Παρασκευή, 29 Μαρ.
20oC Αθήνα

Οδηγίες ΙΚΑ: πως θα πληρώνετε στο έξης τις ασφαλιστικές εισφορές

Οδηγίες ΙΚΑ: πως θα πληρώνετε στο έξης τις ασφαλιστικές εισφορές

Αναλυτικές οδηγίες για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών από την 1η Νοεμβρίου και μετά, μετά την κατάργηση των εργοδοτικών εισφορών υπέρ των Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Κατοικίας, δίνει με εγκύκλιό του το ΙΚΑ.

Η κατάργηση των εργοδοτικών εισφορών υπέρ των δύο οργανισμών, που έχουν καταργηθεί, περιλαμβάνονται στις ρυθμίσεις του νόμου 4093/2012 και σε ερμηνευτική εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, όπως έχει ήδη επισημάνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Με την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας ορίζεται ότι η κατάργηση των συγκεκριμένων εισφορών ισχύει από την 1/11/2012.

Συγκεκριμένα, καταργούνται οι εργοδοτικές εισφορές υπέρ του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ) κατά ποσοστό 0,75% και 0,35% αντίστοιχα, ενώ διατηρείται η εισφορά των εργαζομένων κατά 1% υπέρ του ΟΕΚ και 0,35% υπέρ του ΟΕΕ για τις κοινές επιχειρήσεις και τις οικοδομές.

Οι διατάξεις του νόμου περιλαμβάνουν και τους ασφαλιζόμενους μέσω Σωματείων και συνεργατικών επιχειρήσεων.

Οι Οργανισμοί Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ), καταργήθηκαν από τον περασμένο Φεβρουάριο με νόμο του 2ου Μνημονίου.

Οι αρμοδιότητες των καταργούμενων φορέων μεταφέρθηκαν και ασκούνται πλέον από τον ΟΑΕΔ, ενώ συστήθηκε στον ΟΑΕΔ Ειδικός Λογαριασμός Κοινωνικής Πολιτικής με διοικητική, λογιστική και οικονομική αυτοτέλεια, στον οποίο μεταφέρονται οι πόροι, τα ήδη ταμειακά διαθέσιμα και κάθε έσοδο των δύο καταργούμενων φορέων.

Ο ΟΑΕΔ, έχει αναλάβει τη συντήρηση και τη συνέχιση της λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών, καθώς και τη διαχείριση των υποχρεώσεων των δυο καταργημένων οργανισμών στο πλαίσιο υλοποίησης προγραμμάτων που είχαν ξεκινήσει και δεν είχαν ολοκληρωθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δικαίωμα προσωρινής σύνταξης και για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ που έχουν αναγνωρίσει πλασματικούς χρόνους

Οι νέες διαδικασίες για τη συνταξιοδότηση από το ΙΚΑ

Απολύονται 500 εργαζόμενοι από το ΙΚΑ σύμφωνα με απόφαση δικαστηρίου

Άλλοι 12.000 συνταξιούχοι – “φαντάσματα” στο ΙΚΑ

Ταυτόχρονα θα εισπράττονται ο Φόρος Μισθωτών και οι εισφορές από 1η Ιανουαρίου

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε