Σάββατο, 20 Απρ.
11oC Αθήνα

Ο καύσωνας θα γίνει “κανόνας” στην Ελλάδα…

Ο καύσωνας θα γίνει “κανόνας” στην Ελλάδα…

Υψηλές θερμοκρασίες και άπνοια, θα είναι κανόνας στo μέλλον…

Οι επιστήμονες – σύμφωνα με ρεπορτάζ του Βήματος – μελέτησαν τις αυξομειώσεις στη θερμοκρασία του τελευταίου ενάμιση αιώνα, στην Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη. Όπως λένε, τα τελευταία 10 χρόνια τα θερμά επεισόδια έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τόσο σε ένταση, όσο και σε διάρκεια. 

“Τα τελευταία χρόνια και κυρίως μετά το 1998 παρατηρούμε αύξηση της συχνότητας εμφάνισης ακραίων θερμοκρασιών,είτε μεμονωμένων ημερών είτε θερμών επεισοδίων διάρκειας τουλάχιστον τριών ημερών, αύξηση της έντασης των φαινομένων, αλλά και αύξηση της διάρκειας των φαινομένων” αναφέρει η δρ. Δ. Φούντα στο ΒΗΜΑ.

Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία της έρευνας αυτών των 150 ετών. Στο διάστημα αυτό είχαμε 274 ημέρες με μέγιστη θερμοκρασία πάνω από τους 37 βαθμούς. Από αυτές περίπου οι μισές σημειώθηκαν μεταξύ 1998 και 2007. Παράλληλα, στα 150 αυτά χρόνια υπήρξαν 42 ημέρες με θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου. Από αυτές, πάλι σχδόν οι μισές (20) σημειώθηκαν την τελευταία δεκαετία.

Τα στοιχεία δείχνουν μία τάση του φαινομένου, που δεν φαίνεται να ανακόπτεται, καθώς μάλιστα οι περιβαλλοντικές συνθήκες δεν καλυτερεύουν – αλλά επιδεινώνονται ραγδαία. Το πράσινο εξαφανίζεται, το τσιμέντο επεκτείνεται, η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την Αθήνα των 4 εκατομμυρίων κατοίκων και των χιλιάδων αυτοκινήτων. 

“Εφόσον δεν υπάρξει κάποια σημαντική αλλαγή στις συνθήκες της φύσης,φαινόμενα που σήμερα κατατάσσονται ως ακραία, τα επόμενα 60 ή 70 χρόνια θα είναι ο μέσος όρος” αναφερει η κ. Φουντά.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε