Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Νέο μοντέλο εκπαίδευσης

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

    Δεν θα αφήσουμε την κρίση να επηρεάσει την υλοποίηση των δεσμεύσεών μας, κοιτάμε μπροστά,

τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου στην εισήγησή του στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο που είχε ως αντικείμενο την Παιδεία.

 Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Παιδεία είναι βασικός πυλώνας αλλαγών, προσθέτοντας ότι θέλουμε να πάμε σε ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης και για να γίνει αυτό με την καλλιέργεια εθνικής συνείδησης και αλληλεγγύης, είναι απαραίτητο ένα νέο μοντέλο εκπαίδευσης και δια βίου μάθησης και μία εκπαιδευτική πολιτική που να δίνει στα παιδιά βάσεις, αλλά και να κάνει τη νέα γενιά ενεργή συμμέτοχο στη ζωή.

 Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου είπε ότι από την θητεία του ως υπουργός Παιδείας γνωρίζει τόσο τα προβλήματα όσο και τις δυνατότητες που υπάρχουν και τόνισε ότι απαιτούνται βαθιές και ουσιαστικές αλλαγές, κτύπημα των χρόνιων ανορθολογισμών στην Παιδεία, αλλά και αλλαγή ενός παιδαγωγικού μοντέλου που πνέει πλέον τα λοίσθια.

    Το σύστημα είναι ξένο προς τις ανάγκες των νέων και των ζητημάτων τους , της κοινωνίας και της οικονομίας, είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι το εκπαιδευτικό σύστημα θα έπρεπε να προετοιμάζει τους νέους για τη νέα εποχή που είναι ψηφιακή, για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, για τα πράσινα επαγγέλματα, αλλά και την στάση στους ανοικτούς ορίζοντες τις διεθνούς κοινότητας, πάντα με σεβασμό στις αξίες του Ελληνισμού, ενώ ταυτόχρονα να τους δίνει και τα όπλα ώστε να ανταπεξέλθουν στο σκληρό οικονομικό ανταγωνισμό της εποχής.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι αν κι η Ελλάδα έβαλε τις βάσεις για την Παιδεία, εντούτοις η Παιδεία μας είναι αναχρονιστική και έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα την δημιουργία ίσων δυνατοτήτων πρόσβασης και εξέλιξης στο εκπαιδευτικό σύστημα.

    Στη συνέχεια ανέφερε ότι αν κι η Παιδεία λέγεται δωρεάν εν τούτοις δεν είναι και τόνισε ότι πρέπει να κτυπηθεί το τεράστιο κόστος, καθώς κρίσιμοι τομείς, όπως η Υγεία και η Παιδεία είναι φορτωμένες στις πλάτες των νοικοκυριών.

    Στους δείκτες καινοτομίας, αριστείας, ποιότητας, επιβράβευσης και υποστήριξης στο χώρο της Παιδείας είμαστε πίσω, είπε ο Γιώργος Α. Παπανδρέου ζητώντας, πριν από όλα, από τους εκπαιδευτικούς, ποιότητα δουλειάς, μετρήσιμα αποτελέσματα, καθώς και να μην φοβηθούν την αξιολόγηση.

    Από τους γονείς ο πρωθυπουργός ζήτησε να πιστέψουν στη συμμετοχή τους στα θέματα του σχολείου και από τους μαθητές ζήτησε τη φρεσκάδα της σκέψης τους και την προσπάθειά τους, τονίζοντας πως οι τελευταίοι είναι φορείς αλλαγής.

    Πρώτον, γιατί είναι νέα γενιά και δεύτερον γιατί έχουν να αντιμετωπίσουν τις σημαντικότερες προκλήσεις που είχε ποτέ μπροστά της η ανθρωπότητα.

    Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου είπε ότι οι αλλαγές στην Παιδεία με τα νομοσχέδια που θα φέρει η κα Άννα Διαμαντοπούλου αφορούν την προσχολική, την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τονίζοντας ότι το δημοτικό σχολείο είναι η βάση της εκπαίδευσης.

    Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για καινοτόμο και ψηφιακό σχολείο, ψηφιακά μαθήματα και βιβλία αλλά και επικοινωνία και πρωτοβουλίες ακόμα και αξιολόγηση μέσω διαδικτύου, τονίζοντας ότι το ψηφιακό σχολείο αποτελεί προϋπόθεση της αναβάθμισης της Παιδείας.

    Έχω ακούσει πολλές φορές ότι κάποια πράγματα δεν γίνονται, εμείς λέμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε, τώρα θα αλλάξουν όλα, δεν υπάρχει “δεν μπορώ” από κανένα, είπε ο κ. Παπανδρέου, καλώντας να αφήσουμε πίσω τον συντηρητισμό και τις συντεχνιακές λογικές και επισημαίνοντας ακόμα μία φορά πως η Παιδεία δίνει αυτοπεποίθηση στη νέα γενιά, αλλά και “εργαλεία” αντιμετώπισης των προκλήσεων.

Επισήμως, θέμα του υπουργικού είναι οι αλλαγές στην Παιδεία και το “σχολείο του αύριο”.

Ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι θα εξετάσει τα δεδομένα που δημιουργούνται μετά τα νέα κυβερνητικά μέτρα για την οικονομία, αλλά και ενόψει του πρωθυπουργικού μαραθωνίου σε Βερολίνο, Παρίσι και Ουάσιγκτον.

 

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε