Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Ο κος και η κα Σμιθ έρχονται στην Αθήνα!

«Τα μάτια και τα αυτιά» της Χίλαρι Κλίντον φτάνουν στην Αθήνα. Ο Ντάνιελ Σμιθ έρχεται για να αντικαταστήσει τον Σπέκχαρντ.

Ο Ντάνιελ Σπέκχαρντ φεύγει, ο Ντάνιελ Σμιθ έρχεται…. Αλλά το μικρό όνομα είναι μάλλον το μόνο κοινό του πρώτου, που αποχαιρετά την Αθήνα για τη Ν. Υόρκη, με τον δεύτερο, ο οποίος θα τον αντικαταστήσει σε λίγες μέρες ως ο αμερικανός πρεσβευτής στην Ελλάδα του ΔΝΤ…
 
Κι αυτό γιατί ο Σπέκχαρντ, ο οποίος ήταν νούμερο 2 στην αμερικανική πρεσβεία της Βαγδάτης, ανέλαβε το πόστο στην Αθήνα την 1η Ιανουαρίου του 2008, σε μια περίοδο που η Ουάσιγκτον είχε ήδη χάσει το ενδιαφέρον της για την Ελλάδα με εξαίρεση δύο μέτωπα: το εκκρεμές Σκοπιανό και το ενεργειακό παιχνίδι της κυβέρνησης Καραμανλή με τη Μόσχα.
 
Η τοποθέτηση του Σπέκχαρντ δεν ήταν τυχαία, καθώς είχε υπηρετήσει στο ΝΑΤΟ ως διευθυντής Πολιτικού Σχεδιασμού, ενώ προηγουμένως είχε αρμοδιότητα τις σχέσεις της Συμμαχίας με τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων. Επί των ημερών του εντάθηκαν οι πιέσεις για επίλυση του Σκοπιανού και εκφράστηκε επανειλημμένα η δυσαρέσκεια για τον αγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη και το φλερτ με τους Ρώσους. Αυτά, όμως, έγιναν επί των ημερών της διακυβέρνησης Μπους.
 
Χαμηλών τόνων και μετριοπαθής, ο Ντ. Σπέκχαρντ έμεινε στην Αθήνα και μετά τον θρίαμβο Ομπάμα. Επί των ημερών του ήρθη το καθεστώς της βίζας, ενώ ο ίδιος επιχείρησε να σβήσει τις φωτιές που άναψε η επίσκεψη Ομπάμα στην Τουρκία τον Απρίλιο του 2009, χωρίς ενδιάμεση στάση στην Ελλάδα. Τότε, μιλώντας σε δημοσιογράφους είχε πει ότι η Αθήνα δεν πρέπει να καθορίζει τις σχέσεις της με την Ουάσιγκτον με βάση το Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά και το Σκοπιανό.
 
Εμμέσως πλην σαφώς εννοούσε ότι αν επιθυμεί να έχει ρόλο στους σχεδιασμούς της Ουάσιγκτον, η Ελλάδα πρέπει να συμβάλει σε ζητήματα που αφορούν τους Αμερικανούς. Εκτοτε τα πράγματα άλλαξαν. Στην εποχή του ΔΝΤ όλα μοιάζουν αβέβαια και η Ουάσιγκτον δεν κρύβει ότι επιθυμεί να πετύχει το πείραμα του μηχανισμού στήριξης, καθώς έχει αντιληφθεί τους συστημικούς κινδύνους της ελληνικής κρίσης. Το παραδέχθηκε πριν από λίγες μέρες και ο Ντάνιελ Σπέκχαρντ, λέγοντας ότι το βλέμμα της Ουάσιγκτον είναι στραμμένο στην Αθήνα, γιατί το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης δεν είναι πρόκληση μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την ευρωζώνη και συνολικά για το οικονομικό σύστημα.
 
Μπορεί ο Ντ. Σπέκχαρντ να φεύγει από την Αθήνα και από την αμερικανική διπλωματική υπηρεσία για να στραφεί στον ιδιωτικό τομέα και να αναλάβει ρόλο σε εταιρεία συμβούλων στη Ν. Υόρκη, αλλά ο αντικαταστάτης του, που φθάνει σε λίγες μέρες στην ελληνική πρωτεύουσα, δεν είναι τυχαίο πρόσωπο, ούτε αναλαμβάνει το πόστο στην Αθήνα «για να ξεκουραστεί», όπως είχε πικρόχολα γράψει η «Washington Ρost για τον Σπέκχαρντ. Ο Ντάνιελ Μπένετ Σμιθ βρίσκεται πολύ κοντά στην επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. Ο Σμιθ, εκτελεστικός γραμματέας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μέχρι πρόσφατα, είναι «τα μάτια και τα αυτιά» της Χίλαρι Κλίντον.
 
Σημειώνεται ότι η θέση είναι κλειδί, καθώς ήταν ο άνθρωπος ο οποίος αποφάσιζε ποια θέματα θα φτάσουν μέχρι την Κλίντον. Μάλιστα, είχε την ίδια θέση και επί διακυβέρνησης των Ρεπουμπλικανών. «Η Ελλάδα θα εκπροσωπείται πολύ καλά», λέει χαρακτηριστικά αρμόδια πηγή. Κι αυτό γιατί οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ εκτιμούν ότι η έλευσή του θα σημαίνει και απευθείας γραμμή με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς ο Ντ. Σμιθ όχι μόνο θα μπορεί να σηκώνει το τηλέφωνο πιο άνετα, αλλά θα ξέρει και με ποιον να μιλήσει.
 
Η εμπειρία του στο εξωτερικό συμπεριλαμβάνει υπηρεσίες στη Βέρνη, την Κωνσταντινούπολη, την Οτάβα και τη Στοκχόλμη. Ανθρωποι που γνωρίζουν τον Ντάνιελ Μπένετ τον περιγράφουν ως «ανοικτό και φιλικό άνθρωπο», ο οποίος είχε ψηφιστεί και υπάλληλος της χρονιάς στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Μάλιστα, στα διαπιστευτήριά του περιλαμβάνεται κι ένα βιβλίο που ενδεχομένως να τον βοηθήσει κατά τη θητεία του στην Αθήνα. Ηταν το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, το οποίο εξέδωσε το 1990: «Προς τον διεθνισμό: η εξωτερική οικονομική πολιτική του Νιου Ντιλ, 1933-1939»…
 
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε