Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Ο Τζαβάρας “αποκεφάλισε” το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου μετά τις υποψίες σκανδάλου

Ο Τζαβάρας “αποκεφάλισε” το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου μετά τις υποψίες σκανδάλου

Τις παραιτήσεις του προέδρου και της διευθύντριας του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), Θανάση Βαλτινού και Κατρίν Βελισσάρη αντίστοιχα, καθώς και όλων των μελών του ΔΣ, ζήτησε το μεσημέρι ο αναπληρωτής υπουργός για θέματα Πολιτισμού, Κώστας Τζαβάρας.

Από το γραφείο Τύπου του υπουργείου Πολιτισμού εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

«Στον προχθεσινό Τύπο εκφράστηκαν δημοσίως σχόλια με τα οποία καταμαρτυρείται αδιαφανής και μεροληπτικός χειρισμός εις βάρος της επιτροπής που χειρίστηκε για λογαριασμό του ΕΚΕΒΙ τη δράση “αγορά βιβλίων”, στο πλαίσιο του προγράμματος Φιλαναγνωσία.

Τα αναφερόμενα περιστατικά εγείρουν υποψίες κακοδιαχείρισης την οποία το Διοικητικό Συμβούλιο και η διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ όφειλαν να έχουν προβλέψει. Με την ορθή εποπτεία της επιτροπής έπρεπε να έχουν προλάβει μία τέτοια εξέλιξη που δικαιολογεί δυσμενή σχόλια για τη λειτουργία του Οργανισμού. Στις κρίσιμες στιγμές που περνάει ο τόπος, τέτοια κρούσματα αδιαφάνειας θα έπρεπε να έχουν αποφευχθεί και το δημόσιο συμφέρον που επιβάλλει αντικειμενικότητα και αμεροληψία στη λήψη αποφάσεων για τη διάθεση δημόσιου χρήματος, θα έπρεπε να έχει προστατευθεί αποτελεσματικά».

Σύμφωνα με ιστοσελίδα, πολλοί μικροί εκδότες είχαν καταγγείλει ότι «η επιλογή βιβλίων ευνοούσε σκανδαλωδώς τις εκδόσεις Πατάκη, που είχαν στον κατάλογο περίπου ¼ του συνόλου των βιβλίων, τα οποία θα αγοράζονταν για να ενισχύσουν το πρόγραμμα. Επελέγησαν συνολικά 498 βιβλία εκ των οποίων 33 ανήκουν σε τέσσερα μέλη της επιτροπής. Θέμα έχει δημιουργηθεί κυρίως επειδή μερίδα του λέοντος στα επιλεγμένα βιβλία έχουν οι δύο συγγραφείς – μέλη της επιτροπής, Μάνος Κοντολέων και Βαγγέλης Ηλιόπουλος, που συνδέονται και οι δυο με τον προαναφερθέντα εκδοτικό οίκο».

Το θέμα είχε απασχολήσει και την Ένωση Ελληνικού Βιβλίου, χωρίς όμως να προκύψει κάποιο αποτέλεσμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ευθύνες και σε “γαλάζιους” υπουργούς για το θέμα του Προαστιακού βλέπει η Ν.Δ.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε