weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Οι δικηγόροι σε «διάσπαση» και αναβρασμός στο σώμα

Οι δικηγόροι σε «διάσπαση» και αναβρασμός στο σώμα | Newsit.gr

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) Γιάννης Αδαμόπουλος σε μακροσκελή δήλωσή του απαντάει στους 29 προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, οι οποίοι αποχώρησαν από την τελευταία Ολομέλεια της Κομοτηνής, ενώ επτά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΑ θα πραγματοποιήσουν την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012, άτυπη συνέλευση των δικηγόρων της πρωτεύουσας στο θέατρο «Διάνα» επί της οδού Ιπποκράτους 7.

Όμως, 29 πρόεδροι Δικηγορικών Συλλόγων έθεσαν θέμα να συζητηθεί εκτός ημερήσιας διάταξης το φορολογικό νομοσχέδιο και ειδικά οι διατάξεις που αφορούν τους δικηγόρους.

Ο κ. Αδαμόπουλος μετέφερε το αίτημα των 29 από τη μια ημέρα στην άλλη. Τελικά, την τρίτη ημέρα της Ολομέλειας, (περασμένη Κυριακή) οι 29 πρόεδροι που έθεσαν και πάλι το ζήτημα του νέου φορολογικού νομοσχεδίου έλαβαν αρνητική απάντηση, καθώς δεν υπήρχε συγκεκριμένο κείμενο και αποχώρησαν. Τελικά, η Ολομέλεια διακόπηκε.

Στη δήλωσή του ο κ. Αδαμόπουλος επισημαίνει, μεταξύ των άλλων: «Η Ολομέλεια αποτελεί επιτελικό όργανο συλλογικού προσδιορισμού των στόχων της ελληνικής δικηγορικής κοινότητας, εναρμονιζόμενη πάντοτε με την αποφασιστική αρμοδιότητα που διατηρούν, κατά το νόμο, οι κατά τόπους Δικηγορικοί Σύλλογοι. Οποιαδήποτε απόπειρα ανατροπής της ισορροπίας αυτής, από όπου και αν εκπορεύεται, μαρτυρά στρεβλή κατανόηση του ρόλου της Ολομέλειας. Πολλώ δε μάλλον όταν επιχειρείται να βασιστεί και να αιτιολογηθεί επί ανακριβειών και εσφαλμένων ερμηνειών των ισχυόντων νόμων, προκαλώντας σύγχυση και αδικαιολόγητο πανικό στα μέλη μας (όπως, για παράδειγμα, συνέβη στην περίπτωση του ισχυρισμού περί δήθεν τετραπλάσιας αύξησης του δικαστικού ενσήμου)».

Παράλληλα, αναφέρει ο πρόεδρος του ΔΣΑ: «Οι παρασκηνιακές διεργασίες και η προσπάθεια μονομερούς και ετσιθελικής επιβολής της βούλησης μεμονωμένων εκπροσώπων, τάχα κομιστών των μόνων σωτήριων λύσεων, και η απόπειρα στοχοποίησης των διαφωνούντων με τις εν λόγω πρακτικές ως δήθεν μειοδοτών, μόνο κατακριτέα μπορεί να τυγχάνει, καθώς εν μέσω μιας προσπάθειας πλήρους στρέβλωσης της πραγματικότητας καταλήγει να δημιουργεί κινδύνους διάσπασης του δικηγορικού σώματος και να αποπροσανατολίζει από τα υπαρκτά προβλήματα.

Ο διαχωρισμός των δικηγόρων σε «επαναστάτες» και «συμβιβασμένους», πέρα από όλως αυθαίρετος και ανεύθυνος, αποτελεί τέχνασμα επικοινωνιακού χαρακτήρα που υποκρύπτει διαθέσεις προσωπικής ανάδειξης και προβολής δήθεν μαχητικών προθέσεων, υποδηλώνοντας ενδεχομένως αδυναμία υποβολής προτάσεων και διάθεσης διαπραγμάτευσης, στο στενό πλαίσιο μιας στείρας άρνησης».

Σε άλλο σημείο, υπογραμμίζει ο κ. Αδαμόπουλος: «Το δικηγορικό σώμα της χώρας παραμένει σε εγρήγορση και οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία που άπτεται του λειτουργήματός μας και ενδέχεται να προωθηθεί στο προσεχές διάστημα θα τύχει, από τα προβλεπόμενα θεσμικά όργανα, της δέουσας προσοχής, μελέτης και απάντησης πάνω στη βάση συγκεκριμένων δεδομένων και ρυθμίσεων που θα δύνανται να αξιολογηθούν και όχι ασαφών και αποπροσανατολιστικών διαρροών που άγουν σε ανεύθυνες προσεγγίσεις».

Και προσθέτει: «Ίντριγκες και παρασυναγωγές για »συλλογή υπογραφών» προκειμένου να τεθούν εκτός ημερησίας διάταξης »θέματα», τα οποία κάλλιστα μπορούσαν να είχαν τεθεί με τη νόμιμη διαδικασία (Κώδικας Δικηγόρων), αποδεικνύουν τους αληθείς σκοπούς όσων συμμετείχαν σ’ αυτή τη διαδικασία».

Την ίδια στιγμή, τα μέλη της διοίκησης του ΔΣΑ, Δ. Βερβεσός, Γιάν. Βλάχος, Π. Γαλετσέλης, Θ. Καμενόπουλος, Θ. Συμεωνίδης, Θ. Σχινάς και Χριστίνα Τσαγκλή συγκαλούν αύριο «άτυπη» συνέλευση-συγκέντρωση των δικηγόρων της Αθήνας, με θέματα: 1) το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, 2) την υπαγωγή των δικηγόρων στον ΕΟΠΥΥ, 3) την αύξηση του κόστους πρόσβασης στη Δικαιοσύνη, 4) αμοιβές και αποζημίωση εμμίσθων δικηγόρων, 5) κατάργηση υποχρεωτικής παράτασης στα συμβόλαια και νέος Κώδικας Δικηγόρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Άδειες με… βραχιολάκια για τους βαρυποινίτες

#TAGS MM