weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

«Νόμιμα» ναρκωτικά σαρώνουν το ίντερνετ

«Νόμιμα» ναρκωτικά σαρώνουν το ίντερνετ | Newsit.gr

   

Οι έμποροι ναρκωτικών είναι ένα βήμα πιο μπροστά από τις αστυνομικές αρχές σε ολόκληρη την Ευρώπη αφού δημιούργησαν νέα ναρκωτικά με ακριβώς τις ίδιες παρενέργειες και συνέπειες στον ανθρώπινο οργανισμό και μάλιστα χωρίς αυτά να θεωρούνται παράνομα!
 
Είναι τα λεγόμενα «legal highs» ή «designer drugs», δηλαδή οι ψυχοτρόπες ουσίες που φέρουν νομότυπο προσωπείο καθώς έχουν παραχθεί κατά τρόπο που ξεγελά τις επίσημες αρχές και συνήθως φέρουν τη σήμανση «ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση». Αποτελούν το νέο «λαμπρόν… πεδίον δόξης» για τα κυκλώματα εμπορίας ναρκωτικών.
Στην ουσία πρόκειται για νέα φτηνά παράγωγα ή υποκατάστατα της αμφεταμίνης και της κοκαΐνης σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μεφεδρόνη, η οποία πωλείται στο Διαδίκτυο ευρέως και μπορεί να υποκαταστήσει «νομίμως» την κοκαΐνη ή τα χάπια έκσταση. Συνήθως φέρουν τη σήμανση «λίπασμα», «χημική ουσία για επιστημονικές έρευνες» έχουν διεγερτικές ιδιότητες, και οι παρενέργειες είναι ίδιες με οποιοδήποτε άλλο συνθετικό ναρκωτικό όπως ταχυκαρδίες ,συστολή των αγγείων ,άγχος, ανησυχία,και αίσθημα ευφορίας.
Προβλήματα προκαλούνται στο ρινικό σύστημα καθώς εισπνέονται μέσω της μύτης και δημιουργούνται αιμορραγίες και έντονες αφυδατώσεις και επίσης προκαλούν εθισμό.
Το Newsit.gr έψαξε στο ίντερνετ και βρήκε με μεγάλη ευκολία site όπου πωλούν την συγκεκριμένη ουσία με…αντικαταβολή χωρίς κανένα περιορισμό γεγονός που σημαίνει πως εύκολα ακόμα και ανήλικοι μπορούν να τα παραγγείλουν με ότι αυτό συνεπάγεται.
Επικοινωνήσαμε με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (Ε.Κ.Τ.Ε.Π.Ν) και την Διευθύντρια των Ερευνών Κ. Μανίνα Τερσίδου η οποία μας αποκάλυψε πως με λίγες γνώσεις χημείας και με ένα υποτυπώδες εργαστήριο, ακόμα και στην κουζίνα του σπιτιού του κάποιος μπορεί να παράξει μια τέτοια συνθετική ουσία. Το συγκλονιστικό είναι πως αυτή η ουσία δεν θεωρείται παράνομη !
Τα τελευταία δυο χρόνια έχουν παραχθεί τεράστιες ποσότητες τέτοιων ουσιών από την πρόσμιξη νόμιμων πρώτων υλών για την βιομηχανία παρασκευής καλλυντικών,βοτάνων και απορρυπαντικών.
Προς το παρόν αυτές οι ουσίες κυκλοφορούν ελεύθερα μέχρι το σύστημα έγκρισης ουσιών που έχουν οι χώρες τις εντοπίσουν και καταγράψουν, αμέσως μετά αποστέλνονται στην Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνου στις Βρυξέλλες και τότε βγαίνει το πόρισμα για να συμπεριληφθούν στους πίνακες ελεγχομένων ουσιών , παράνομες δηλαδή. Βέβαια κάθε κράτος μέλος δεν είναι υποχρεωμένο να υιοθετήσει την οδηγία.
Αυτή η διαδικασία λοιπόν είναι αρκετά χρονοβόρα , στο μεταξύ οι ουσίες κυκλοφορούν ελεύθερα και κάποιος μπορεί να αλλάξει την μοριακή δομή και να παράξει μια νέα ουσία,όποτε είναι ένας φαύλος κύκλος…
Το παράδοξο λοιπόν της υπόθεσης αυτής είναι πως αν κάποιος συλληφθεί με αυτές τις ουσίες μετά το πέρας των τοξικολογικών εξετάσεών ο συλληφθείς δεν θα διωχθεί ποινικά και θα αφεθεί ελεύθερος.
Ωστόσο αυτές οι ουσίες υπενθυμίζει η κ. Τερσίδου έχουν τις ίδιες σοβαρές και επικίνδυνες παρενέργειες για την ανθρώπινη υγεία με τα ναρκωτικά που υποκαθιστούν, την κοκαΐνη και τα χάπια έκσταση.
 
Ακούστε την Επιστημονικά υπεύθυνη Κ.Τερσίδου.

 
#TAGS MM