Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

ΝΥΤ: “Αυτοί οι φρουροί δεν υποχωρούν!”

EUROKINISSI
EUROKINISSI

Είναι οι φρουροί μιας πόλης που βράζει σχεδόν καθημερινά. Μπροστά σε ένα ιστορικό μνημείο. Τον Άγνωστο Στρατιώτη. Και οι New York Times γράφουν για αυτούς…

«Τα παγωμένα πόδια, ο ιδρώτας που κυλά στα μάτια κι η περιέργεια των πιτσιρικάδων που τους σπρώχνουν και τους τσιμπάνε για να δουν αν είναι αληθινοί ήταν μέχρι τώρα οι κίνδυνοι για τους φρουρούς της πλατείας Συντάγματος» αναφέρει ο συντάκτης του άρθρου που αφιερώνουν στους Ευζώνους του Αγνώστου Στρατιώτη, οι New York Times.

Τα πράγματα όμως τελευταία, έχουν γίνει πιο πολύπλοκα προσθέτει:
Το μνημείο τυγχάνει να βρίσκεται μπροστά από το Κοινοβούλιο, στο κεντρικό σημείο πολλών από τα βίαια επεισόδια που ξεσπάνε από τότε που η Ελλάδα υιοθέτησε μέτρα λιτότητας.
Στο χρόνο που πέρασε οι αστυνομικοί έδωσαν πραγματικές μάχες με διαδηλωτές μπροστά στα μάτια των φρουρών αυτών οι οποίοι μπορούν να κινούνται κάθε 30 λεπτά κι αυτό για να κάνουν μερικά άκαμπτα, αργά και τελετουργικά βήματα. Ακόμη κι οι φρουροί του Μπάκινγχαμ κινούνται περισσότερο, κάνοντας διάλειμμα κάθε 10 λεπτά.

Μερικές φορές οι στρατιώτες αυτοί καταφέρνουν να συνεχίσουν τη «ρουτίνα» τους εν μέσω των συγκρούσεων. Σηκώνουν τα κόκκινα τσαρούχια με τις φούντες προσφέροντας έτσι μια παράξενη σκηνή κανονικότητας λίγα μόλις μέτρα μακριά από μασκοφόρους και μαυροντυμένους άνδρες των ειδικών δυνάμεων.

Μα κάποιες φορές ο πετροπόλεμος είναι τόσο έντονος που οι υπεύθυνοι αναγκάζονται να απομακρύνουν τους φρουρούς», συνεχίζει ο συντάκτης του άρθρου από την προσοχή του οποίου δεν διέλαθε το περιστατικό του Οκωτβρίου όταν διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε ένα από τα φυλάκια.

Και επισημαίνει ότι την ώρα που οι «μάχες» μαίνονται, οι φρουροί είναι αναγκασμένοι να φορούν αμπέχωνα των αρχών του 1800. Τους δίνουμε σταγόνες για τα μάτια. Βοηθάει αυτό καμιά φορά αναφέρει σχετικά ο συνταγματάχης Μηλιόπουλος, υπό την επίβλεψη του οποίου τελεί η φρουρά.

Ενας από τους φρουρούς, (Γιώργος Ματέλας, 24) ομολογεί μάλιστα ότι πολλοί διαδηλωτές ανοίγουν δρόμο όταν βλέπουν να πλησιάζουν για αλλαγή φρουράς. “Οταν φεύγουμε από το Μνημείο, κάνουν χώρο να περάσουμε. Ο περισσότερος κόσμος μας υποστηρίζει. Και αυτό μάς κάνει να νιώθουμε όμορφα”, λέει ο ίδιος αποκαλύπτοντας και το μυστικό του για να παραμένει αυστηρός και άκαμπτος: “Εστιάζω σε ένα σημείο και συγκεντρώνομαι σε αυτό. Καμιά φορά, λέει, οι διαδηλωτές είναι ευπρόσδεκτοι. Οταν κάτι στυμβαίνει μπροστά σου, ο χρόνος περνάει πιο γρήγορα.”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

‘Εντυσαν τσολιά το σύμβολο των Βρυξελλών!

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε