Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Νέα περαίωση: τι προβλέπει και ποιους αφορά

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ (EUROKINISSI)

Νέo μπιλιετάκι από την εφορία για περαίωση θα λάβουν περίπου 500.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Oπως δήλωσε στο Νewsit ο φοροτεχνικός Πανάγος Παντελής “η νέα περαίωση ουσιαστικά προβλέπει να υπαχθούν όλοι όσοι δεν είχαν υπαχθεί στην προηγούμενη. Ακόμη οι επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι 40 εκατομμύρια ευρώ καθώς και όσα φυσικά πρόσωπα είχαν ακίνητη περιουσία πάνω από 400.000 χιλιάδες ευρώ και δεν είχαν υπαχθεί στην προηγούμενη ρύθμιση. Ουσιαστικά περίπου 500.000 φορολογουμενοι καλούνται να υπαχθούν στη νέα περαιώση.
Οι διαδικασίες της νέας περαίωσης ουσιαστικά είναι ακριβώς οι ίδιες με αυτές που υπήρχαν και με τον νόμο 3888 του Σεπτεμβρίου του 2010. Εκείνο που έχει αλλάξει αυτή τη φορά είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών μαζί με το σημείωμα της περαίωσης θα στέλνει και μια εντολή ελέγχου του φορολογούμενου. Τι θα λέει ή εντολή; Ότι εάν εντός 5 ημερών δεν την αποδεχτούν πρέπει να παρουσιαστούν με τα βιβλία τους και τα στοιχεία τους για έλεγχο”.

ΤΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ Η ΜΗ ΤΗ ΠΕΡΑΙΩΣΗΣ
“Αυτό που εμείς συμβουλεύουμε είναι πως όποιος νομίζει πως έχει προβλήματα, ότι υπάρχουν πλαστά εικονικά τιμολόγια, ότι υπάρχουν έξοδα τα οποία έχουν γραφτεί χωρίς να υπάρχουν τα αντίστοιχα παραστατικά, αυτούς όλους τους ευνοεί η περαίωση και θα πρέπει να την αποδεχτούν και να πληρώσουν αυτό που προβλέπεται. Για την καταβολή των δόσεων θα τηρηθεί η προηγούμενη διαδικασία και νομίζω πως αυτό είναι και το δίκαιο και το λογικό καθώς δεν μπορείς για τους φορολογούμενους να έχεις 2 μέτρα και 2 σταθμά όταν αφορούν στην ίδια περίοδο και χρήση για τον έλεγχο. Για όλους του υπόλοιπους ουσιαστικά εάν είναι εντάξει στα βιβλία τους και στα στοιχεία τους δεν υπάρχει κανένας λόγος να πληρώσουν περαίωση”.

ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΧΡΕΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΝΩ ΤΩΝ 5.000 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΠΑΝΩ
Όπως είπε ο κύριος Παντελής “αυτό μπαίνει σε εφαρμογή από την 1η Αυγούστου με νόμος 3943 που ψηφίστηκε 31 Μαρτίου 2011 και ουσιαστικά στις 5.000 δεν είναι μόνο το κεφάλαιο αλλά συμπεριλαμβάνονται και πάσης φύσεως προσαυξήσεις και πρόστιμα. Θέλω να πω δηλαδή πως εάν το σύνολο του ποσού προέρχεται από μια κλήση της τροχαίας και αυτο θα συνυπολογιστεί. Νομίζω πως αυτό το μέτρο δεν πρόκειται να βοηθήσει, στην οικονομική κρίση που υπάρχει και την έλλειψη ρευστότητας, θα είναι δύσκολο.Και βέβαια μην ξεχνάμε πως σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν επίσης και χιλιάδες περιπτώσεις φορολογουμένων ή μικρομεσαίων επιχειρήσεων που τους οφείλει το ελληνικό δημόσιο και πολλά από αυτά τα χρέη προέρχονται από τις οφειλές που το δημόσιο δεν τις έχει καλύψει και δεν είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του”.

Ακούστε τι δήλωσε στο NewsIt ο φοροτεχνικός Πανάγος Παντελής…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Βάζουν και άλλους στην περαίωση – Ποιοι ευνοούνται

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε