Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Νάρθηκας των 58 ευρώ, αγοράζεται από το ΙΚΑ στα 600!

– Με τεράστια “καπέλα” αγοράζει το ΙΚΑ υλικά σύμφωνα με έρευνα πανεπιστημιακών
– Μεγάλη απόκλιση από τις τιμές της αγοράς και από αυτές που προβλέπει το Παρατηρητήριο του υπ. Υγειας
– Το κέρδος που προσφέρει το ΙΚΑ στους προμηθευτές ξεκινά από 150% και φτάνει τα 1.000%

Σοβαρά ερωτηματικά από ρεπορτάζ της Ημερησίας σύμφωνα με το οποίο το ΙΚΑ αγοράζει υλικά για τους ασφαλισμένους με “καπέλο” ακομη και ως 1000%. Σύμφωνα μάλιστα με το ρεπορτάζ, για την κοστολόγηση δεν φταίνε αυτή τη φορά τα πιράνχας, αφού τις τιμές τις καθορίζει το ίδιο το ίδρυμα.

Αυτά τα στοιχεία φέρνει στο φως έρευνα του αναπληρωτή καθηγητή Οικονομικών Επιστημών στο Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης Δημήτρη Μαρδά, σύμφωνα με την οποία οι τιμές αγοράς που προβλέπει η ίδια η εγκύκλιος του ΙΚΑ, είναι “ονειρεμένη” για τους προμηθευτές.

Χαρακτηριστικά η ανώτατη τιμή πώλησης για νάρθηκα γόνατος είναι 600 ευρώ βάσει της εγκυκλίου και στην αγορά η τιμή είναι 58 ευρώ! Μηροκνημικός νάρθηκας στην αγορά στοιχίζει 45 ευρώ και το ΙΚΑ τον αγοράζει για 260 ευρώ. Ζώνη θώρακος στην αγορά κάνει 18 ευρώ και το ΙΚΑ την αγοράζει 110 ευρώ.Ανάρτηση αντιβραχίου στην αγορά κάνει 25 ευρώ και το ΙΚΑ την αγοράζει για 135 ευρώ.

Επίσης, νάρθηκες οσφύος που στοιχίζουν 15 ευρώ, αγοράζονται από το ΙΚΑ στα 107 ευρώ, ενώ νάρθηκας κορμού τριών σημείων που κοστίζει στην αγορά 50 ευρώ, αγοράζεται από το ΙΚΑ στα 376 ευρώ!

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, παρά το γεγονός ότι υπάρχει Παρατηρητήριο Τιμών από το υπουργείο Υγείας, το ΙΚΑ με δική του εγκύκλιο έχει δικές του τιμές. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι αποκλίσεις δικαιολογούνται ωστόσο σε άλλες οι τιμές που αγοράζει το ΙΚΑ είναι υπερπολλαπλάσιες από αυτές της αγοράς ζημιώνοντας το Ταμείο και τον κρατικό κορβανά.

Μάλιστα η έρευνα συμπεραίνει ότι το κέρδος που απλόχερα προσφέρει το ΙΚΑ στους προμηθευτές ξεκινά από 150% πανω και φτάνει τα 1.000% πάνω.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε