Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Νέα κρούσματα εγκεφαλίτιδας από το «κουνούπι του Νείλου»

Συνολικά 47 άτομα έχουν προσβληθεί από τον ιό, από τα οποία τα 45 έχουν παρουσιάσει επιπλοκές

Αύξηση παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στα κρούσματα εγκεφαλίτιδας που αποδίδονται στον ιό του Δυτικού Νείλου και έχουν καταγραφεί στη Βόρεια Ελλάδα.
 
Συγκεκριμένα, 11 ακόμη ασθενείς καταχωρήθηκαν ως νέα κρούσματα εγκεφαλίτιδας από τον ιό του Δυτικού Νείλου, ενώ συνολικά έχουν προσβληθεί 47 άτομα, από τα οποία τα 45 έχουν παρουσιάσει επιπλοκές, με σοβαρότερες από αυτές την εγκεφαλίτιδα ή τη μηνιγγίτιδα.
 
Την Κυριακή ένας ακόμη ασθενής, 80 ετών και με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό, ο οποίος νοσηλευόταν με εγκεφαλίτιδα, έχασε τη ζωή του, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των ασθενών που έχουν καταλήξει από τη σοβαρότατη αυτή επιπλοκή στους τρεις.
 
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ως χθες 15 από εκείνους που ασθένησαν λόγω του τσιμπήματος των κουνουπιών και του ιού του Δυτικού Νείλου είχαν λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο, ενώ 28 νοσηλεύονταν ακόμη. Ανάμεσά τους και επτά περιπτώσεις με σοβαρές επιπλοκές, που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Οι περισσότεροι από τους ασθενείς που βρίσκονται στις ΜΕΘ, και συγκεκριμένα το 59%, είναι άνω των 70 ετών, ενώ σε ποσοστό 28% είναι μεταξύ 40 και 69 ετών. Η αύξηση των κρουσμάτων οδήγησε χθες σε νέα σύσκεψη υγειονομικών και υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπου αποφασίστηκαν η επέκταση και η διεύρυνση των μέτρων που ήδη υλοποιούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα.

 
Ετσι εντατικοποιούνται και επεκτείνονται χωρικά οι κωνωποκτονίες, δίνοντας έμφαση και προτεραιότητα στις περιοχές όπου έχουν σημειωθεί τα κρούσματα, καθώς και σε εκείνες όπου έχουν παρατηρηθεί μεγάλοι πληθυσμοί κουνουπιών.
 
Την ίδια στιγμή, και ως ένα ακόμη προληπτικό μέτρο, αποσύρθηκαν περίπου 2.000 μονάδες αίματος που προέρχονταν είτε από αιμοληψίες που είχαν πραγματοποιηθεί στις περιοχές των κρουσμάτων είτε από δότες που έχουν μόνιμη κατοικία σε αυτές. Παράλληλα έχουν σταματήσει οι αιμοληψίες στις ίδιες περιοχές, προκειμένου να αποκλειστεί η περίπτωση περαιτέρω μετάδοσης του ιού μέσω των μεταγγίσεων.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε