Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Νέα δημοσιεύματα για γερμανικό σωσίβιο στο ελληνικό χρέος

Παρά τις συνεχείς διαψεύσεις η έγκυρη οικονομική εφημερίδα Ηandelsblatt επιμένει σήμερα ότι η γερμανική κυβέρνηση ετοιμάζει πυρετωδώς σχέδιο μείωσης του ελληνικού χρέους μέσα σε συνολικό πακέτο διάσωσης του ευρώ.

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα που επικαλείται ”εσωτερικές” πηγές από την κυβέρνηση της Α.Μέρκελ, εξετάζονται τόσο διευκολύνσεις για το χρέος της Ελλάδας, όσο μία στενότερη οικονομική συνεργασία καθώς και ένα ‘φρένο χρέους’ για όλες τις χώρες του ευρώ και ένα σκληρό τέστ αντοχής για τις τράπεζες.
 
Το δημοσίευμα αναφέρει πως η Κομισιόν και η ΕΚΤ πιέζουν να διαμορφωθούν οι συνθήκες ώστε το ευρωπαικό ταμείο διάσωσης EFSF να συνδράμει την Ελλάδα, ενδεχομένως και την Ιρλανδία και την Πορτογαλία στην αντιμετώπισης του χρέους τους.
Επειδή τα ελληνικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά έχουν πέσει στο 60% έως 95% του συνόλου που θα χρειαστεί να πληρώσει η Αθήνα, θα μπορούσε να τα αγοράσει το EFSF και να τα μεταπουλήσει στην ίδια αξία στην Ελλάδα, είτε να χορηγήσει ευνοϊκά δάνεια στην Ελλάδα για την επαναγορά του χρέους της.
 
Μάλιστα ακολουθεί και ”διαμάχη” αναλυτών για την επιτυχία μιας τέτοιας ”εθελούσιας αναδιάρθρωσης” αφού κάποιοι , κόντρα στο ρεύμα υποστηρίζουν ένα τέτοιο μέτρο θα απέφερε λίγα παρά το ότι θα μείωνε το συνολικό ελληνικό χρέος κατά 10-20%.Το επιχείρημά τους είναι ότι οι επενδυτές θα εκλάβουν αυτό το εθελούσιο ”κούρεμα” ως μία προετοιμασία για πολύ σκληρότερη μείωση του χρέους και αυτό θα θέσει την αγορά ομολόγων υπό ακόμη μεγαλύτερη πίεση.
 
Πάντως τα νέα αυτά λειτουργούν εδώ και ημέρες ευεργετικά για το Χρηματιστήριο που και σήμερα (ώρα 12.18) ”ανέβαινε” κατά 0,63% με μεγάλο για την ώρα τζίρο που ξεπερνούσε τα 65 εκατομύρια ευρώ.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στο ράλλυ ανόδου έχει ο τραπεζικός κλάδος.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε