Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Οι εκπτώσεις δεν “ζέσταναν” την αγορά

Μικρότερη πτώση σε σχέση με πέρυσι αλλά όπως και να έχει αρνητικό πρόσημο, καταγράφουν οι έμποροι που δε βλέπουν τις εκπτώσεις να βοηθούν για να “βγάλουν” τα σπασμένα της χρονιάς.

Δραματική είναι η εικόνα που μεταφέρει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, για την μέχρι στιγμής πορεία των εκπτώσεων, με τη μείωση του τζίρου τις πρώτες δεκαπέντε ημέρες να κυμαίνεται κατά μέσο όρο στο 10%-12%, ενώ πέρυσι ο μέσος όρος ξεπερνούσε το 20%.

Αναλυτικά, το πρώτο δεκαπενθήμερο των εκπτώσεων στην ένδυση – υπόδηση τα πρώτα στοιχεία δείχνουν μια μείωση τζίρου -12%, στον οικιακό εξοπλισμό, λευκά είδη και έπιπλα -11%, στα παιδικά βρεφικά και παιχνίδια -6%, στα καλλυντικά –φαρμακευτικά -8%, στα ηλεκτρικά – ηλεκτρολογικά -20%, στα βιβλία – χαρτικά – δώρα και εποχιακά -6%.

Τα πολυκαταστήματα, επίσης, παρουσιάζουν μια σημαντική μείωση των πωλήσεών τους στα επίπεδα του -14%, ο κλάδος των αυτοκινήτων συνεχίζει με πτώση που ξεπερνά το -25%, ενώ τα μεγάλα καταστήματα τροφίμων επίσης εμφανίζουν μείωση κατά – 4%.

Η ΕΣΕΕ επισημαίνει ότι η κακή εικόνα οφείλεται στη μείωση των εισοδημάτων των πολιτών και την αβεβαιότητα που τους κάνει διστακτικούς στις αγορές αλλά βέβαια και στην ακρίβεια καθώς ο πληθωρισμός έχει φτάσει στο 6%. Επίσης καταγράφεται και μείωση 10% στη χρήση πιστωτικών καρτών, πράγμα που οφείλεται στην υπερχρεώση των καταναλωτών.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε