Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Νέα συνάντηση κοινωνικών εταίρων για μισθούς και συλλογικές συμβάσεις

Νέα συνάντηση κοινωνικών εταίρων για μισθούς και συλλογικές συμβάσεις

Τριετές πάγωμα των μισθών ζητούν ΣΕΒ, έμποροι και εμποροβιοτέχνες. Συμφωνούν ότι δεν πρέπει να κοπεί ο 13ος και 14ος μισθός. Αύριο η συνάντηση των κοινωνικών εταίρων. Στην τελική ευθεία οι διαβουλεύσεις για μισθούς και εργασιακά 

Σημεία σύγκλισης για τα εργασιακά θα αναζητήσουν ΓΣΕΕ και εργοδοτικοί φορείς, κατά τη δεύτερη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων, που έχει προγραμματισθεί για αύριο, στις 11.00 το πρωί, στα γραφεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, μετά από πρόσκληση τού ΣΕΒ.

    Στην πρόσκληση που απηύθυνε προς τους κοινωνικούς εταίρους ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, αναφέρεται στην ανάγκη «να εξεταστεί η κατάσταση, η οποία έχει διαμορφωθεί και να ξεκαθαρίσουν όλες οι θέσεις» και σημειώνει ότι «μετά τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής και εν όψει του νέου γύρου των διαπραγματεύσεων τής κυβέρνησης με την τρόικα, οι προθεσμίες εξαντλούνται και οι ευθύνες των κοινωνικών εταίρων μεγαλώνουν».

    Κατά την προηγούμενη συνάντηση οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων, είχαν συμφωνήσει στην ανάγκη της μείωσης τού μη μισθολογικού κόστους, στην προστασία του βασικού μισθού, τού 13ου και 14ου μισθού και στη διατήρηση της παρούσας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μέχρι τη λήξη της, στο τέλος του 2012, συμπεριλαμβανομένης και της αύξησης του 2,6%.

    Παράλληλα, όμως, αποδέχθηκαν μια διευρυμένη ατζέντα θεμάτων, στην οποία περιλαμβάνονται σχεδόν όλα τα θέματα που σχετίζονται με τη μείωση του κόστους εργασίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων.

    Σε αυτή τη βάση, τα επιστημονικά ινστιτούτα των εργοδοτικών οργανώσεων και της ΓΣΕΕ ανέλαβαν να μελετήσουν τα δεδομένα και να διαμορφώσουν την επιστημονική βάση, στην οποία θα μπορούσε να στηριχθεί μια στρατηγική συμφωνία των κοινωνικών εταίρων.

    Στο μεταξύ, χθες, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), απέστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, με την οποία ζητά την παρέμβασή τους στον κοινωνικό διάλογο, πριν οριστικοποιηθούν οι τελικές αποφάσεις των δανειστών μας.

    Η ΕΣΕΕ εισηγείται την υπογραφή ενός «κοινωνικού πρωτοκόλλου», που θα περιέχεται στη νέα δανειακή σύμβαση, και επικαλείται το παράδειγμα της «πρόσφατης τριμερούς κοινωνικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε στην Πορτογαλία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και της πορτογαλικής κυβέρνησης».

    Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου και οι επαγγελματοβιοτέχνες, έχουν προτείνει εκτός από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, «πάγωμα» μισθών και μισθολογικών ωριμάνσεων για 3 χρόνια, ενώ κατά των αυτόματων αυξήσεων (τριετίες και λοιπά αυτόματα επιδόματα), που προβλέπονται από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση και τις κλαδικές, έχει τοποθετηθεί και ο ΣΕΒ. Η ΓΣΕΕ εμμένει σταθερά στη θέση ότι μόνο η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών μπορεί να αποτελεί αντικείμενο του διαλόγου και έχει χαράξει «κόκκινη γραμμή» σε οποιοδήποτε θέμα άπτεται της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

    Στο μεταξύ, αύριο ή την Παρασκευή αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τους εκπροσώπους των δανειστών, ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα πρέπει να έχουν ληφθεί -σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο- οι οριστικές αποφάσεις για τους μισθούς και τις εργασιακές σχέσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οι κρίσιμες μέρες της κυβέρνησης – Τι ζητά το ΔΝΤ στο νέο φορολογικό!

PSI και δανειακή σύμβαση θα κλείσουν μόνο αν πουν το ναι ΚΑΙ οι 3 πολιτικοί αρχηγοί

Τελικά μένει στην κυβέρνηση ο ΛΑ.Ο.Σ

Κουτρουμάνης: Κατά 7,6% θα μειωθούν οι μισθοί το 2012!

Fitch: Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει εντός του ευρώ

Μέτρα σοκ ζητάει το ΔΝΤ – Θέλουν διπλασιασμό ΦΠΑ και ειδικούς φόρους σε ποτά, τσιγάρα

Ι.Μιχελάκης: “Οι υπουργοί αυτής της κυβέρνησης δεν έχουν λευκή επιταγή”

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε