Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Νέος ισχυρός μετασεισμός στη Χιλή-Μαρτυρίες Ελλήνων

(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)
(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)

Συγκλονιστικές οι μαρτυρίες των Ελλήνων της Χιλής που επέζησαν από το σεισμό 8,8 Ρίχτερ που άφησε πίσω του τουλάχιστον 700 νεκρούς. 6,2 Ρίχτερ ο τελευταίος μετασεισμός

σε βάθος 35 χλμ και σε απόσταση 109 χλμ βορειοανατολικά της πόλεως της Τάλκα, που αποτελείωσε πολλά από τα ετοιμόρροπα κτίρια στις περιοχές που χτυπήθηκαν περισσότερο.

Συγκλονιστική η περιγραφή που κάνει στο NewsIt η ελληνίδα πρέσβειρα στο Σαντιάγο Χρυσούλα Kαρυκοπούλου.
Την ώρα του σεισμού βρισκόταν στο σπίτι της μαζί με τον γιό της. “Είχα συνηθίσει τους σεισμούς 4 χρόνια που υπηρετώ στην περιοχή, αλλά αυτό το πράγμα πρώτη φορά. Βρισκόμουν στο σπίτι μου, ήταν κάτι το φοβερό. Το σπίτι άρχισε να κινείται αρχικά σαν εκκρεμές, παρόλο που είναι κατοικία με καλά θεμέλια. Στην συνέχεια άρχισαν να πέφτουν πράγματα στο δάπεδο. Ξαφνικά έγινε μια στροβιλική κίνηση, φανταστείτε έναν αποχυμωτή που γυρίζει και στην συνέχεια το αφήνεις κάτω να σκάσει. Προσπάθησα να κρατήσω την ψυχραιμία μου”

Στο Σαντιάγο, όπως λέει η κα Καρυκοπούλου, έχουν καταρρεύσει αρκετές πολυκατοικίες και υπάρχει πρόβλημα υδροδότησης. “Ακόμα δεν έχει αποκατασταθεί το δίκτυο ύδρευσης αλλά ούτε ηλεκτρικό υπάρχει. Μαζί με άλλους συναδέλφους περάσαμε την βραδιά μας στην πρεσβεία. Πολλοί έχουν υποστεί ζημιές που δεν μπορούν να γυρίσουν στα σπίτια τους και άλλοι φοβούνται να γυρίσουν”.

 
 “Επίσης μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι Ελλληνες που ζούν στην πόλη Κονσεπσιόν, αφού μόνο ελικόπτερο μπορεί να πάει, λόγω του ότι οι δρόμοι έχουν καταστραφεί” συμπληρώνει.

Την ώρα που τα 8,8 ρίχτερ χτυπούσαν τη Χιλή, η Χάρις Σωτηριάδου βρισκόταν στο σπίτι της, στο Σαντιάγο, στον 22ο όροφο!.

“Δεν τόλμησα να κατέβω, υπήρχε απόλυτο σκοτάδι και κόσμος που τρομαγμένος έτρεχε στις σκάλες” λέει στο NewsIt. “Προτίμησα να καθίσω στο σπίτι μου μέχρι να τελειώσει ο σεισμός και να μην συμμετέχω στον πανικό”.

Η κα Σωτηριάδου, υπάλληλος στην ελληνική πρεσβεία, αναφέρει πως έχει επικοινωνήσει σχεδόν με όλες τις κοινότητες και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για έλληνες- θύματα του σεισμού. “Υπάρχουν όμως υλικές ζημιές που έχουν γίνει και πιστεύω πως θα αποκατασταθούν γρήγορα” συμπληρώνει.


 

“Την ώρα του σεισμού κοιμόμασταν στο σπίτι” λέει στο NewsIt  ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας στο Σαντιάγο, Μάριος Μανγκούφος. “Σηκωθήκαμε αμέσως με την οικογένεια μου και βγήκαμε έξω. Πήραμε αμέσως το αυτοκίνητο και ανάψαμε τα φώτα αφού τα πάντα ήταν κομμένα και υπήρχε σκοτάδι. Πανικός επικρατούσε παντού. Όλοι ήμασταν στον δρόμο. Για να ενημερωθούμε υπήρχε μόνο το ράδιο του αυτοκινήτου και ακόμα και τώρα από το ραδιόφωνο ενημερωνόμαστε. Επίσης για να έχουμε λίγο φώς ανάβω τα φώτα του αυτοκινήτου”.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε