Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Ο Μπόι Τζόρτζ, μια εικόνα του Χριστού και ο “Αττίλας” – Μια απίστευτη ιστορία

Τα παιχνίδια της τύχης, θα πουν κάποιοι. Θαύμα θα πουν κάποιοι άλλοι αφού στο επίκεντρο της ιστορίας βρίσκεται η εικόνα του Χριστού.

Όλα ξεκίνησαν στην εισβολή των Τούρκων το 1974. Ως γνωστό ο “Αττίλας” σκότωσε και λεηλάτησε. Οι εκκλησιές της Κύπρου καταστράφηκαν, όλα τα ιερά σκεύη και οι εικόνες κλάπηκαν και πωλήθηκαν στη “μαύρη” αγορά.
Το ίδιο συνέβη και με την εικόνα του Χριστού απ’ την εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους στο Νέο Χωριό Κρυθέας.
Η μεταβυζαντινή εικόνα
Ανακοίνωση της Εκκλησίας της Κύπρου αναφέρει ότι η εικόνα ανήκει στον ναό του Αγίου Χαραλάμπους, ο οποίος βρίσκεται στο κατεχόμενο από το 1974 Νέο Χωριό Κυθρέας.
Η μεταβυζαντινή εικόνα έφτασε το 1985 σε έναν έμπορο τέχνης στο Kings Road στο Λονδίνο. Εκεί τη βρήκε και την αγόρασε, χωρίς να γνωρίζει το παραμικρό για την ιστορία της, ένας από τους πιο διάσημους καλλιτέχνες της εποχής ο Μπόι Τζορτζ κατά κόσμον George Alan O’Dowd.
Ο Μπόι Τζόρτζ είχε την εικόνα στο σπίτι του σε περίοπτη θέση επί 25 χρόνια. Κανείς δεν μπορούσε όμως να γνωρίζει την αξία της.
Όλα αυτά μέχρι να συμβεί ένα τυχαίο γεγονός. Μια συνέντευξη που έδωσε ο καλλιτέχνης η οποία προβλήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο.
Κάποιοι την είδαν στην τηλεόραση και την αναγνώρισαν. Αμέσως κινητοποιήθηκαν βυζαντινολόγοι αλλά και ο ιερέας του χωριού ως μάρτυρας.
Όταν ο Μπόι Τζόρτζ άκουσε την ιστορία συγκλονίστηκε και αμέσως δέχθηκε να επιστρέψει την εικόνα στους Κυπρίους… Πλέον η εικόνα βρίσκεται στα χέρια του Επίσκοπου Νεαπόλεως Πορφύριο, εκπρόσωπο της Εκκλησίας της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε