Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Ο νέος Νόμος επιτρέπει μειώσεις μισθών ως και 20%

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

Ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, ενώ πάνε περίπατο τόσο το οκτάωρο

όσο και οι βάρδιες και οι υπερωρίες. Με τα λουκέτα να πέφτουν βροχή, όχι μόνο σε περιοχές με αυξημένη ανεργία αλλά σε όλη τη χώρα μάλλον θα πρέπει να ξεχάσουμε τους εργασιακούς όρους που ξέραμε ως σήμερα.
Ο νέος Νόμος είναι ξεκάθαρος. Αντί λουκέτου μια επιχείρηση θα έχει το δικαίωμα να δίνει μικρότερους μισθούς να μην πληρώνει υπερωρίες και να επιβάλει ως και αργίες ή διαθεσιμότητα.
Το γεγονός ότι με τα παραθυράκια των διάφορων νόμων που υπάρχουν κάθε επιχείρηση μπορεί να δηλώσει ότι είναι έτοιμη να κλείσει είναι… μια άλλη υπόθεση.
Με βάση το νέο Νόμο λοιπόν η επιχείρηση μπορεί να υπογράψει με τον υπάλληλο σύμβαση για μισθό 10 ως 20% χαμηλότερο. Μπορεί να επιβάλει εργασία πλέον του οκταώρου χωρίς υπερωρίες, αλλαγή βάρδια, ελαστικό ωράριο ακόμη και τρίμηνες υποχρεωτικές αργίες.
Τέτοιες συµβάσεις, σύμφωνα με την εφημερίδα “Τα Νέα” θα µπορούν να υπογράφουν και οι εργοδότες των µικρών επιχειρήσεων µε προσωπικό έως 20 εργαζόμενους δηλαδή χωρίς επιχειρησιακό σωµατείο, εφόσον δημιουργείται «ένωση προσώπων» τουλάχιστον από 5 εργαζοµένους και συνυπογράφει τη συµφωνία
Με τις ίδιες συµφωνίες και µε απλή αναγγελία στις Επιθεωρήσεις Εργασίας θα µπορεί να «σπάει» και το οκτάωρο ήνα αλλάζουν οι βάρδιες εργασίας, ώστε να «καλύπτονται» οι πρόσθετες ή έκτακτες ανάγκες των επιχειρήσεων χωρίς την πληρωµή υπερωριών ή την επιβολή προστίµων.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε