Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Ο Παλαιοκώστας, οι αντιεξουσιαστές και οι υπόγειες διαδρομές!

EUROKINISSI
Προσημειωμένα χαρτονομίσματα από τα λύτρα της απαγωγής του επιχειρηματία Γ. Μυλωνά έφθασαν στα χέρια ατόμων που είναι ύποπτα για συμμετοχή σε ένοπλες οργανώσεις. Πως συνδέει η ΕΛ.ΑΣ τον Παλαιοκώστα με τον αντιεξουσιαστικό χώρο.
Τη διαδρομή 920 «ιχνών» του 45χρονου φυγάδα Βασίλη Παλαιοκώστα επιχειρεί να ακολουθήσει η ΕΛ.ΑΣ. στην προσπάθειά της να φθάσει στον εντοπισμό του διαβόητου κακοποιού. Ταυτόχρονα επιχειρεί να χαρτογραφήσει και τις διασυνδέσεις του, οι οποίες φαίνεται πλέον να σχετίζονται και με την αποστολή του δέματος-βόμβας που σκότωσε τον περασμένο Ιούνιο τον αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. Γιώργο Βασιλάκη μέσα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
 
Τα ίχνη είναι τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα των 100, 200 και 500 ευρώ από τα λύτρα της απαγωγής του επιχειρηματία της Θεσσαλονίκης κ. Γιώργου Μυλωνά το καλοκαίρι του 2008. Αποτελούν μέρος του μεριδίου, συνολικού ύψους 4 εκατ. ευρώ, που εισέπραξε ο Βασίλης Παλαιοκώστας. Κατά καιρούς τα χαρτονομίσματα εντοπίζονται να διακινούνται ανά την Ελλάδα.
 
Αστυνομικοί, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες που δημοσιεύει σήμερα “Το Βήμα Της Κυριακής”, ανακάλυψαν πριν από μερικές εβδομάδες ότι χρήματα από την απαγωγή του πρώην προέδρου του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος έφθασαν στα χέρια ομάδας αντιεξουσιαστών στην Αθήνα. Το εύρημα αυτό ερευνάται αν σχετίζεται με τη διασύνδεση του Παλαιοκώστα με τους οργανωτές της βομβιστικής επίθεσης με στόχο τον υπασπιστή του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μ.Χρυσοχοΐδη. Παράλληλα η ΕΛ.ΑΣ. έχει στα χέρια της ένα ενημερωτικό έγγραφο τράπεζας σύμφωνα με το οποίο σε υποκατάστημά της στην πλατεία Κλαυθμώνος έχουν εντοπισθεί μέσα σε λίγες ημέρες και σε διαφορετικές συναλλαγές χαρτονομίσματα από τα λύτρα της απαγωγής Μυλωνά. Χρήματα από την ίδια παρτίδα φαίνεται ότι βρέθηκαν και σε έναν αγροτικό συνεταιρισμό της Βέροιας.
 
Μετά την ανακάλυψη του παλαμικού αποτυπώματος του Βασίλη Παλαιοκώστα σε υπόλειμμα του φακέλου-βόμβας που σκότωσε στις 24 Ιουνίου 2010 στη λεωφόρο Κατεχάκη τον 52χρονο αρχιφύλακα Γιώργο Βασιλάκη η ΕΛ.ΑΣ. εκπόνησε νέο επιχειρησιακό σχέδιο για τον εντοπισμό του δράστη.
 
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. μέσω ειδικών προγραμμάτων ανάλυσης δεδομένων ξεκίνησαν να ανασυνθέτουν όσες πληροφορίες σχετίζονται με κινήσεις του κακοποιού. Παράλληλα με τη συνδρομή του συστήματος υποκλοπών της ΕΥΠ τέθηκαν υπό παρακολούθηση τα κινητά τηλέφωνα ατόμων τα οποία έρχονταν σε επαφή μαζί του, ενώ επιχειρήθηκε να αντληθούν στοιχεία και από τις κάρτες κινητής τηλεφωνίας που βρέθηκαν στο αυτοκίνητο που εγκατέλειψε στο Αλεποχώρι τον Απρίλιο του 2009.
 
Τα τηλεφωνήματα έδειξαν ότι ο Β. Παλαιοκώστας είχε επικοινωνία με αντιεξουσιαστές οι οποίοι είχαν μεσολαβήσει για την προμήθεια όπλων από την Κρήτη. Στο ίδιο σύστημα ανάλυσης δεδομένων εντάχθηκαν όλες οι πληροφορίες για ανταλλαγές πυροβολισμών μεταξύ αστυνομικών και ποινικών στην επαρχία. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. υπενθύμιζαν χαρακτηριστικά τους πυροβολισμούς που είχε ρίξει ο Βασίλης Παλαιοκώστας εναντίον αστυνομικών τον Μάιο του 1999 στην Πύλη Τρικάλων όταν προσπάθησαν να σταματήσουν το αυτοκίνητό του.
 
Αναλύθηκαν ακόμη στοιχεία από ληστείες τραπεζών όπου εμφανίζονταν δράστες με τον σωματότυπο του Βασίλη Παλαιοκώστα. Ερευνα γινόταν και για τον εντοπισμό κλεμμένων οχημάτων μάρκας Ηundai Santa Fe και Αudi που φαίνεται να προτιμά για τις… μετακινήσεις του ο 45χρονος ποινικός. Σύνδεση με τον αντιεξουσιαστικό χώρο έδειξαν και οι διαδρομές των λύτρων της απαγωγής. Αρχικά βρέθηκε σε σπίτια και κρησφύγετα μεγάλο μέρος των λύτρων, ύψους 10.800.000 ευρώ, που είχαν εισπράξει οι απαγωγείς, ουδέποτε όμως είχαν εμφανιστεί οπουδήποτε χρήματα από το μερίδιο του 45χρονου ποινικού. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει.
 
Οπως αναφέρει μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» αξιωματικός του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., «από τη λίστα που έχουμε στη διάθεσή μας προκύπτει ότι ολοένα πιο συχνά τον τελευταίο καιρό γίνονται συναλλαγές με χρήματα της απαγωγής του επιχειρηματία Γιώργου Μυλωνάπου είχε πάρει ο Παλαιοκώστας.Σαν να έχει αρχίσει να χαλάει από το μερίδιό του». Προσημειωμένα χαρτονομίσματα έχουν βρεθεί στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στη Βέροια, στη Νάουσα και σε ορισμένες άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας. Μεμονωμένα χαρτονομίσματα βρέθηκαν και στο Ηράκλειο της Κρήτης, καθώς και σε περιοχές της Πελοποννήσου.
 
Στην περίπτωση των χρημάτων που εντοπίστηκαν στην τράπεζα της πλατείας Κλαυθμώνος κλήθηκαν να καταθέσουν επιχειρηματίες της περιοχής οι οποίοι φέρεται να έχουν καταθέσει τα χρήματα. Στους καταστηματάρχες επιδείχθηκαν φωτογραφίες του Παλαιοκώστα και άλλων υπόπτων, αλλά κανείς δεν θυμήθηκε να εμφανίστηκε κάποιος από αυτούς ως πελάτης. Η Αντιτρομοκρατική εξετάζει ακόμη πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες από τα λύτρα της απαγωγής Μυλωνά έχει χρηματοδοτηθεί το επονομαζόμενο «επαναστατικό ταμείο» των ενόπλων οργανώσεων. Διερευνάται η ροή χαρτονομισμάτων των λύτρων σε άτομα που είναι ύποπτα για συμμετοχή στο εγχώριο «αντάρτικο πόλης» καθώς, όπως υποστηρίζουν οι αρχές, μπορεί να εντοπίσουν έτσι και τα πρόσωπα που βοήθησαν τον Β. Παλαιοκώστα στην αποστολή του δέματος-βόμβας.
 
 
O Β. Παλαιοκώστας άρχισε να αναπτύσσει σχέσεις με δραστήρια άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου τα οποία είχαν κλειστεί στις φυλακές για βομβιστικές επιθέσεις ή για ληστείες από τον Δεκέμβριο του 1999, όταν συνελήφθη ύστερα από τροχαίο ατύχημα στην παλαιά εθνική οδό Λαμίας- Λιβαδειάς, βεβαιώνουν ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.
 
Οπως αναφέρουν, την πενταετία 2006-2011 βρισκόταν σε «ανοιχτή γραμμή» με υπόπτους για συμμετοχή σε ένοπλες οργανώσεις στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Ουσιαστικά, όπως λένε, είχε μετατραπεί σε… άτυπο μέλος της οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας» και βρισκόταν σε επαφή με καθοδηγητές του εγχώριου αντάρτικου πόλης. Και συμπληρώνουν:«Υπάρχουν σημαντικές διαφορές στον τρόπο σκέψης και δράσης των δύο αδελφών, του Ν.Παλαιοκώσταμε τον Βασίλη».
 
Με αυτό το σκεπτικό ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εξηγούν πως ο 45χρονος ποινικός«πέρασε στην άλλη όχθη και αποφάσισε να αναλάβει ο ίδιος δράση στον ένοπλο αγώνα στέλνοντας το φονικό δέμα στο γραφείο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη», όπως προκύπτει τουλάχιστον από τα ευρήματα των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων. Τα ίδια στελέχη υπενθυμίζουν ότι λίγες εβδομάδες πριν από την αποστολή του δέματος στη λεωφόρο Κατεχάκη ο Βασίλης Παλαιοκώστας είχε στείλει επιστολή σε απογευματινή εφημερίδα όπου κατήγγειλε απόπειρα δολοφονίας του από αστυνομικούς στο Αλεποχώρι τον Απρίλιο του 2009. Σε εκείνη την επιστολή προχωρούσε μάλιστα και σε προσωπική επίθεση εναντίον του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ.Μ. Χρυσοχοΐδη.
 
 
Πηγή: “Το Βήμα της Κυριακής”
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε