weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Οδηγίες για την απογραφή στο Δημόσιο – Τί να προσέξετε

Οδηγίες για την απογραφή:

Η απογραφή ξεκίνησε και λήγει στις 23 Ιουλίου. Θα γίνει σύμφωνα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ του κάθε εργαζόμενου

Σήμερα απογράφονται οι υπάλληλοι των οποίων το ΑΦΜ λήγει σε 2

Δείτε όλες τις ημερομηνίες

2 Τρι. 13 Ιουλίου
3 Τετ. 14 Ιουλίου
4 Πεμ. 15 Ιουλίου
5 Παρ. 16 Ιουλίου
6 Δευ. 19 Ιουλίου
7 Τρι. 20 Ιουλίου
8 Τετ. 21 Ιουλίου
9 Πεμ. 22 Ιουλίου
0 Παρ. 23 Ιουλίου

Υπάρχουν ομάδες υποστήριξης σε κάθε υπηρεσία για όσους δεν γνωρίζουν τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή

Όσοι βρίσκονται σε άδεια μπορούν να υποβάλλουν τη δήλωση μέσω της ιστοσελίδας www.apografi.gov.gr

Οι υπάλληλοι πρέπει να έχουν μαζί τους ένα εκκαθαριστικό της εφορίας (μετά το 2002), τον αριθμό ΑΜΚΑ ή το βιβλιάριο υγείας, την αστυνομική ταυτότητα, έναν λογαριασμό ΔΕΗ, πρόσφατο εκκαθαριστικό μισθοδοσίας και τους τίτλους σπουδών που διαθέτουν.

Όσοι κάνουν κάποιο λάθος θα πρέπει να υποβάλλουν την αίτηση από την αρχή

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να πάρετε στο τηλέφωνο 1500.

Γιατί γίνεται η απογραφή

Όλοι θα πρέπει να συμπληρώσουν μία ηλεκτρονική σελίδα απογραφής, που περιέχει τα προσωπικά στοιχεία, στοιχεία υπηρεσιακής κατάστασης και τίτλους σπουδών του υπαλλήλου. Τα δεδομένα συγκεντρώνονται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και η διασταύρωση των στοιχείων θα γίνει και με τους ασφαλιστικούς φορείς, για λόγους αξιοπιστίας της ταυτοποίησης.

Κατά την διαδικασία διασταύρωσης στοιχείων, αποδίδεται μοναδικός Ενιαίος Κωδικός Μισθοδοσίας Δημοσίου (Ε.Κ.Μ.ΔΗ.) σε κάθε δημόσιο υπάλληλο, του οποίου τα στοιχεία έχουν διασταυρωθεί. Σε κάθε πρόσωπο που προσλαμβάνεται ή διορίζεται από οποιονδήποτε φορέα Δημοσίου χορηγείται στο εξής Ε.Κ.Μ.ΔΗ..

Παράλληλα προβλέπεται η σύσταση της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών, στη Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής/Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Αποστολή της Ε.Α.Π. είναι η πληρωμή, μέσω τραπεζικού λογαριασμού, των πάσης φύσεως αποδοχών, προσθέτων αμοιβών, , αποζημιώσεων του προσωπικού του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α. και των φυσικών προσώπων, που απασχολούνται με σύμβαση μίσθωσης έργου.

Μετά τις ημερομηνίες έναρξης καταβολής αποδοχών και λοιπών αμοιβών από την Ε.Α.Π., απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη η καταβολή με διαφορετικό τρόπο των πάσης φύσεως αποδοχών και λοιπών αμοιβών του προσωπικού.

Όλοι οι φορείς, των οποίων η μισθοδοσία βαρύνει τον κρατικό Προϋπολογισμό, είναι υποχρεωμένοι να εντάξουν τις πάσης φύσεως αμοιβές που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Ε.Α.Π. μέχρι την 31η Αυγούστου 2010 (για Ο.Τ.Α. και Ν.Π.Δ.Δ. μεχρι 31 Δεκεμβρίου 2010).

Με προβλήματα η πρώτη ημέρα απογραφής

Με προβλήματα ξεκίνησε η απογραφή των δημοσιων υπαλλήλων αφού την πρώτη μέρα λειτουργίας του στην αρχή δεν άντεξει τον όγκο των επισκεπτών. Μετά από πολλές ώρες ταλαιπωρίας η ιστοσελίδα www.apografi.gov.gr  λειτούργησε κανονικά.

To Newsit επικοινώνησε με το τετραψήφιο 1.500. Εκεί δεν μπόρεσαν να δώσουν απάντηση και μας παρέπεμψαν στην γενική γραμματεία πληροφοριακών συστημάτων. Οι υπεύθυνοι υποστηρίζουν οτι αυτό συνέβη μόνο σήμερα που είναι η πρώτη μέρα και μπαίνουν στο σύστημα ακόμη κι εκείνοι που δεν πρέπει να μπούν. Ωστόσο αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα μπορείτε να επικοινωνείτε με το 2104802000.

Οπως δήλωσε στο Newsit ο γ.γ. πληροφοριακών Συστημάτων Διομήδης Σπινέλλης, μόνο στις 10 το πρωί την ιστοσελίδα επισκέφθηκαν ταυτόχρονα πάνω από 200.000 χρήστες. Είπε επίσης οτι ελπίζει η αυριανή ημέρα να κυλήσει πιο ομαλά αφού λήφθηκαν μέτρα σε τεχνικό επίπεδο.

Στη μια το μεσημέρι στην ιστοσελίδα της απογραφής εμφανίστηκε το εξής μήνυμα:


Τι λένε οι δικαστές

Όπως αναφέρει η Ένωση, υπήρξαν αρκετές συναντήσεις για το ζήτημα της υποβολής του δελτίου απογραφής με το Υπουργείο Οικονομικών. Ακόμη, υποστηρίζει ότι η υπουργική απόφαση που προβλέπει την απογραφή περιλαμβάνει μόνο το προσωπικό του Δημοσίου και δεν όχι φορείς των λειτουργιών του κράτους, όπως είναι οι δικαστικοί λειτουργοί.

Σύμφωνα πάντα με την ΕΔΕ, η απογραφή δεν περιλαμβάνει την νομοθετική και εκτελεστική εξουσία, κατά συνέπεια δεν περιλαμβάνει και τους δικαστές, αφού είναι άμεσα όργανα του κράτους. Παράλληλα, υποστηρίζει ότι «πάσχει» η υπουργική απόφαση που προβλέπει την απογραφή, καθώς δεν αναφέρει ποιος είναι ο σκοπός της.

Μάλιστα, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εξέδωσε και διευκρινιστική ανακοίνωση, όπου επαναλαμβάνει ότι δεν είναι αντίθετη στην απογραφή αλλά “ζητούμε να απογραφούμε με την ιδιότητα που εκ του Συντάγματος έχουμε, ήτοι ως κρατικοί λειτουργοί και όχι ως δημόσιοι υπάλληλοι. Προς τούτο ζητήσαμε, κατ’ επανάληψη, γραπτώς και προφορικώς από τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών να συμπληρωθεί το σχετικό πεδίο της ηλεκτρονικής απογραφής και με την ένδειξη: Δικαστικοί ή Κρατικοί Λειτουργοί, αίτημα που μέχρι σήμερα δεν έγινε αποδεκτό.

Ελπίζουμε ότι η έλλειψη αυτή θα τακτοποιηθεί σύντομα και η απογραφή να διεξαχθεί ομαλά.
Εξακολουθούμε, όμως, να έχουμε την απορία για ποιο λόγο έχουν εξαιρεθεί της υποχρεωτικής απογραφής οι φορείς των άλλων δύο λειτουργιών του Κράτους (βουλευτές, υπουργοί, κ.λπ.)”.

 
#TAGS MM