Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Νέες κομπίνες με συνταγές “μαϊμού”

EUROKINISSI
EUROKINISSI
Κυκλώματα χορηγούν σε άνδρες φάρμακα για γυναίκες. Μεγάλες απάτες και με τα ογκολογικά βγάζει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Μία στις πέντε συνταγές είναι “μαϊμού”!

«Σημεία και τέρατα» βλέπουν οι ελεγκτές του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών από την ημέρα που άρχισε να εφαρμόζεται το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Μία στις πέντε συνταγές βγαίνει εκτός συστήματος επειδή η διάγνωση της πάθησης του ασφαλισμένου δεν ανταποκρίνεται στη θεραπεία που αναγράφει ο γιατρός, ενώ μία στις δύο συνταγές εμφανίζουν λάθη που σχετίζονται με τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) του γιατρού ή του ασθενούς.
 
Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γ. Κουτρουμάνης βεβαίωσε ότι από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν σε παλαιότερες συνταγές διαπιστώθηκε ότι χρεώθηκαν φάρμακα σε ασθενείς οι οποίοι ουδέποτε τα έλαβαν. Τα φάρμακα όμως πληρώθηκαν από το Ταμείο.
 
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Το Βήμα” από τα υπάρχοντα στοιχεία φαίνεται ότι οι μεγαλύτερες απάτες γίνονται με ογκολογικά φάρμακα, τα οποία είναι πολύ ακριβά. Στην ίδια ομάδα ανήκουν δημοφιλή φάρμακα που χορηγούνται σε πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη και υπέρταση.
 
Οι ελεγκτές διαπίστωσαν παράλληλα σχέσεις γιατρών με συγκεκριμένες φαρμακευτικές εταιρείες και φαρμακεία. Οι εν λόγω γιατροί και οι φαρμακοποιοί βρίσκονται στο στόχαστρο των ελεγκτών.
 
Την ίδια στιγμή στο ΙΚΑ οι «μαϊμού» συνταγές έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Φάρμακα που προορίζονται για γυναίκες δίδονται και σε άνδρες μόνο και μόνο επειδή έχουν υψηλή τιμή. Γιατροί του ΙΚΑ «συνελήφθησαν» να έχουν περισσότερα από ένα ιατρεία και να συνταγογραφούν σε ασφαλισμένους από όλη την Ελλάδα. Κλινικές χρονίων παθήσεων, των οποίων η σύμβαση με το ΙΚΑ δεν έχει ανανεωθεί, εξακολουθούν να δέχονται ασθενείς με το… αζημίωτο. Πρώτη φορά η διοίκηση του ΙΚΑ συνέταξε κατάλογο με γιατρούς- «πρωταθλητές» στην υπερσυνταγογράφηση, που φέρει τον τίτλο: «Τhe Champions».
 
Συγκεκριμένα χθες στη Θεσσαλία οι ελεγκτές του ΙΚΑ εντόπισαν τέσσερις γιατρούς, παθολόγους και γυναικολόγους, οι οποίοι στην πλειονότητά τους εμφάνιζαν τους ασθενείς τους ως καρκινοπαθείς. Οι άνδρες είχαν – σύμφωνα πάντα με τις συνταγές που έγραφαν- καρκίνο του προστάτη και οι γυναίκες καρκίνο του μαστού. Στην πραγματικότητα έπασχαν από άλλες ασθένειες, όπως υπέρταση, αρρυθμίες ή γαστρεντερολογικά προβλήματα.
 
Ψυχίατρος στην Καισαριανή εντοπίστηκε να γράφει συνταγές για ασφαλισμένους του ΙΚΑ σε δύο ιδιωτικά ιατρεία. Μάλιστα, στο δεύτερο, εμφανιζόταν ως διευθυντής ο βοηθός του. Οσον αφορά τη συγκεκριμένη υπόθεση διατάχθηκε Ενορκη Διοικητική Εξέταση.
 
Στην Κρήτη εντοπίστηκε παθολόγος ο οποίος τον μεν Απρίλιο είχε γράψει συνταγές αξίας 166.844 ευρώ, τον δε Ιούνιο άλλες 1.823, αξίας 39.000 ευρώ.
 
Στη Θεσσαλονίκη «συνελήφθη» γιατρός ο οποίος σε έναν μήνα είχε συντάξει συνταγές αξίας 150.000 ευρώ.
 
Επίσης, ανευρέθησαν κλινικές χρονίων παθήσεων που δέχονταν ασφαλισμένους του ΙΚΑ, παρ΄ ότι είχε λήξει η σύμβασή τους με το Ταμείο.
 
 
Ο υποδιοικητής του ΙΚΑ κ. Ι. Σαριβουγιούκας έχει συντάξει κατάλογο γιατρών που κατέχουν την… πρώτη θέση στη συνταγογράφηση φαρμάκων. Στον κατάλογο αυτό εμφανίζονται 200 γιατροί- οι περισσότεροι παθολόγοι- που επιδίδονται στο… άθλημα της συνταγογράφησης.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο υποδιοικητής του ΙΚΑ, οι παθολόγοι είχαν συντάξει τον Απρίλιο το 28,6% του συνόλου των συνταγών, η αξία των οποίων αγγίζει τα 7,3 εκατ. ευρώ. Τον Μάιο είχαν συνταγογραφήσει το 26,1% (7,2 εκατ. ευρώ) και τον Ιούνιο το 26,9% (7,8 εκατ. ευρώ).

Το 44% των εν λόγω «πρωταθλητών» απάτης εντοπίστηκε στην Αθήνα, το 17,9% στην Κεντρική Μακεδονία, το 5,3% στη Θεσσαλία, το 5,1% στη Δυτική Ελλάδα, το 4,6% στην Κρήτη και το 1,2% στα νησιά του Β. Αιγαίου. Στον κατάλογο με τους «πρωταθλητές» υπάρχουν και οι ονομασίες των φαρμακευτικών εταιρειών που «συνεργάζονταν» με τους προαναφερόμενους γιατρούς.

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε