Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Ο Ερντογάν βάζει φωτιά στη Μεσόγειο! – Σειρήνες στην Κύπρο και την Αθήνα – Ανυποχώρητο το Ισραήλ

Ο Ερντογάν βάζει φωτιά στη Μεσόγειο! – Σειρήνες στην Κύπρο και την Αθήνα – Ανυποχώρητο το Ισραήλ

– Λάδι στη φωτιά από τον ισραηλινό πρωθυπουργό που επιμένει ότι δεν θα ζητήσει συγγνώμη
– Η Τουρκία προκαλεί και ως αντίποινα στην ιδιαίτερη στενή συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ
– Απειλεί και την Κύπρο με αποκλεισμό ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου
– Σκοπός της να σταματήσει τις έρευνες για φυσικό αέριο στην περιοχή της Μεγαλονήσου

Σειρήνες τουρκο-ισραηλινής εμπλοκής φαίνεται πως ηχούν στη Μεσόγειο. Η Άγκυρα φαίνεται πως θέλει να ανεβάσει το θερμόμετρο στην περιοχή και για να αντιδράσει εναντίον του Ισραήλ αλλά και για να εμποδίσει την Κύπρο να σταματήσει τις θαλάσσιες έρευνες της. Η έντονη αντίδραση της Άγκυρας, μετά την ανακοίνωση της έκθεσης του ΟΗΕ για την επέμβαση των ισραηλινών κομάντος στο πλοίο Μαβί Μάρμαρα, δεν ικανοποίησε την Άγκυρα η οποία ανεβάζει έντονα τους τόνους.

Όμως η ανακοίνωση της Άγκυρας κρύβει δυο σημεία που αφορούν άμεσα την Κύπρο και την Ελλάδα.. Ο Νταβούτογλου ανακοίνωσε πως «η Τουρκία με το στόλο της θα εγγυηθεί την ελεύθερη ναυσιπλοϊα στη Μεσόγειο» και πως « δεν αναγνωρίζει τον αποκλεισμό της Γάζας».

Αυτές οι δυο αποφάσεις σύμφωνα με τον τούρκους αξιωματούχους σημαίνουν πως η Άγκυρα θα μπορεί να στείλει το στόλο της σε περιοχή κοντά στα όρια των ισραηλινών χωρικών υδάτων και να επιχειρήσουν εναντίον του ισραηλινού στόλου σε περίπτωση που επιχειρήσει να σταματήσει πλοία που κατευθύνονται στη Γάζα.

Όλοι εύχονται πως αυτό το σενάριο δεν θα γίνει αληθινό, διότι οι ισραηλινοί δεν αστειεύονται σε τέτοια θέματα. Πάντως στον τουρκικό στόλο ήδη υπάρχουν ετοιμασίες για να κατευθυνθούν πλοία στα ζεστά νερά της Μεσογείου.

Εν τω μεταξύ ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ρίχνει λάδι στη φωτιά, καθώς φέρεται να αποφάσισε να επισκεφθεί τη Γάζα στα πλαίσια των μέτρων που λαμβάνει η Άγκυρα κατά του Ισραήλ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Ηabertürk, που έχει τίτλο « ο Ερντογάν πάει στη Γάζα» τονίζει πως στην Τουρκική κυβέρνηση αρχίζουν να ετοιμάζουν το ταξίδι του.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός στις 12 Σεπτεμβρίου, θα επισκεφθεί την Αίγυπτο. Το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας ήδη διερευνά τους τρόπους μετάβασης του τούρκου πρωθυπουργού, στην Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ερντογάν ενδέχεται να ταξιδέψει οδικώς καθώς θα περάσει από τα σύνορα της Ράφα. Σε περίπτωση που το ταξίδι πραγματοποιηθεί αναμένεται η έντονη αντίδραση του Ισραήλ. Ο τούρκος πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να κάνει επίδειξη δύναμης στα Παλαιστινιακά εδάφη. Οι πιθανότητες πραγματοποίησης του ταξιδιού είναι περισσότερες από 50%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ONALERT.GR

Αυστηρή προειδoποίηση Μπεγλίτη

«Θέλω να πιστεύω ότι τελικά θα υπερισχύσει στην ηγεσία της Τουρκίας ο πολιτικός ρεαλισμός έναντι των μονομερών ενεργειών» δηλώνει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας , Πάνος Μπεγλίτης , για τις απειλές της Άγκυρας με αφορμή τις έρευνες στην Κύπρο για κοιτάσματα φυσικού αερίου .

Σε συνέντευξή του στη Real Νews σημειώνει πως εάν χρειαστεί η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα ενώ τονίζει πως οι τουρκικές απειλές στρέφονται κατά της διεθνούς νομιμότητας. Ο κ. Μπεγλίτης, υπογραμμίζει επίσης ότι η διεύρυνση των σχέσεων με το Ισραήλ αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα της χώρας και όχι «συγκυριακή στόχευση».

Πώς αντιδρά το Ισραήλ στις τουρκικές απειλές

Το Ισραήλ επιδεικνύει τη δύναμη του στη Μεσόγειο και απαντά στις τουρκικές προκλήσεις. Το Τελ Αβίβ ανακοίνωσε πως δεν πιστεύει πως η Άγκυρα μπορεί να στείλει το στόλο της για να ελέγξει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα ανοιχτά της Γάζας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ντάνι Αγιάλον δήλωσε πως δεν υπάρχει κανένα ρίσκο συνάντησης τουρκικών πλοίων καθώς τόνισε « δεν πιστεύω ούτε για ένα λεπτό πως ο τουρκικός στόλος θα συνοδεύσει τα πλοία που θα προσπαθήσουν να σπάσουν τον αποκλεισμό της Γάζας.

O ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επανέλαβε την άρνησή του να ζητήσει συγγνώμη από την Τουρκία για την επιδρομή ισραηλινών στρατιωτών εναντίον τουρκικού πλοίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Εκβιασμοί για το Κυπριακό

Ο υπουργός Εξωτερικών Νταβούτογλου ανέφερε ότι είπε στους ευρωπαίους εταίρους του πως αν δεν λυθεί το Κυπριακό εντός του 2012, δεν θα δεχτεί ως συνομιλητή την Κύπρο όταν αυτή αναλάβει την προεδρία της ΕΕ. “Ήταν πολύ ξεκάθαρο το μήνυμα που δώσαμε. Το συντομότερο δυνατόν, πρέπει να παρέμβουν όλοι για να βρεθεί λύση στο Κυπριακό μέχρι τις 31 Ιουνίου 2012” τόνισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε