Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Ο Χριστόφιας απαντά στις ΗΠΑ για τον φυγά κατάσκοπο

Ο Χριστόφιας απαντά στις ΗΠΑ για τον φυγά κατάσκοπο

«Δεν είναι ορθό να καταλογίζεται ευθύνη στην Κυπριακή Δημοκρατία για τη διαφυγή του Καναδού καταζητούμενου για κατασκοπεία εναντίον των ΗΠΑ», δήλωσε ο Κύπριος Πρόεδρος Δ. Χριστόφιας.

Απαντώντας στις επικρίσεις του εκπροσώπου του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Φίλιπ Κρόουλι, για τον χειρισμό της υπόθεσης από τις κυπριακές Αρχές, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι τα λεγόμενα «κόκκινα έγγραφα» δεν είχαν δοθεί στην κυπριακή Αστυνομία, αφού τώρα ετοιμάζονται. Ο Πρόεδρος αναφερόταν προφανώς στο ένταλμα Red Νοtice, δηλαδή «Ερυθρά Αγγελία», που η Ουάσιγκτον ζήτησε να εκδοθεί από την Ιντερπόλ και το οποίο ερμηνεύεται ως ότι μόλις ο Μέτσος εντοπιστεί, πρέπει να συλληφθεί.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπέδειξε ότι η Κύπρος, όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες, είναι κράτος δικαίου, και το δικαστήριο αποφάσισε να αφήσει τον Μέτσος ελεύθερο με εγγύηση. Αποτέλεσμα πάντως ήταν ο κατηγορούμενος για κστασκοπεία να εξαφανιστεί και να εκφράζεται η εκτίμηση ότι βρίσκεται πλέον εκτος Κύπρου.

ΟΙ ΗΠΑ δήλωσαν την “απογοήτευσή” τους για τον τρόπο που οι κυπριακές αρχές χειρίστηκαν το θέμα και χθες ζητήθηκε από την Κύπρο δικαστική συνδρομή για να έχουν οι αμερικανικές αρχές πρόσβαση τουλάχιστον στο λαπτοπ που κατάσχεσαν οι κυπριακές αρχές και ανήκει στον Μέτσος.

Ο Μέτσος θεωρείται ότι ανήκει στο δίκτυο κατηγορούμενων για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσιάς που δρούσε στις ΗΠΑ. Μερικοί από τους κατηγορουμένους – που ζούσαν ως μέσοι Αμερικανοί – παραδέχτηκαν ενώπιον του δικαστηρίου ότι είναι Ρώσοι και έδωσαν τα πραγαμτικά τους ονόματα. Ενας κατηγορούμενος μάλιστα παραδέχτηκε οτί εργάζεται για τη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε