα 50.000 ευρώ. Ένα άλλο εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι οι άνδρες είναι μεγαλύτεροι οπαδοί του ευέλικτου ωραρίου σε σχέση με τις γυναίκες.
 
Επιφυλακτικοί δηλώνουν οι περισσότεροι εργαζόμενοι και σε ότι αφορά ένα αυξημένο πακέτο παροχών που θα συνδέεται με την αποτελεσματικότητα και την παραγωγικότητά τους. Το 57,39% θα επέλεγε ένα σταθερό πακέτο αμοιβών χωρίς διακυμάνσεις και θα «γύριζε» την πλάτη σε ένα πακέτο παροχών που θα συμπεριελάμβανε bonus και επιπρόσθετες παροχές.
 
Μεγαλύτερο ρίσκο παίρνει η ηλικιακή ομάδα των 26 έως 33 ετών, που είναι στην αρχή της καριέρας τους, ενώ μικρότερο είναι το ρίσκο για την ηλικιακή ομάδα των 40 – 48 ετών, λόγω των αυξημένων οικογενειακών υποχρεώσεων. Πιο σταθερές αποδοχές επιλέγουν και οι γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες.
 
Ένας στους τέσσερις εργαζόμενους μόνο δεν επιθυμεί να αναλάβει επιπλέον ευθύνες για να αυξήσει το εισόδημά του. Οι υπόλοιποι τέσσερις εμφανίζονται πρόθυμοι, αρκεί το πακέτο της αμοιβής τους να είναι το ανάλογο.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε