Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Ο λογαριασμός της 5ης δόσης και το θρίλερ με τις επόμενες

Μετά το θρίλερ της αποδέσμευσης της πέμπτης δόσης από το ΔΝΤ έρχεται ο Γολγοθάς των νέων δυσβάσταχτων μέτρων, ενώ ανοιχτό παραμένει το τί θα γίνει μετά το 2013, καθως το νέο δάνειο σκοντάφτει πάνω στις απειλές των διεθνών οίκων αξιολόγησης και η Ευρώπη δεν έχει καταφέρει να βρει λύση.

Η συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΝΤ που ενέκρινε την 5η δόση των 3,2 δισ. ευρώ, έγινε με καθυστέρηση πολλών ωρών καθώς – όπως φαίνεται – δεν είχαν συνυπολογιστεί στο χρέος τα δάνεια δύο δήμων του Λεκανοπεδίου, του δήμου Αχαρνών και του δήμου  Ζωγράφου, ύψους 60 εκ. ευρώ συνολικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες χρειάστηκε η μεσολάβηση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για να ξεκινήσει η κρίσιμη συνεδρίαση στο ΔΝΤ, καθώς η “τρύπα” που εμφανιζόταν καλύφθηκε από εκεί.

Ωστόσο δεν ήταν μόνο αυτό το “αγκάθι” στη συνεδρίαση. Πληροφορίες του Mega αναφέρουν ότι το κλίμα ήταν εξαιρετικά βαρύ, με αρκετά μέλη του ΔΣ να προειδοποιούν ανοιχτά ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.Σύμφωνα με το Mega, στελέχη του ΔΝΤ μετέφεραν στην Κριστίν Λαγκάρντ που προήδρευε τη δυσφορία τους για τη στάση της Ευρώπης καθώς ακόμη δεν έχει βρεθεί λύση για το τι θα γίνει με την Ελλαδα μετά το 2013.

Σημειώνεται ότι η νεα βοήθεια – μαμούθ σκοντάφτει στις προειδοποιήσεις των αμερικανικών οίκων ότι θα υποβαθμίσουν την ελληνική οικονομία στην κατηγορία της “επιλεκτικής χρεοκοπίας”, με την Ευρώπη να μην έχει καταφέρει να βρει λύση.

Όσο αυτό το ζήτημα δεν διευθετείται, το ΔΝΤ – βάσει του καταστατικού του που δεν επιτρέπει τη χρηματοδότηση αν δεν είναι βέβαιο για τη βιωσιμότητα της οικονομίας – δεν θα μπορεί να αποδεσμεύσει νέες δόσεις βοήθειας, πράγμα που μεταφέρει το θρίλερ στην.. έκτη δόση πια, δηλαδή το Σεπτέμβριο.

Το ΔΝΤ υπογραμμίζει παράλληλα, ότι η Ελλάδα πρέπει να τρέξει γρήγορα όλες τις μεταρρυθμίσεις και τις αποκρατικοποιήσεις. Μέλη του ΔΝΤ δήλωναν μάλιστα ότι τώρα οι προσπάθειες πρέπει να στραφούν προς τη φοροδιαφυγή, καθώς δεν μπορούν να πληρώνουν πια οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.

Το δικό τους Γολγοθά ανεβαίνουν στο μεταξύ οι Έλληνες.

Από τον Αύγουστο θα ισχύσει η εισφορά τύπου ΛΑΦΚΑ σε συνταξιούχους κάτω των 60 ετών. Συγκεκριμένα:
-Για συντάξεις από 1.700,01 € έως 2.300,00 €, ποσοστό 6%,
– Για συντάξεις από 2.300,01 € έως 2.900,00 €, ποσοστό 8% και
– Για συντάξεις από 2.900,01 € και άνω, ποσοστό 10%.

Επίσης από τον Αύγουστο θα αρχίσουν να πληρώνουν ειδική εισφορά από την επικουρική τους ασφάλιση οι συνταξιούχοι. Το μαχαίρι θα είναι από 3% ως 10% για συντάξεις από 300,01 ευρώ και άνω.

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα μέτρα – σοκ που φέρνει το Μεσοπρόθεσμο

Διαβάστε επίσης:

Τη Δευτέρα στο Eurogroup κρίνεται το νέο σχέδιο διάσωσης

Τώρα υπόσχονται μειώσεις φόρων και ΦΠΑ

 

Λουκέτα εξπρές στο Δημόσιο – Ποιοι οργανισμοί συγχωνεύονται και ποιοι καταργούνται

Πουλάνε τα πάντα από τη δημόσια περιουσία ακόμη και παραλίες!

Πώς δύο δήμοι της Αττικής “κόντεψαν” να τινάξουν στον αέρα την 5η δόση από το ΔΝΤ

Απόλυτα αισιόδοξη η Μέρκελ για την Ελλάδα και την Πορτογαλία

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε