Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αποστόμωσε Ερντογάν και Ομπάμα

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

Κανονικό τούρκικο παζάρι έκανε σύμφωνα με τα Wikileaks ο Τούρκος Πρωθυπουργός προκειμένου να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Χάλκης. Ζητούσε από την Ελλάδα… απίθανα ανταλλάγματα, αλλά η απάντηση που έδωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έκοψε το … βήχα, το δικό του, αλλά και των Αμερικανών.

Ο Ταγιπ Ερντογαν όταν η Ελληνική Κυβέρνηση έθεσε το θέμα της Χάλκης έβγαλε έναν μακρύ κατάλογο δικών του αιτημάτων. Ζήτησε ανταλλάγµατα για τη µειονότητα της Θράκης, όπως την αναγνώριση των µουφτήδων και την αύξηση της χρηµατοδότησης των µειονοτικών σχολείων και του αριθµού των τούρκων δασκάλων. Ως και την κατασκευή τζαµιού στην Αθήνα, ζητούσε η Αγκυρα, ειδικά, κάθε φορά που πιεζόταν από την Ουάσιγκτον για την επαναλειτουργία της Χάλκης.

Οι Τούρκοι αξιωµατούχοι επαναλάµβαναν τον ισχυρισµό περί «αµοιβαιότητας» ακόµη και στον Πατριάρχη, καθώς το θέµα είχε θέσει ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν στον κ. Βαρθολοµαίο τον Αύγουστο του 2009.

Σύμφωνα με “Τα Νέα” όμως, και οι Αµερικανοί επέµειναν να καθήσουν στο ίδιο τραπέζι για τη Χάλκη η ελληνική και η τουρκική κυβέρνηση, κάτι που απέρριψε ο Πατριάρχης. «∆εν θα ήταν λογικό να συνδεθεί το θέµα της µουσουλµανικής µειονότητας στη Θράκη και του τζαµιού στην Αθήνα µε το θέµα του Πατριαρχείου, ούτε να εµπλακεί η ελληνική κυβέρνηση στη συζήτηση για τη Χάλκη. Ακόµη κι ο Ερντογάν χαρακτήρισε τη Χάλκη τουρκικό θεσµό και ότι το Πατριαρχείο δεν είναι εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης».

Η αποστομωτική απάντηση δόθηκε 20 Φεβρουαρίου του 2009 στο γερουσιαστή του Ιλινόι Ρίτσαρντ Ντέρµπιν, από τα πιο υψηλόβαθµα στελέχη του ∆ηµοκρατικού Κόµµατος και στενό συνεργάτη του Μπαράκ Οµπάµα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε