Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Ο μοναχός Αρσένιος βρήκε 200.000€ και αφέθηκε ελεύθερος

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Είναι να απορεί κανείς πως ένας μοναχός βρήκε 200.000 ευρώ για να πληρώσει την εγγύηση και να μην πάρει φυλακή.

Ποιος άραγε πληρώνει την εγγύηση του μοναχού, κατηγορούμενου σε βαθμό κακουργήματος για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου και τις «ιερές ανταλλαγές» ανάμεσα στο δημόσιο και τη Μονή. Τα πλήρωσε το κράτος; Η Μονή; Ο ίδιος ο μοναχός; Θα μάθουμε πότε; Καλό θα ήταν να γνωρίζουμε…

Ο μοναχός Αρσένιος πέρασε την πόρτα του ανακριτικού γραφείου το πρωί της Δευτέρας για να απολογηθεί στην ειδική εφέτη ανακριτή Ειρήνη Καλού. Βγήκε τα μεσάνυχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, όντας ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και αφού πλήρωσε την εγγύηση των 200.000€.

Η μαραθώνια απολογία του διακόπηκε δυο φορές, τόσο την Δευτέρα όσο και την Τρίτη το βράδυ, λόγω κόπωσης.

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ανακρίτρια και εισαγγελέας έκριναν ότι ο μοναχός θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερος με την επιβολή χρηματικής εγγύησης 200 χιλιάδων ευρώ και υποχρέωση εμφάνισης δύο φορές το μήνα σε αστυνομικό τμήμα.

Η απολογία του αγιορείτη μοναχού είναι η προτελευταία που λαμβάνει η κα Καλού για το πολύκροτο σκάνδαλο, υπόθεση που θα κλείσει με την απολογία του ηγούμενου Εφραίμ στις 29 του μήνα.

Στους δύο αγιορείτες αποδίδονται σειρά πράξεων κακουργηματικού βαθμού, όπως ηθική αυτουργία σε ψευδείς βεβαιώσεις, σε απάτη και νομιμοποίηση εξόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Η όλη υπόθεση έχει αφετηρία τη λίμνη Βιστωνίδα και τον ισχυρισμό της Μονής Βατοπεδίου, που επικαλείται τίτλους από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, ότι είναι στην ιδιοκτησία της. Η υπαγωγή της λίμνης και των παραλιμνίων εκτάσεων στην κυριότητα του Δημοσίου είχε ως αποτέλεσμα την παροχή, ως αντάλλαγμα, στη Μονή, άλλων εκτάσεων του Δημοσίου.

Οι δύο αγιορείτες ισχυρίζονται πως οι ενέργειες τους δεν ήταν ιδιοτελείς και πως είχαν στόχο την ενίσχυση των οικονομικών της Μονής, ώστε να μπορεί να εξασφαλίζει τη διαβίωση των μοναχών, τη συντήρησή της αλλά και τη δυνατότητα φιλοξενίας και παραμονής των περίπου 25.000 πιστών που την επισκέπτονται κάθε χρόνο.

Επικαλούνται, επίσης, γνωμοδότηση του καθηγητή Εκκλησιαστικού Δικαίου Γ. Κονιδάρη, ο οποίος αναφέρει πως η Αθωνική πολιτεία πέτυχε, σε συνεννόηση με τους Σουλτάνους, την προστασία των δικαιωμάτων όλων των Μονών του Αγίου Όρους. Τέλος τονίζουν πως από το 2002 ο αρμόδιος υπουργός είχε αποδεχθεί τις γνωμοδοτήσεις που αναγνώριζαν ιδιοκτησιακά δικαιώματα της Μονής επί της λίμνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνεχίζεται η απολογία Αρσένιου για την υπόθεση του Βατοπεδίου

Μόσχα: Στην ουρά για προσκύνημα κειμηλίου απο τη Μονή Βατοπεδίου

Νέα προθεσμία για απολογία στον Εφραίμ για την υπόθεση Βατοπεδίου

Ελεύθερος με εγγύηση ο πατέρας της Αικ. Πελέκης για το Βατοπέδι

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε