Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Ο εμπαιγμός του εμποράκου μέχρι να πεθάνει – Ακόμη περιμένουν τα λεφτά του ΕΣΠΑ

Ο εμπαιγμός του εμποράκου μέχρι να πεθάνει – Ακόμη περιμένουν τα λεφτά του ΕΣΠΑ

– Εμπαιγμός επιχειρηματιών που πίστεψαν το κράτος και θέλησαν να στηρίξουν την επιχείρησή τους μέσω ΕΣΠΑ
– Μεγάλος αριθμός έδωσε από την τσέπη του και ακόμη περιμένει τα χρήματα
– Καταγγελίες επιχειρηματιών: Αντί για προσλήψεις αναγκάστηκα να απολύσω

Το ΕΣΠΑ παρουσιάστηκε ως μία σανίδα σωτηρίας για χιλιάδες μικρομεσαίους επιχειρηματίες – αυτούς που στηρίζουν την ελληνική οικονομία καθώς βιομηχανία πια δεν υπάρχει – και εκείνοι στριμωγμένοι από την κρίση και βλέποντας κάπου ένα φως, εμπιστεύτηκαν το ελληνικό κράτος και πέρασαν τη γραφειοκρατία ώστε να ετοιμάσουν σωστά τις αιτήσεις τους.

Όπως περιγράφει ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας, ωστόσο το μόνο που αποκόμμισαν ήταν η έγκριση των αιτήσεων. Αυτές χαρακτηρίστηκαν “πλήρεις” και από τότε διακοσμούν τα άδεια μαγαζιά τους, χωρίς να έχουν πάρει τα λεφτά που τους υποσχέθηκαν. Στο μεταξύ αναγκάστηκαν να βάλουν χρήματα από την τσέπη τους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Β. Κορκίδη, ακόμη δεν υπάρχει καν κωδικός για να εκταμιευτούν τα λεφτά αυτά, καθώς η χώρα δεν έχει να πληρώσει τη δική της συμμετοχή για να εκταμιευτούν τα κοινοτικά κονδύλια. “Ούτε ξέρουν πότε θα τα πάρουν οι δικαιούχοι” λέει χαρακτηριστικά.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, χιλιάδες ιδιοκτήτες μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, βρέθηκαν να χρωστούν στις τράπεζες γιατί δανείστηκαν ώστε να εκσυγχρονίσουν τα μαγαζιά τους και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας, όπως πρπέβλεπαν οι όροι των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων. Άλλοι για να αποφύγουν το δανεισμό ξόδεψαν αποταμιεύσεις χρόνων, ελπίζοντας ότι το ΕΣΠΑ θα τρέξει με το ρυθμό που είχε εξαγγελθεί.

Οταν κατέθεσαν τους φακέλους το ποσό της επιδότητησης ήταν περίπου 1 δισ. και στην πορεία – αφού είχαν ξοδέψει για να για ανταποκριθούν στους όρους, το ποσό αυτο είχε πέσει στο μισό. Ωστόσο ακόμη και αυτοί που πήραν καλές βαθμολογίες παραμένουν απλήρωτοι. Και αυτό – σύμφωνα με το ρεπορτάζ- γιατί ακόμη δεν έχει ξεκινήσει ο έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να πάρουν τα χρήματά τους, πράγμα που έπρεπε να είχε γίνει από τον περασμένο Ιούλιο.

Στέλεχος της ΠΑΣΕΓΕΣ που συμμετέχει στην αξιολόγηση των ΠΕΠ, αναφέρει: “Το ελληνικό δημόσιο έχει πρόβλημα πληρωμών. Μπορεί το μεγαλύτερο ποσοστό του ΈΣΠΑ να καλύπτεαι από την ΕΕ, αλλλά το 20-30% της ελληνικής συμμετοχής δεν μπορούν να το καταβάλλουν παρότι τα κονδύλια είχαν υποτίθεται προβλεφθεί”.

Έτσι, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, στους οποίους στηρίζεται η πολύπαθη οικονομία μας, ζουν το δικό τους δράμα, με τη “σφραγίδα” του κράτους. Ο κ. Μιχάλης Φράσκος για παράδειγμα που μιλά στην Ελευθεροτυπία, αναφέρει ότι ξόδεψε από την τσέπη του 90.000 ευρώ καθώς είχε πάρει καλό βαθμό. Ωστόσο με την περικοπή στο μισό των κονδυλίων – πράγμα που δεν είχε προβλέψει φυσικά – έμεινε εκτός προγράμματος. Μάλιστα αναγκάστηκε να απολύσει έναν υπάλληλο, ενώ υποτίθεται ότι μέσω του ΕΣΠΑ θα προσλάμβανε δύο.

“Όπως όλοι έτσι και εγώ υπέβαλα πέρσι τον φάκελό μου με την προκήρυξη του ενός δισ. Πήραν πολύ υψηλή βαθμολογία και έτσι ξεκίνησα. Σύμφωνα με τον φάκελο προβλεπόταν 200.000 ευρώ, διατήρηση των θέσεων εργασίας και πρόσληψη άλλων δύο υπαλλήλων. όταν ανακοίνωσαν τις περικοπές είχα ξοδέψει ήδη 90.000 ευρώ από δικές μου αποταμιεύσεις. Σατμάτησα εκεί και αναγκάστηκα να απολύσω έναν υπάλληλο” λέει στην Ελευθεροτυπία.

Και η ιστορία μίας “επιτυχούσας”. Η κ. Δήμητρα ιδιοκτήτρια τουριστικής επιχείρησης, υπέγραψε όπως λέει τη σύμβαση στις 18 Ιουνίου του 2010. “Θα έπαιρνα το 40% της επιχορήγησης σε ένα μήνα. Στις 17 Αυγούστου οι αρμόδιοι μου είπαν σε ένα 20ημερο. Στις 20 Σεπτεμβρίου μου είπαν στις 30 Οκτωβρίου. Προχθές με ενημέρωσαν ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης δεν έχει ακόμη υπγράψει και ότι μετά την υπογραφή χρειάζεται ενάμισης μήνας. Έχω ήδη δώσει τα 120.000 ευρώ από τα 180.000 που μου αναλογούν. Είναι το απόλυτο μπάχαλο”.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε