Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Ο Παπανδρέου και ο Τζεμάλ Γκιουρσέλ – Aποθέωσαν οι τούρκοι τον έλληνα πρωθυπουργό

‘Ηταν ο 4ος πρόεδρος της Τουρκίας και τον έκαναν στάδιο. Ο Τζεμάλ Γκιουρσέλ ήταν μια αξιοσέβαστη φιγούρα σε εθνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Υπηρέτησε στον τουρκικό στρατό για 45 χρόνια και ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στους συμπατριώτες του. Πολέμησε σε ιστορικές μάχες, πήρε πολλά μετάλλια και ήταν εκείνος που ως πρόεδρος έφτασε να εχει περισσότερες εξουσίες και από τον ίδιο τον Κεμάλ. Ο Γκιουρσέλ ζήτησε την βοήθεια γνωστών και διαπρεπών νομικών της εποχής του και έφτιαξε το νέο Σύνταγμα της Τουρκίας.

Οταν κάποτε σε συνέντευξη Τύπου σε ξένους ανταποκριτές ρωτήθηκε γιατί δεν μιλούσε αγγλικά, απάντησε οτι προτίμησε ως αιχμάλωτος των βρετανών να μάθει γαλλικά σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Παπανδρέου: Θέλουμε ειρήνη

Αποθεωτική υποδοχή, με επευφημίες και ζητωκραυγές, επεφύλαξαν οι παριστάμενοι στο γήπεδο «Τζεμάλ Γκιουρσέλ», στο Ερζερούμ, στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ο κ. Παπανδρέου μετέφερε “μήνυμα ειρήνης και φιλίας από τον ελληνικό λαό” κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στα εγκαίνια του γηπέδου.

“Τιμούμε την πλούσια ιστορία μας, αλλά αποφασίσαμε οι δύο πλευρές να υπερβούμε τις προκαταλήψεις του παρελθόντος. Και λάβαμε τολμηρές πρωτοβουλίες, για να σπάσουμε το φράγμα της προκατάληψης, που χώριζε τους δύο λαούς μας” είπε.

Ολοκληρώνοντας, ο πρωθυπουργός ευχήθηκε “καλή επιτυχία” στα τουρκικά, στους αθλητές που θα συμμετάσχουν στους αγώνες.

  O πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ευχαρίστησε όλους τους Τούρκους υπουργούς που συνέβαλαν στη δημιουργία του γηπέδου και προσέθεσε: “Ευχαριστώ επίσης και το φίλο μου, Γιώργο και τους συνεργάτες του”.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε